K1 i Boks

Joshua se ‘ohladio‘ i priznao da je pogriješio: ‘Morao sam se odvesti na tamno mjesto‘

Anthony Joshua

 Screenshot (youtube, Seconsout)
Bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji poželio je sreću svom rivalu iz Ukrajine

Podosta čudnu sekvencu imao je Anthony Joshua nakon završetka meča protiv Oleksandra Usyka. Britanski teškaš kao da je pod utjecajem emocija na neki način izgubio razum, odnosno doživjeo je mentalni slom. Bio je to svojevrsni ‘‘rollercoaster‘‘ emocija kod sjajnog britanskog teškaša.

Kombinirao je AJ odavanje počasti Usyku s naletima ljutnje, bacanjem pojaseva, odlaskom iz ringa te izjavama poput: ‘‘Nisi snažniji od mene, ne razumijem kako si me pobijedio?...‘‘

Sve je kulminiralo time da je Joshua uzeo mikrofon i publici se obratio prije Usyka koji bi kao pobjednik trebao imati privilegiju prvi se obratiti gledateljima. Zakačio se Joshua putem i s nekim od navijača u publici, ali treba reći kako je tijekom svog govora u određenim dijelovima odao i počast svom protivniku.

Dok je teško objasniti što se točno motalo po njegovoj glavi tijekom svih tih trenutaka, uzrok takvog ispada nije teško objasniti. Anthony Joshua uz Tysona Furyja najveća je britanska boksačka zvijezda i ogroman teret na njegovim je leđima. Još od amaterskih dana, ogromna su očekivanja nametnuta pred ovog inače sjajnog momka. 2012. godine očekivala se zlatna olimpijska medalja u Londonu, a Joshua je isporučio najsjajnije odličje. Očekivalo se da postane svjetskim prvakom u profesionalnim vodama, a Joshua je u dva navrata osvajao titule svjetskog prvaka.

Nadali su se Britanci da će i Usyka poraziti u revanšu, kao što je to svojedobno napravio protiv Andyja Ruiza Jr.-a. Nažalost po njih, Usyk je jednostavno bolji boksač u ovom trenutku i Joshua je morao priznati poraz. Nedugo poslije, AJ se obratio svim svojim fanovima putem društvenih mreža, a tamo je prikazao lice na koje smo naviknuti od njega.

‘‘Želim Usyku nastavak uspjeha u njegovom pohodu ka tome da bude velikan. Ti si prvak za primjer. Jučer sam se mentalno morao odvesti na tamno mjesto da bih se natjecao za titule svjetskog prvaka. Imao sam dva meča, jedan protiv Usyka, a jedan sa svojim emocijama. Oba sam meča izgubio. Prvi ću priznati da sam se iznevjerio, ponašao sam se kroz čiste emocije i strast, a nije dobro kad nemate kontrolu. Volim ovaj sport jako puno i postat ću bolji od sad pa nadalje. Poštovanje.‘‘, poruka je Anthonyja Joshue.

Radi se na kraju o jako lijepoj poruci, a jedan ispad ne bi trebao obrisati sve dobro što je Joshua prezentirao kroz cijelu svoju karijeru. Simpatizirali ga ili ne, Joshua je oduvijek bio sportaš za primjer, a svakome se može dogoditi trenutak slabosti, naročito na tako velikoj pozornici, pod toliko velikim pritiskom.

Radujemo se sljedećoj fazi njegove karijere.

Linker
03. rujan 2024 11:19