K1 i Boks

Kakav krah olimpijskog pobjednika: Tony Yoka upisao je treći poraz zaredom, karijera je vjerojatno završena

Tony Yoka

 Miguel MEDINA/AFP/Profimedia
31-godišnji francuski teškaš upao je u ponor iz kojeg ne uspijeva izaći

Tony Yoka trebao je biti ogroman i jako uspješan projekt francuskog boksa. Kao amater, Yoka se okitio zlatom na Olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu, a nerijetko su ga nazivali ‘‘umjetnikom‘‘ zbog njegovog boksačkog stila.

Profesionalnu karijeru započeo je 2017. godine, otprilike godinu dana nakon osvajanja zlata na OI. Vrlo brzo potpisao je ugovor s francuskom TV kućom Canal+, a radilo o višemilijunskom ugovoru. Prema nekim izvorima, ugovor je vrijedan oko 8 milijuna eura.

‘‘Zlatni dečko‘‘ francuskog boksa nizao je pobjedu za pobjedom i upisao je 11 uzastopnih pobjeda u profesionalnom boksu. Jedna od njih, baš ta 11. došla je protiv hrvatskog boksača Petra Milasa. Nakon te pobjede, došlo je vrijeme za iskorak, a Yoka je u petom mjesecu prošle godine boksao protiv Martina Bakolea.

Većinskom odlukom sudaca Yoka je poražen na domaćem terenu u Parizu. Uslijedila je pauza u trajanju gotovo godinu dana, a Yoka se vratio u trećem mjesecu. Veteran Carlos Takam trebao je poslužiti kao ‘‘žrtveno janje‘‘ za povratak na pobjedničke staze, ali Yoka je taj meč izgubio podijeljenom sudačkom odlukom.

Već tu je Yokina vrijednost uvelike opala, ali danas je zakucan možda i posljednji čavao u lijes njegove karijere. Naime, Tony Yoka upisao je treći uzastopni poraz, a bolji od njega bio je Ryad Merhy (32-2-0).

Merhy je boksač rodom iz Obale Bjelokosti, ali boksa pod zastavom Belgije. Puno je iskusniji od Yoke kad je u pitanju profesionalni boks, ali kroz karijeru nije boksao s pregršt velikih i renomiranih imena. Kevin Lerena i Arsen Goulamirian vjerojatno su najzvučniji protivnici s kojima se našao u ringu, ali oba meča je Merhy izgubio.

Međutim, Yoku je uspio poraziti na kultnom Stade Roland Garros stadionu u Parizu. Jednoglasnom odlukom sudaca (96-94 x3) slavio je Merhy i teško je vidjeti kako Yoka može nastaviti karijeru nakon ovoga.

Promijenio je Francuz i trenera za ovaj meč, u kutu mu je bio Don Charles, ali to nije pomoglo. Pokušavao je Don Charles motivirati Yoku između rundi, podsjećao ga je da je olimpijski prvak, ali Tony Yoka svojim govorom tijela jednostavno ne odaje dojam boksača koji može konkurirati na nekoj ozbiljnijoj razini.

Društvene mreže prepune su komentara u kojima se Yoku naziva ‘‘prevarom‘‘, a čini se da će projekt zvan ‘‘Tony Yoka‘‘ uistinu ostati upamćen kao velika prevara. Svaka čast na amaterskoj karijeri, ali prevelik se ‘‘hype‘‘ stvorio oko boksača koji u profesionalnim vodama nije pokazao niti približno koliko se od njega očekivalo. Dodamo li da je godinu dana bio suspendiran i zbog dopinga, profesionalna karijera Tonyja Yoke izgleda još katastrofalnije.

Barem se dobro naplatio preko ugovora s Canal+ televizijskom kućom.

Linker
22. travanj 2024 10:26