K1 i Boks

Lomachenko lakoćom izdominirao Commeya i potvrdio kako je spreman za novi napad na tron

Vasiliy Lomachenko i Richard Commey

 Sarah Stier/Getty Images/AFP
Odradio je u New Yorku fenomenalni Ukrajinac ono što radi najbolje

Malo koji laik bi gledajući meč koji su odradili Vasiliy Lomachenko i Richard Commey pretpostavio kako je riječ o sudara dva donedavna svjetska boksača prvaka. Ali, razlog za to je zapravo jednostavno pronaći. Ukrajinac je još jednom uspio od početka uzeti kontrolu nad mečem i odvesti ga upravo tako gdje mu je cilj. Bio je to još jedan u nizu njegovih mečeva gdje su protivnici upali u žrvanj iz kojeg se jednostavno nisu mogli izvući. Što god da je Commey pokušavao, to nije davalo nikakvog efekta.

Sve koji poznaju lik i djelo bivšeg dvostrukog zlatnog olimpijca, ujedno i jednog od najuspješnijih amatera u povijesti, tako što ne bi trebalo iznenaditi. Njegov način plasiranja udaraca, ali prije svega rad nogu i ukupno kretanje po ringu je nešto na što je gotovo nemoguće pronaći pravi odgovor. Posebno ako je "Loma" motiviran kao u ovom meču, budući da je znao da će ga pobjeda vratiti tamo gdje mu je cilj biti.

Commey je kompetitivan u ovom meču bio tek prve tri runde, iako je po nekom općem mišljenju izgubio i njih. Ali, tu je jedino uspijevao pronalaziti neke svoje udarce, prije nego je krenula potpuna dominacija i boksačka poezija velemajstora iz Ukrajine. Polako je Lomachenko radio štetu vrlo izdržljivom protivniku koji se niti u jednom trenutku nije namjeravao prepustiti ili predati. No, niti srčani Commey nije uspio ostati na nogama nakon bombe koju mu je Loma isporučio putem lijevog krošea u sedmoj rundi. Ukrajinac je tada čak govorio kutu svog protivnika da predaju meč i spase Commeya, no oni to nisu napravili.

"Jeste li vidjeli dovoljno?", uzviknuo je Loma prema Commeyevom kutu tim putem, ali bez efekta kakvom se nadao.

Umjesto toga se Ganac vratio u meč te kroz ukupno 12 rundi proživljavao svojevrsnu boksačku torturu. Ne možemo ovo nazvati školovanjem, budući da je Commey kroz svoju sjajnu karijeru prošao kroz svaku školu koju je mogao. Ovo je bila jednostavno uvjerljiva dominacija puno boljeg boksača.

Lomachenko više nema nikakvih drugih planova osim doći do svih pojaseva lake kategorije. Tri se trenutno nalaze kod Georgea Kambososa Jr, a jedan kod Devina Haneya. Neovisno hoće li se prije toga njih dvojica međusobno obračunati ili ne, Loma bi tijekom 2022. trebao dobiti priliku ponovno se popeti na tron. S istog je pao radi jednog meča gdje nije pružio svoj pravi boks, a čovjek koji ga je savladao nije mu dao priliku za revanš. Srećom, pojasevi više nisu kod istog, a onaj tko ih ima i sam će shvatiti da ne može biti najbolji sve dok se nije dokazao protiv ovog velemajstora.

Veselimo se onome što slijedi.

image

Richard Commey i Vasiliy Lomachenko

Sarah Stier/Getty Images/AFP

Linker
19. travanj 2024 01:15