UFC

Valentina Shevchenko nije zainteresirana za boks: ‘Zašto bih radila korak unatrag?‘

Valentina Shevchenko

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Prvakinja UFC-ove muha kategorije smatra kako je MMA trenutno broj jedan među borilačkim sportovima

Brojni MMA borci sve češće iskazuju tendenciju ka boksačkim nastupima. Jedan od najistaknutijih među svima njima, svakako je Conor McGregor koji je 2017. godine boksao protiv Floyda Mayweathera.

''Notorious'' je taj meč izgubio prekidom u desetoj rundi, ali puno lošije su se proveli borci poput Tyrona Woodleyja i Bena Askrena. Oni su u boksačkom ringu završili nokautirani od strane Jakea Paula, momka koji se proslavio karijerom YouTubera, a boksom se bavi nekoliko godina.

Postoje i uspješni primjeri poput Andersona Silve koji je pobijedio Julia Cesara Chaveza Jr.-a, bivšeg svjetskog prvaka. Francis Ngannou i Kamaru Usman trenutno su najglasniji po pitanju ambicija da se okušaju u boksu. Usman proziva Canela Alvareza, po mnogima najboljeg boksača svijeta, dok se Ngannou želi obračunati s Tysonom Furyjem koji je vjerojatno najbolji teškaš svijeta u ovom trenutku.

Naravno da su novac, odnosno velika zarada glavni motivi MMA boraca da stupe u ring s vrhunskim boksačima. Svima je jasno da Ngannou ili Usman nemaju apsolutno nikakve šanse u boksačkim mečevima protiv nekog poput Furyja ili Canela. Ipak, potplaćenost u UFC-u navodi ih na potragu za većim i boljim izvorom prihoda.

Ipak, čini se kako postoje MMA borci koji ne žude toliko za boksom. Jedna od njih je Valentina Shevchenko, UFC-ova prvakinja muha kategorija i po mnogima najbolja borkinja na svijetu.

Valentina vjeruje kako je MMA vodeći borilački sport današnjice, a naročito kad su u pitanju borilački sportovi u ženskoj konkurenciji.

''Katie Taylor je tako dugo u boksu i često se bori. Ali ženski boks...ogromna je razlika između MMA-a i boksa. Govorim o usporedbi ženskog boksa i MMA-a. Stoga, zašto bih radila korak unatrag u svojoj karijeri kako bih odradila boksački meč? Posjedujem bogato iskustvo profesionalnog i olimpijskog boksa te znam o čemu se radi. Nije veliki problem boriti se u toj konkurenciji.'', osvrnula se Shevchenko na situaciju u ženskom boksu te na svoj eventualni prelazak u taj sport.

UFC-ova prvakinja muha kategorija iza sebe ima dva profesionalna boksačka nastupa koja datiraju iz 2010. i 2011. godine. U oba navrata upisala je pobjedu, a u svom rezimeu ima i pregršt kickboxing i MMA nastupa. Trenutno je ipak posvećena samo MMA-u kad je sportska karijera u pitanju, a 11. lipnja (šesti mjesec) tražit će svoju sedmu obranu pojas u muha kategoriji. Taila Santos bit će joj protivnica na UFC 275 priredbi.

Shevchenko je nekoć nastupala u batnam kategoriji, a pobjedom protiv sadašnje prvakinje Julianne Pene, Valentina je izborila borbu za pojas u bantamu. Amanda Nunes kontroverzno ju je pobijedila, ali Pena je krajem prošle godine pobijedila Nunes.

Poprilično glasna u medijima postala je Pena nakon osvajanja titule, a Valentina Shevchenko poznata je kao borkinja koja nije pobornica takvog pristupa.

''Upitno je hoće li njen revanš s Nunes završiti kao prvi meč. Jako je upitno. Julianna sad glumi zlikovca i pokušava pričati loše o svima. Nebitno radi li se o borkinjama iz njene kategorije ili ne, čak i o onima iz drugih promocija priča loše. Mislim da je to strategija svih onih željnih pažnje.'', objasnila je Shevchenko u nastavku razgovora koji je vodio James Lynch.

Pena uistinu proziva i borkinje iz drugih promocija, jer nerijetko se doticala Kayle Harrison koja nastupa u PFL-u. Uspije li Julianna pobijediti Amandu Nunes i u revanšu, lako bi mogli gledati Valentinu Shevchenko u novom pokušaju osvajanje titule u bantamu. Pena bi zasigurno bila željna revanširati se za poraz iz 2017. godine, dok bi Valentina dodatno podebljala svoju ostavštinu UFC-ovom titulom u još jednoj težinskoj kategoriji.

Linker
11. travanj 2024 11:12