K1 i Boks

‘Joshua više nema strah od poraza, a Dubois nije boksač kojeg je teško pročitati. Danielu će zaklecati koljena‘

Anthony Joshua (lijevo) i Eddie Hearn (desno)

 Zac Goodwin/PA Images/Profimedia
Poznati boksački promotor detaljno je analizirao nadolazeći meč između Joshue i Duboisa

Anthony Joshua boksač je koji dugi niz godina nosi veliki teret na svojim leđima. Još u amaterskim danima, pred njega je postavljen teret osvajanja zlatne olimpijske medalje. Joshua je na OI u Londonu 2012. godine bio jedna od glavnih uzdanica engleskog boksa, a očekivanja je opravdao osvajanjem najsjajnijeg odličja.

S pedigreom olimpijskog prvaka otisnuo se u profesionalce, a očekivanja su neprestano rasla. Joshua je dobro reagirao pod pritiskom, uspio je poraziti i velikog Vladimira Klička, a tri meča prije pobjede nad sjajnim Ukrajincem, Joshua je osvojio svoju prvu svjetsku titulu.

Sve je išlo u dobrom smjeru, dok Joshua nije naišao na Andyja Ruiza u šestom mjesecu 2019. godine. Debeljuškasti američko-meksički boksač šokirao je svijet nokautiravši Joshuu u sedmoj rundi borbe. Bio je to prvi šok za Joshuu, ali gorak okus poraza isprao je već krajem godine porazivši Ruiza u revanšu.

Međutim, 2021. godina i 2022. godina bile su najteže godine u Joshuinoj karijeri. Dva meča i dva poraza upisao je ‘‘AJ‘‘ u tom periodu, a bolji od njega u oba navrata bio je Oleksandr Usyk. Poseban psihički slom Joshua je doživio nakon drugog poraza. Svi još uvijek pamte bacanje Usykovih pojasa, nepovezani govor za mikrofonom, kao i obilne suze.

Teško se Joshua nosio s činjenicom da je pronašao boksača kojeg ne može nadboksati i protiv kojeg ne može opravdati očekivanja britanske javnosti. Sve to dovelo ga je do sloma, ali Joshua se uspio prekonsolidirati i prošle godine upisao je tri uzastopne pobjede. U sjajnom tempu nastavio je i ove godine nokautiravši Francisa Ngannoua, a 21. rujna (deveti mjesec) čeka ga okršaj s Danielom Duboisom. Porazi li Duboisa, Joshua će po treći puta u karijeri postati svjetskim prvakom, jer Dubois je aktualni IBF-ov svjetski prvak.

Joshuin dugogodišnji promotor Eddie Hearn pojasnio je kako Joshua puno opuštenije ulazi u ovaj meč, jer pritisak koji je osjećao kao neporaženi boksač, sada je već davna prošlost.

"Dobio sam dojam da strah od poraza više ne postoji. Mislim da je to zbog poraza koje je upisao protiv Andyja Ruiza i Oleksandra Usyka (dvaput). On je osjetio kako je gubiti i zna koliko to boli. Sada ne gledamo na ovaj meč razmišljajući: ‘Pritisak je tu, jer što je sljedeće ako izgubiš od Duboisa?‘. Sada smo samo uzbuđeni zbog borbe, a znam da je uobičajeno govoriti ‘Oh, on je imao odličan trening kamp‘, ali Joshua stvarno odrađuje sjajan kamp. Jako dobro surađuje s trenerom Benom Davisonom."

"Mislim da ga čeka jako težak meč. Bit će zanimljivo vidjeti što Dubois može napraviti u ovoj borbi, može li se nositi s ovakvim pritiskom. Znam da je već boksao protiv Usyka u Poljskoj, ali ovo će biti borba od koje klecaju koljena. Nije dovoljan samo par velikih m**a, treba vam i vrlo jak um kako bi se mogli smiriti u takvim trenucima. Mislim da će to navesti Duboisa da se bori kaotično, što je također opasno, ali kakvu god taktiku imao, mislim da će se mučiti s prilagodbom na protivnika. Vjerujem da neće biti hladne glave, ali ponovit ću, to također može biti jako opasno. Međutim, Joshua nema više nikakav strah od poraza, spreman je na sve izazove, a ovdje je slučaj da je u igri i svjetska titula.", objašnjava Eddie Hearn za Boxing Scene.

Ono što je preporodilo Joshuu svakako je suradnja s Benom Davisonom. ‘‘AJ‘‘ je jedno vrijeme proveo lutajući po trening kampovima, učestalo mijenjajući trenere i slušajući kako nije dovoljno discipliniran i posvećen treninzima. U tim trenucima činilo se da Joshua nepovratno ide prema dolje, ali između Davisona i Joshue dogodio se fantastičan "klik", a Hearn smatra kako najbolje tek dolazi.

"Najbolji način za opisati ‘AJ-a‘ zapravo je reći da je on jako, jako dobar i efektivan kad shvaća taktiku. Radi se o načinu na koji mu predstavite taktiku. Mislim da mu u mečevima protiv Usyka, Jermaine Franklina i Roberta Heleniusa nije bilo najjasnije što se traži od njega. On je jako bistar tip i ne možete ga zavaravati govoreći mu ‘Spreman si‘ i slično. Ako on nije spreman i ne osjeća se ugodno s taktikom koja mu je složena, neće biti učinkovit. Vidjeli ste što se dogodilo u meču protiv Otta Wallina. Uoči mečeva s Usykom, Franklinom i Heleniusom, dolazio sam mu u svlačionicu, gledao sam kako udara fokusere i bilo je vidljivo da nema ‘klika‘ i tečnosti."

"Pola sata prije meča s Wallinom ušao sam u svlačionicu i pomislio sam: ‘Nikada nisam vidio nešto ovakvo‘. Sve na čemu je Ben radio s njim, vidjelo se kako ‘AJ‘ sve to shvaća i prihvaća te potpuno vjeruje Benu i Leeju Wylieju. Točno je znao što mu je činiti, a kad zna što treba činiti, on će to nebrojeno puta vježbati i ponavljati. Isto će biti za meč protiv Daniela Duboisa. Oni točno znaju što će Dubois raditi u ringu, kada će napraviti pogrešku i biti otvoren za kontru. Nebrojeno puta ponavljat će takve situacije na treninzima i kad se u potpunosti uštima, Joshua je nepobjediv. Tako se trenutno osjećamo. Uz dužno poštovanje Duboisu koji je opasan tip, on radi pogreške i nije boksač kojeg je teško pročitati. On je jako snažan, može dobro udariti i fizičkom snagom predstavlja problem. Ali isto tako, on je radi puno pogrešaka, a znalcima poput Bena Davisona i Leeja Wylieja nije teško razraditi taktiku za poraziti takvog tipa, barem po mom mišljenju.", zaključak je promotora.

Činjenica je da Joshua u meč protiv Duboisa ulazi kao favorit, ali Daniel Dubois naviknut je na ulogu autsajdera. Joshua i njegov tim moraju računati i na određene faktore iznenađenja, jer dobro se sjećamo kako je i Filip Hrgović ostao iznenađen u meču protiv Duboisa. Vjerovao je "El Animal" na temelju do tada viđenog kako će Dubois pokleknuti pod pritiskom i neće izdržati njegove udarce, ali Dubois nas je sve razuvjerio i Hrgovića je porazio prekidom. Joshua mora biti spreman na neočekivano, ali ne sumnjamo da će Ben Davison i ostatak tima odraditi svoju "domaću zadaću".

Linker
12. rujan 2024 12:26