K1 i Boks

Robert Helenius se oglasio povodom pada na doping testu: Nikada nisam uzimao ta sredstva, to ću i dokazati!‘

Robert Helenius 

 JAMES FEARN/PPAUK/Shutterstock Editorial/Profimedia
Ukoliko se ipak pokaže da je varao, ovim će si riječima dodatno zacementirati status varalice u boksačkoj povijesti. Doping mu u meču nije pomogao, ali je svejedno nedozvoljen

Pet dana prije same priredbe je Robert Helenius odlučio prihvatiti meč protiv bivšeg prvaka Anthonyja Joshue, a sve do nokauta je boksao solidan meč. Odmah se vidjelo da je razlika u kavaliteti evidentna, no ‘‘Nordijska noćna mora‘‘ nije došla u London pasti bez ispaljenog metka.

Joshua ga je nokautirao u osmoj rundi, a ovog su tjedna došli i rezultati testa na doping u kojima su u Heleniusovim uzorcima pronađena abnormalna odstupanja. Sada mu prijeti suspenzija, ali Helenius tvrdi kako nije kriv i da će dokazati da nikada nije uzimao nedozvoljene supstance.

‘‘Želim nešto jasno reći svojim riječima sada, bez iznimke. Nikada nisam koristio nikakva sredstva za poboljšavanje performansi. Ni sada ni nikad. Bio sam testiran kroz cijelu svoju karijeru. Upravo su mi rekli da sam bio pozitivan na ne-steroidnu supstancu u svom organizmu te želim poslati poruku Anthonyju Joshui i svim boksačkim fanovima da nikada nisma varao i nikada ne bih. Dobrovoljno ću raditi s VADA-om i BBBofC-om i napravit ću što god treba da mi se očisti ime‘‘, napisao je Helenius.

Ispostavi li se da je Helenius ipak kriv, prijeti mu vrlo vjerojatno kraj karijere jer već sada ima 39 godina, te ukoliko dobije suspenziju, mogao bi jednostavno biti prestar kada se konačno dobije dozvolu vratiti u ring.

Svakako će biti zanimljivo vidjeti što se to dogodilo s Heleniusom i njegovim uzorkom jer ovakve riječi sigurno ne bi govorio i ne bi jamčio da je uistinu kriv. Ukoliko se ipak pokaže da je varao, ovim će si riječima dodatno zacementirati status varalice u boksačkoj povijesti. Doping mu u meču nije pomogao, ali je svejedno nedozvoljen.

Linker
19. travanj 2024 01:27