K1 i Boks

Kubanci nastavljaju pohod ka zlatnim medaljama, Plantićev suparnik uvjerljivo poražen

Arlen Lopez vs Rogelio Romero Torres
 LUIS ROBAYO Afp
Završen je još jedan dan boksačkog turnira na Igrama u Tokiju

Boksači s Kube tradicionalno su jedni od najuspješnijih na Olimpijskim igrama. Njihove 73 medalje čine ih drugom najuspješnijom nacijom u povijesti Igara kada je boks u pitanju. Jedino su Sjedinjene Američke Države uspješnije sa 114 medalja. Kubanski boksači niti na Igrama u Tokiju neće podbaciti.

Ukupno sedam nastupa odradili su kubanski boksači u muškoj konkurenciji, a pobijedili su u svakom od tih sedam mečeva. Danas su nastupile njihove dvije ponajveće uzdanice, ujedno i osvajači zlatnih medalja na prošlim Igrama u Rio de Janeiru. Julio Cesar La Cruz, vjerojatno najveći amaterski boksač u 21. stoljeću ušao je u polufinale turnira. Podijeljenom sudačkom odlukom savladao je Emmanuela Reyes, boksača koji nastupa pod španjolskom zastavom, no zapravo je Kubanac. Jedna sudačka kartica otišla je na stranu Reyesa (29-28), no preostale četiri odlaze velikom Cruzu koji nastavlja pohod ka drugom uzastopnom olimpijskom zlatu.

Prva runda njihove borbe protekla je u klasičnoj Cruzovoj kontroli. Sjajnim kretanjem neutralizirao je napade Reyesa i nije mu pružao priliku za nekakav konkretniji udarac. Četiri suca dodijelili su tu rundu predstavniku Kube dok je jedan od sudaca (kazahstanski sudac) pomalo nejasno vidio Reyesa kao boljeg u prvoj rundu. Predstavnik Španjolske u drugoj rundi pokazuje puno bolje izdanje, a u jednom trenutku činilo se kao da je uzdrmao sjajnog Julia Cesara La Cruza. Udarci desnicom sjedali su na pravo mjesto i Reyes je vratio napetost ovoj borbi. Ponovno dolazimo do ponekih nejasnoća na sudačkim karticama jer je marokanski sudac odlučio rundu bodovati u korist Cruza. Treća runda bila je presudna, a Cruz se uspio konsolidirati i svojim prepoznatljivim stilom uz puno kretanja osvojiti rundu na svih pet sudačkih kartica. U polufinalu ga čeka brazilski predstavnik Abner Teixeira. Drugo polufinale kategorije do 91 kilogram donosi obračun ruskog borca Muslima Gadzhimagomedova i Novozelanđanina Davida Nyike. Dvoboji su na rasporedu u utorak.

Arlen Lopez druga je kubanska uzdanica koju smo danas imali prilike gledati. Aktualni olimpijski prvak u kategoriji do 75 kilograma na ovim Igrama prešao je u višu kategoriju te se borio protiv Meksikanca Rogelia Romera Torresa. Radi se o momku koji je u prethodnoj fazi natjecanja izbacio našeg Luku Plantića, no Kubanac mu je bio nepremostiva prepreka. Nametnuo se Lopez kao bolji boksač od samog početka, a pobjeda niti u jednom trenutku nije došla pod znak upitnika. Svih pet sudaca bodovali su ovu borbu 30-27 i Kubanac je osigurao još jednu olimpijsku medalju. U polufinalu će se boriti protiv azerbajdžanskog predstavnika Lorena Alfonsa.

image
Russia's Imam Khataev (crveni) vs Gazimagomed Jalidov
Luis Robayo/Afp/Profimedia

Drugo polufinale ove kategorije donosi izuzetno zanimljiv obračun između Britanca Benjamina Whittakera i predstavnik ruskog olimpijskog komiteta, Imama Khataeva. Britanac je danas tijesan i napet meč protiv Brazilca Machada, a pobijedio je podijeljenom sudačkom odlukom. Tri suca vidjeli su Whittakera kao pobjednika (29-28) dok su dvojica sudaca borbu bodovali istim rezultatom, no u korist Machada. Khataev s druge strane nije imao takvih problema u četvrtfinalu. Borac iz Čečenije savladao je Gazimagomed Jalidova, ruskog borca koji nastupa pod španjolskom zastavom. Tokom druge runde sudac je španjolskom predstavniku izbrojao do osam nakon što ga je Khataev uzdrmao, a treća runda donosi kulminaciju i pobjedu nokautom sjajnog 26-godišnjeg Imama Khataeva. Ovo je ujedno i jedina pobjeda nokautom na današnjem programu. Polufinala kategorije do 81 kilogram na rasporedu su u nedjelju.

Linker
25. travanj 2024 09:09