K1 i Boks

Lice mu je uništila eksplozija ekspres lonca, ali boksački velikan se oporavio i vratio u ring

Guillermo Rigondeaux

 Steve Marcus/Getty images/Profimedia
Dvostruki olimpijski prvak ranije ove godine se vratio u ring, a uskoro ga čeka novi meč

Nevjerojatna nesreća zadesila je renomiranog kubanskog boksača i bivšeg svjetskog prvaka Guillerma Rigondeauxa (21-3-0, 1 NC). Kubancu je u trećem mjesecu prošle godine eksplodirao ekspres lonac u kuhinji, a Rigondeaux je zadobio uistinu ozbiljne ozljede lica i oba oka. 20 posto vida zadržao je neposredno nakon nesreće, a o nastavku boksačke karijere vjerojatno nije niti razmišljao u tim trenucima.

Menadžer Guillerma Rigondeauxa ostao je optimističan, vjerovao je u potpuni oporavak i nastavak boksačke karijere. Ipak, nakon što je Rigondeaux podijelio fotografiju svog lica nakon spomenute eksplozije lonca, rijetki su vjerovali da će ikada više boksati.

‘‘Svake noći kad zaklopim oči, ovo je ono što vidim. Ponekad je teško zaboraviti.‘‘, napisao je Rigondeaux u svojoj objavi otprilike tri mjeseca nakon nesreće i priložio je spomenutu fotografiju

(PAŽNJA: Fotografija je uznemirujućeg sadržaja).

image

Guillermo Rigondeaux

Instagram (guillermo Rigondeaux)

Rigondeaux je prošao kroz mnogobrojne operacije kojem je estetika njegovog lica vraćena u gotovo pa prvobitno stanje, a čini se da je povratio i svoj vid. Naime, Rigondeaux se ranije ove godine vratio u boksački ring. Kubanac je u drugom mjesecu ove godine nokautirao Jesusa Martineza u prvoj rundi, a uskoro će odraditi i svoj drugi meč nakon povratka.

‘‘Rigo‘‘ će 9. lipnja (šesti mjesec) nastupiti na boksačkom eventu koji će se održati u Miamiju. Radi se o boksačkom eventu koji će predvoditi Adrien Broner i Bill Huthchinson, a Rigondeaux zasad nema protivnika. Nije pretjerano niti bitno tko će biti protivnik 42-godišnjem Rigondeauxu, jer njegov povratak borbama glavna je priča.

Za one koji možda nisu upoznati s njegovim likom i djelom, radi se o boksaču koji je dvaput osvajao zlato na Olimpijskim igrama (2000. i 2004. godine), a bio je i dvostruki svjetski amaterski prvak. Amatersku karijeru okončao je upisavši 475 pobjeda i samo 12 poraza.

2009. godine otisnuo se u profesionalce, a u prvih 17 mečeva upisao je 17 pobjeda. Vasyl Lomachenko prvi je boksač koji ga je porazio u profesionalnim vodama, a Rigondeaux je gubio u još dva navrata nakon toga. Kroz profesionalnu karijeru osvajao je WBA i WBO titule svjetskog prvaka u super bantam kategoriji (-122 ‘lbs‘), a držao je i WBA (Regular) titulu u bantam kategoriji (-118 ‘lbs‘). Poznati boksački trener Freddie Roach jednom prigodom opisao ga je kao ‘‘vjerojatno najvećeg talenta kojeg je ikad vidio.‘‘.

Nije Rigondeaux napravio profesionalnu karijeru kakva se od njeg očekivala, ali kad nešto takvo kažete za boksača koji je osvajao svjetske titule, onda znate koliko se očekivalo od ovog velikana svjetskog boksa.

Linker
26. travanj 2024 07:43