K1 i Boks

Loše vijesti za Roberta Heleniusa: Finski teškaš pao je na doping testu odrađenom uoči meča protiv Joshue

Anthony Joshua (lijevo) i Robert Helenius (desno)

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Iskusni 39-godišnji teškaš uvjerljivo je izgubio unatoč nedozvoljenim supstancama

Iako je izgubio teškim nokautom u sedmoj rundi, Robert Helenius pridobio je poštovanje boksačkog svijeta zbog same činjenice da je pristao boksati protiv Anthonyja Joshue na ‘‘short notice‘‘. Finski teškaš na određen način je i spasio event u londonskoj O2 Areni, a na ‘‘short notice‘‘ je uskočio umjesto Dilliana Whytea koji je pao na doping testu.

Dva tjedna nakon borbe Heleniusa i Joshue, isplivala je informacija da ništa bolje na doping testu nije prošao niti Robert Helenius. Finac je odradio test dan prije samog meča, a rezultati od strane VADA-e pristigli su jučer i nisu dobri za Heleniusa. Nešto detaljnije objašnjenje stiglo od strane Matchroom Boxinga, promotorske kuća koja je organizirala meč Heleniusa i Joshue.

‘‘Dobrovoljna antidopinška organizacija (VADA) obavijestila je Matchroom i Nadzorni odbor britanskog boksa da je nalaz Roberta Heleniusa nepovoljan, odnosno Helenius je bio pozitivan na nedopuštene supstance tijekom nasumičnog doping testa. Helenius se pristao testirati 11. kolovoza (osmi mjesec) prije poraza od Anthonyja Joshue koji je upisao 12. kolovoza. Rezultati doping testa Matchroomu su poslani danas (jučer, op.a.). Matchroom relevantnim regulatornim tijelima prepušta daljnje korake. Snažno nastavljamo podržavati dobrovoljno antidopinško testiranje te smo predani promicanju čistog i poštenog sporta za sve sportaše.‘‘, priopćenje je Matchroom Boxinga.

Zasad nije poznato na što je točno Helenius bio pozitivan, a njegov pad na doping testu neće utjecati na ishod samog meča, jer Helenius je borbu izgubio nokautom. 39-godišnji Robert dobit će priliku za pojašnjenje i dokazivanje nevinosti u ovom slučaju, ali situacija ne izgleda dobro za njega i dulja suspenzija mogla bi značiti kraj njegove karijere. 37 profesionalnih nastupa odradio je u dosadašnjoj karijeri, a upisao je 32 pobjede i pet poraza.

Linker
30. travanj 2024 04:59