K1 i Boks

Lomachenkov menadžer ulaže žalbu i inzistira na revanšu, Haney uzvratio: ‘Prihvati poraz i prestani plakati‘

Vasyl Lomachenko

 Alejandro Salazar/PxImages/Icon Sportswire/Profimedia
Prava zavrzlama nastala je nakon velikog boksačkog meča koji se održao proteklog vikenda u Vegasu

Nevjerojatno je koliko se prašine podiglo nakon meča između Vasyla Lomachenka i Devina Haneyja. Dvojica fantastičnih boksača lake kategorije obračunali su se proteklog vikenda u Las Vegasu, a pobjedu je odnio Devin Haney.

Američki boksač slavio je jednoglasnom odlukom sudaca, ali dojam je da se većina boksačke javnosti ne slaže s tom odlukom i Lomachenka smatraju pobjednikom tog meča. Lomachenko također vjeruje da je trebao pobijediti, a njegov tim odlučio je otići korak dalje u ‘‘istjerivanju pravde‘‘.

Lomachenkov menadžer Egis Klimas kontaktirao je WBC, WBA, IBF i WBO, a Klimas se odliučio žaliti na pobjedu Haneya i traži od četiri organizacije da Lomachenka učine obveznim izazivačem. Time bi Klimas nametnuo Haneyju revanš protiv Lomachenka.

Devin Haney bijesno je reagirao na vijest o Klimasovoj žalbi. Apsolutni prvak lake kategorije oglasio se putem Twittera, a osim uvreda na račun Lomachenka, Haney je otkrio i iznos kazne koju je morao platiti jer je odgurnuo Lomachenka na vaganju.

‘‘Ovaj tip je loš gubitnik. Uklonite ovog lošeg gubitnika iz boksa, konstantno traži izlike. Prihvati svoj poraz poput muškarca i prestani plakati. Treći puta u karijeri sve je bilo podređeno tome da pobijediš i nisi uspio! Reci komisiji da mi vrate mojih 400 tisuća dolara koje sam platio jer sam te odgurnuo!‘‘, poručio je Haney, a usput je priložio i fotografiju uplakanog Lomachenka.

Čak i da žalba Lomachenkovog tima bude uvažena, moguće je da mu to neće priskrbiti revanš protiv Haneyja. Dobre su šanse da će Haney preći u višu kategoriju te će pokušati ujediniti titule i u super lakoj kategoriji (-140 ‘lbs‘).

Napusti li Haney svoje titule, Gervonta Davis kao nositelj WBA (Regular) titule automatizmom će postati WBA-ovim prvakom lake kategorije. Ostale organizacije trenutno imaju svoje obvezne izazivače. Gustavo Lemos prvorangirani je boksač prema IBF-u, dok WBC planira imenovati Shakura Stevensona sljedećim izazivačem. Lomachenko je prvorangiran prema WBO organizaciji i tu bi mogao dobiti šansu boksati za pojas u slučaju da Haney napusti titulu. Klimas svojom žalbom želi osigurati da je njegov boksač prvi na svim ljestvicama, jer time dobivaju garanciju da će Lomachenko imati novu priliku boksati za bilo koju od svjetskih titula, neovisno o tome što će Haney odlučiti.

Hoće li žalba biti uvažena, teško je očekivati da hoće. Meč između Haneyja i Lomachenka bio je tijesan i mogao je otići na obje strane. Ali ne radi se ovdje o nikakvoj ‘‘očitoj krađi‘‘ i previdu sudaca. Jednostavno je tijesni meč morao otići na jednu stranu, a druga strana u takvim slučajevima uvijek se osjeća ‘‘pokradeno‘‘.

Linker
19. travanj 2024 20:35