K1 i Boks

Filip Hrgović kritiziran od strane američkog boksačkog portala: ‘On vjeruje da je najbolji, ali nitko se ne slaže s tim‘

Filip Hrgović

 Ronald Gorsic/CROPIX
Najbolji hrvatski teškaš sada je na meti kritika zbog ugovorenog meča između Joshue i Ngannoua

Nakon najnovijih vijesti o ugovaranju meča između Francisa Ngannoua i Anthonyja Joshue, na udaru boksačke javnosti, posebno one hrvatske, našao se Filip Hrgović. Najbolji hrvatski teškaš trebao je biti sljedeći protivnik Anthonyja Joshue, ali već nakon izjave Eddieja Hearna kako su tri boksača u konkurenciji za sljedećeg Joshuinog protivnika, bilo je jasno kako će Hrgović teško biti taj.

Zhilei Zhang, Hrgović i Francis Ngannou bili su u igri za sljedeći Joshuin nastup, a podosta očekivano, Joshua i njegov tim odabrali su najlakšu i financijski najisplativiju soluciju. Ngannou je MMA borac iza kojeg je jedan boksački meč protiv Tysona Furyja, ali Saudijci su vjerojatno bili spremni ponuditi najveću svotu novca upravo za taj novac i Joshua nije morao pretjerano razmišljati. Zašto boksati s Hrgovićem ili Zhangom koji su osjetno kvalitetniji i iskusniji boksači od Ngannoua, ali mečevi protiv njih donose manje novca.

No, iako Hrgović zapravo nije niti kriv za manjak velikih mečeva, ‘‘El Animala‘‘ opet ismijavaju fanovi, ali i poznati boksački portali, odnosno novinari. Naime, Hans Themistode, jedan od novinara renomiranog portala Boxing Scene, dao je svoj osvrt na Filipa Hrgovića i bio je poprilično kritički nastrojen.

‘‘Možete li imenovati najbolje teškaše na svijetu? Kad bi vas zamolili da složite listu najboljih, Tyson Fury i Oleksandr Usyk vjerojatno su na vrhu. Na temelju posljednjih rezultata, neki bi vidjeli Anthonyja Joshuu ili Josepha Parkera kao najbolje u kategoriji. Neovisno koga izaberete, Filip Hrgović nikada nije u kombinacijama. Pitate li njega (Hrgovića), on će vam reći kako ne postoji živući teškaš koji je bolji od njega.‘‘, piše Themistode.

Je li Hrgović ‘preveslan‘ i ostaje li bez meča protiv Joshue? Mnogi ipak pretjeruju donoseći takve zaključke

Mi ćemo ovdje ipak donekle stati u obranu Filipa Hrgovića. ‘‘El Animal‘‘ zapravo nije puno izgubio Joshuinim ugovaranjem meča protiv Ngannoua. Nerealno je bilo očekivati da bi Hrgović i Joshua već 9. ožujka (treći mjesec) boksali za titulu svjetskog prvaka. Naime, Usyk i Fury svoj će prvi meč odraditi 17. veljače (drugi mjesec). Ako se IBF bude držao svog obećanja i ako narede prvaku obranu titule protiv Hrgovića, prvak će dobiti određeni rok (otprilike dva tjedna) u kojem se mora izjasniti prihvaća li taj meč. Odbije li prvak tu borbu, slijedi oduzimanje pojasa, zatim potraga za Hrgovićevim protivnikom, pa kompletni pregovori oko samog meča itd. S organizacijske strane, Hrgović bi za titulu svjetskog prvaka mogao boksati tek tijekom ljeta ili početkom jeseni. Svjestan je toga i Joshua te je u međuvremenu odlučio odraditi meč protiv Ngannoua. Šteta je propustiti takvu priliku za zaradom.

Dakle, Hrgović nije ostao bez meča protiv Joshue. Taj meč itekako je izgledna opcija kasnije ove godine, pod uvjetom da Joshua porazi Ngannoua, naravno. Ništa se ne bi promijenilo da ‘‘AJ‘‘ nije ugovorio taj meč protiv Ngannoua, osim što bi sam Joshua osjetno dulje čekao na svoj sljedeći nastup. Ovako ‘‘AJ‘‘ ima priliku ostati aktivan, dobro se naplatiti i kasnije ove godine boksati protiv Hrgovića za titulu svjetskog prvaka.

No, novinar Boxing Scenea tvrdi kako će Hrgović morati poraditi na svojoj reputaciji ako planira dobiti napad na titulu, a Hans Themistode vjeruje kako je i Hrgović svjestan da hvalospjevi koje upućuje samom sebi neće biti dovoljni.

‘‘Hvaliti samog sebe, neće gurnuti Hrgovića prema gore na niti jednoj ljestvici. Hrgović zna da riječima ne može izboriti poziciju koju želi. On nagađa da ga kolege i fanovi vide kao respektabilnog teškaša, ništa više i ništa manje od toga. Ali također vjeruje da će se njegova reputacija promijeniti kad počne dobivati mečeve koje želi.‘‘, zaključuje Themistode.

Nadamo se da je ovo godina u kojoj će Hrgović konačno dobiti priliku da svima dokaže koliko vrijedi. Strpljivo čeka, spreman je na bilo kakvog protivnika, pa čak i na one protiv kojih riskira sve, a ne dobiva apsolutno ništa. Vrijeme je da ‘‘El Animal‘‘ bude nagrađen, a vjerujemo da će nagrada doći kasnije ove godine.

Linker
14. svibanj 2024 20:37