K1 i Boks

Katie Taylor nadboksala Amandu Serrano u klasiku koji će se dugo pamtiti

Irish boxer Katie Taylor 

 Angela Weiss/AFP/Profimedia
Nakon ovako izjednačenog meča sigurno ćemo gledati revanš

Irkinja Katie Taylor (21-0) sinoć je obranila pojaseve prema WBA, WBC, IBF i WBO federacijama kao i "The Ring" pojas protiv Portorikanke Amande Serrano (42-1-1) koja se podigla iz perolake kategorije u laku kako bi se suočila s najvećim izazovom u dosadašnjoj karijeri.

Katie Taylor je neosporna prvakinja svijeta koja je ujedinila pojaseve svih federacija i obranila ih do sada 5 puta, a pojaseve je osvajala u 2 težinske kategorije. Taylor je također imala i bogatu amatersku karijeru u kojoj je osvojila zlato na olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, te se okitila 5 puta zlatnom medaljom sa svjetskih i 6 puta s europskih prvenstava. Najveća pobjeda u dosadašnjoj karijeri prije ove borbe bila je ona protiv Delfine Persoon. Mnogi fanovi smatrali su kako je Delfina ipak trebala odnijeti pobjedu u tom meču, pa je nedugo zatim održan i revanš u kojemu je i ovaj put pobjedu odnijela Irkinja.

Borkinja koja joj se sinoć suprotstavila, Amanda Serrano, osvajačica je svjetskih pojaseva u čak 7 kategorija, od super perolake kategorije pa sve do poluveltera. Imali smo priliku gledati borbu koja je bila toliko izjednačena da ne bi bilo pogrešno niti da je pobjeda otišla na drugu stranu.

Ovo je ujedno bio i prvi put u povijesti boksa da su event u legendarnoj areni u New Yorku predvodile žene. Borba je ispunila sva očekivanja, borkinje su zaradile milijune, a sav promotorski posao koji su izvrsno odradili Jake Paul i Eddie Hearn na kraju se isplatio.

Katie Taylor je pobjedu podnijela podijeljenom sudačkom odlukom, a meč je bio toliko izjednačen da je gotovo sigurno da ćemo u bliskoj budućnosti gledati revanš. Serrano je u borbu krenula agresivno kao i uvijek i opravdala svoju reputaciju najopasnije udaračice u ženskoj diviziji, dok je Taylor pokazala kako i za takav stil borbe postoji rješenje. Katie Taylor se sjajno kretala, izbjegavala agresivne napade svoje suparnice i kažnjavala ju preciznim kontrama.

U prvih 5 rundi blagu prednost je imala Taylor zbog čega je Serrano dodatno pojačala tempo borbe i teškim udarcima uzdrmala Taylor. U šestoj rundi Serrano je nastavila kažnjavati Taylor koja se uspjela pribrati i s nekoliko preciznih udaraca raskrvariti nos svojoj protivnici.

U 8. rundi se vidjelo da je jak tempo ipak uzeo maha kod Amande Serrano koja je vidno usporila što je Taylor dobro iskoristila pogađajući ju sve češće. Pred kraj desete runde udarci su sijevali sa svih strana, ali niti jedna boksačica nije uspjela upisati "knockdown" i uzeti rundu s 2 boda prednosti, tako da je na sucima bila jako teška zadaća. Dva suca prednost su dali Taylor od 97-93 i 96-93, dok je jedan sudac ipak kao pobjednicu vidio agresivnu Amandu Serrano i dao joj prednost od 96-94.

Linker
19. travanj 2024 10:35