K1 i Boks

Legendarni engleski boksač: ‘Joshua bi trebao boksati protiv Hrgovića ili Zhanga, ovo je loše za boks‘

Francis Ngannou (lijevo) | Anthony Joshua (desno)

 James Manning/Pa Images/Profimedia | Anp/Ddp Usa/Profimedia
46-godišnji Carl Froch smatra da bi Joshua trebao boksati mečeve koji nude natjecateljski smisao

Sjećate li se komentara nakon što su Tyson Fury i Francis Ngannou ugovorili boksački meč? Mnogi su se složili da se radi o ‘‘besmislenom‘‘ meču. S jedne strane ringa stajao je WBC-ov svjetski prvak i neporaženi teškaš s više od 30 profesionalnih nastupa, a na suprotnoj strani ringa našao se MMA borac koji je zapravo debitirao u profesionalnom boksu.

Nakon deset rundi, mnogi su dobili drukčiji pogled na taj meč. Francis Ngannou odradio je odličan meč protiv Tysona Furyja i nije bio ‘‘slučajni prolaznik‘‘ u ringu. Sjajnim nastupom Ngannou si je otvorio nova vrata u svijetu boksa, a u ožujku (treći mjesec) čeka ga meč protiv Anthonyja Joshue.

No, isto pitanje se postavlja i ovaj put - koji je smisao tog meča? Francis Ngannou bit će osjetan autsajder u toj borbi, nije rangiran u poretku najboljih svjetskih teškaša i ne drži nikakvu svjetsku titulu. Anthony Joshua s druge strane puca na sam vrh i želi se ponovno okititi titulom svjetskog prvaka, ali pobjeda nad Ngannouom ne donosi mu gotovo ništa sa sportske strane. Profit dolazi jedino na bankovnom računu.

Istovremeno, boksač poput našeg Filipa Hrgovića drži prvo mjesto na IBF-ovoj rang ljestvici izazivača, ali silno se muči s pronalaskom adekvatnog protivnika i konstantno ga zaobilaze najbolji svjetski teškaš. Ngannou će u svom boksačkom rezimeu imati Tysona Furyja i Anthonyja Joshuu kao protivnike u prva dva profesionalna nastupa, dok Filip Hrgović nakon 17 profesionalnih nastupa i bronce na Olimpijskim igrama, još uvijek čeka na borbu s tako velikim imenom. U njegovu obranu stao je Carl Froch, nekadašnji svjetski prvak i umirovljeni engleski boksač. Froch je na svom YouTube kanalu istaknuo kako boks ispašta ugovaranjem mečeva kao što je ovaj između Joshue i Ngannoua.

‘‘Meč protiv Hrgovića je velik meč i potencijalno bi se borili za IBF-ovu titlu. Borba protiv Zhileija Zhanga također je borba u kojoj želim gledati Anthonyja Joshuu. Sve se više udaljavamo od takvih mečeva ako Joshua pristane na meč protiv Ngannoua. Taj meč bit će donekle prihvatljiv samo zbog Ngannouove izvedbe protiv Furyja. Ali budimo iskreno, ovo je čisto uzimanje love u Saudijskoj Arabiji i mislim da ovo nisu dobre stvari za boks u teškoj kategoriji‘‘, rekao je Froch, ali dodao je kako je ipak uzbuđen i zbog meča između Ngannoua i Joshue.

‘‘Prva misao mi je da ovo nije tako loš meč. Joshua bi se mogao mučiti u ovoj borbi. Ako ću biti iskren, radujem se tom meču i bit ću uzbuđen. Ali nisam siguran treba li se taj meč dogoditi, jer Anthony Joshua želi po treći put u karijeri postati svjetskim prvakom teške kategorije. Gdje je titula prvaka u ovom meču?‘‘, zaključio je Froch, a mnogi će se složiti s legendarnim engleskim boksačem.

Linker
06. svibanj 2024 09:49