K1 i Boks

Kontroverzna alžirska boksačica deklasirala je Kineskinju i osvojila olimpijsko zlato, publika bila na njenoj strani

Imane Khelif

 MAURO PIMENTEL Afp
Imane Khelif je uspješno prebrodila zadnju stepenicu prema osvajanju olimpijskog zlata

Danas, u 22:51 po srednjoeuropskom vremenu, odigralo se žensko olimpijsko finale u kategoriji do 66 kilograma.

Alžirci su počeli stizati u velikom broju već rano kako bi podržali Khelif u njezinoj borbi, a među njima se isticala žena u majici s natpisom: "Alžirske feministkinje su uz tebe."

I u borbi prije nego što je Khelif trebala ući u ring, a Alžirci su se već podigli na noge i mahali zastavama.

Masivni pljesak odjeknuo je kad se Khelif pojavila u crvenom. Nema sumnje tko je bio favorit među publikom u boksačkom zdanju sa 15.000 mjesta na stadionu Roland-Garros. S druge strane, nekoliko zvižduka čulo se pri ulasku njezine protivnice.

32-godišnja Yang Liu pobijedila je u svoje prve dvije borbe na bodove jednoglasnom odlukom, dok je u polufinalu slavila podijeljenom odlukom sudaca, 4-1.

Iako je bila meta kontroverzi oko "spolne podobnosti" na Olimpijskim igrama u Parizu, Khelif se u boksačkom ringu nije previše obazirala i bila je "nemilosrdna".

Pobijedila je u sve tri svoje borbe u ženskoj velter kategoriji (-66 kilograma).

Khelif, 25, odnijela je pobjedu u svojoj prvoj borbi kad je Talijanka Angela Carini odustala nakon samo 46 sekundi u osmini finala. U četvrtfinalu je pobijedila jednoglasnom odlukom sudaca protiv Mađarice Anne Luce Hamori, dok je u polufinalu nadjačala Tajlanđanku Janjaem Suwannapheng također na bodove.

Čim je meč započeo tribine su u ritmu ponavljale ime kontroverzne Alžirke. Boksačice se sukobljavaju u centru ringa, ali početak je pomalo trom. Khelif zadaje udarac direktom, a Alžirci počinju pjevati dok Khelif ponovno pogađa direktom. Potom slijedi lijepa kombinacija s Liu na konopcima. Decibeli rastu, a svih pet sudaca dodjeljuje rundu Khelif.

Zvonilo je i zna se što slijedi: skandiranje "Imane!" Liu pogađa snažnim lijevim krošeom, sada pokazuje više agresivnosti. No, Khelif uzvraća čvrstim udarcem i slijedi razmjena udaraca. I u ovoj rundi svih pet sudaca boduje u korist Khelif.

Khelif se povlači unatrag dok je Liu prati. Je li ovo bio pokušaj da zaštiti svoje vodstvo na bodovnim listama? Liu i dalje prati, ali ne ispaljuje udarce. Khelif je drži na distanci svojim direktom i pokazuje se kao teška meta. Arena je ponovno bila na strani Khelif koja je na kraju borbe čak zaplesala jer je bila svjesna da je osvojila zlatnu medalju.

Zasigurno je da će njeno osvajanje olimpijskog zlata potaknuti još više kontroverzi, a kako će se ponijeti sportski autoriteti s naglaskom na MOO i IBA-u ostaje za vidjeti.

Linker
14. kolovoz 2024 12:30