K1 i Boks

Legendarni boksački sudac komentirao Duboisov sporni udarac, evo kako je vidio odluku svog kolege u ringu

Joe Cortez

 AL BELLO/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Al Bello/getty Images/profimedia
‘Ne bih rekao da je to bio ‘low blow‘, ali Usyk se izvukao s tim‘, smatra Cortez

Iako je teškaški okršaj između Oleksandra Usyka i Daniela Duboisa završio prije četiri dana, prašina oko toga meča još se ne sliježe. Nova vrhunska izvedba neporaženog Ukrajinca pomalo je, nažalost, pala u drugi plan, a zasjenile su je intenzivne rasprave o tome je li Duboisov sporni udarac iz pete runde bio legalan ili nije. Boksački svijet, uključujući borce, fanove, novinare i analitičare, polarizirao se po tom pitanju, a svoje viđenje predmetne situacije sada je iznio i legendarni boksački sudac Joe Cortez.

"Za mene je taj udarac bio točno u pojas, to nije bio udarac za kojeg je Usyk trebao dobiti sve ono vrijeme. Ne bih rekao da je to bio ‘low blow‘, ali Usyk se izvukao s tim. Da mu je sudac počeo brojati, vjerojatno bi odmah skočio. Ja bih upozorio Duboisa i pustio da se borba nastavi, ne bih Usyku dao pet minuta za oporavak", rekao je 77-godišnji Amerikanac u intervjuu za Fight Hub TV. Unatoč neslaganju s njegovom odlukom, Cortez je pohvalio Luisa Pabona, suca koji se nalazio u ringu tijekom subotnjeg meča, te istaknuo kako su, po njegovom mišljenju, eventualne greške počinjene i prije prvog gonga.

"On je dobar sudac, ali mislim da im zbog jezične barijere nije točno objasnio sve vezano uz niske udarce. Te stvari govorite u svlačionici, nemate vremena u ringu prije same borbe, ali morate se pobrinuti da imate dobrog prevoditelja koji će to znati detaljno objasniti", zaključio je umirovljeni sudac.

Cortez je sudio u više od 170 mečeva za naslov svjetskog prvaka i dijelio pravdu mnogim boksačkim ikonama kao što su, primjerice, Roberto Durán, George Foreman, Mike Tyson, Oscar De La Hoya, Evander Holyfield, Riddick Bowe, Floyd Mayweather Jr., Saul Canelo Alvarez i drugi, a na temelju svog doprinosa "plemenitoj vještini" 2011. godine primljen je i u Međunarodnu boksačku kuću slavnih.

Linker
20. travanj 2024 04:24