K1 i Boks

Konačno su otkrivene PPV brojke okršaja Fury-Usyk: Furyjev honorar narastao preko 100 milijuna dolara!

Fury vs Usyk

 FAYEZ NURELDINE/AFP/PROFIMEDIA
Na kraju krajeva, profesionalni boks je biznis koji najviše mari za ciframa koje uslijede nakon meča

Unatoč gubitku preko 100 milijuna dolara prihoda zbog ilegalnog streaminga, spektakularni teškaški okršaj između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja prošlog mjeseca ipak je postigao nevjerojatne brojke u pay-per-view (PPV) prijenosima.

Prema ESPN-ovom Mikeu Coppingeru, povijesna boksačka priredba nazvana "Ring Of the Fire" u Rijadu ostvarila je preko 1,5 milijuna PPV prijenosa. Uzimajući u obzir da je PPV prijenos koštao otprilike dodatnih 27 eura dolazimo do dodatne cifre od preko 40 milijuna eura. Ta cifra se odnosi samo na PPV naknadu, dok su gledatelji na DAZN-u/Sky Sportsu morali platiti i "standardnu" mjesečnu pretplatu. Većina tih brojki dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva, gdje je Fury ogromna zvijezda, ali to su i dalje zapanjujuće brojke za boksački događaj koji ne uključuje Floyda Mayweathera, Canela Alvareza ili neki spektakularan "crossover" meč.

Glavni teškaški dvoboj između Usyka i Furyja najavljivan je kao najveća borba godine, i to se jasno pokazalo točnim. Obojica boraca pružila su odlične izvedbe, ali Usyk je u kasnijim rundama nadjačao Furyja, osvojivši bodove na službenim karticama sudaca i ostvarivši pobjedu koja mu je obilježila karijeru. Bio je to prvi put u 25 godina da je boks dobio nepobitnog prvaka teške kategorije (posljednji je bio Lennox Lewis 1999. godine).

Srećom za sve uključene strane, Fury je iskoristio svoju klauzulu o trenutnom revanšu i njegova druga borba s Usykom već je zakazana za 21. prosinca u Saudijskoj Arabiji. Iako taj meč možda neće imati istu razinu uzbuđenja kao prvi, jer bi mogao izgubiti svoj status ‘nepobitnog‘ prvaka, očekuje se da će donijeti još više novca prije kraja godine.

Za Furyja, to bi moglo značiti još jednu značajnu zaradu od 100 milijuna dolara, koja je vjerojatno iznosila i više nakon što su izračunati rezultati od 1,5 milijuna PPV prijenosa. Većina ugovora koji potpisuju najveće boksačke zvijezde spadaju pod domenu pisanih dogovora koje zovemo "Non-Disclosure Agreement - NDA" pa vjerojatno nikada nećemo saznati egzaktnu cifru, no jednostavnom matematikom taj se broj može vrlo precizno pretpostaviti.

Linker
21. lipanj 2024 18:54