K1 i Boks

Menadžer Dmitryja Bivola: ‘WBC-ova zabrana Rusima neće spriječiti meč Bivola i Beterbieva, oni žele sudjelovati u borbi‘

Dmitry Bivol

 Patrick T. FALLON/AFP/Profimedia
Dvojica neporaženih poluteškaša trebali bi se boriti za ujedinjenje svjetskih titula u poluteškoj kategoriji

Jedan od najiščekivanijih boksačkih mečeva tijekom sljedeće godine definitivno je onaj između Dmitryja Bivola i Artura Beterbieva. Radi se o dvojici neporaženih poluteškaša, a ujedno su obojica svjetski prvaci u toj težinskoj kategoriji.

Već neko vrijeme boksačka javnost zaziva taj meč, ali nikako dvije strane nisu došle do dogovora. Podosta velika prepreka bio je i stav WBC-a i njihovog predsjednika Mauricija Sulaimana. Naime, WBC je izrekao zabranu ruskim i bjeloruskim boksačima kad su u pitanju borbe za WBC-ov pojas, a zabrana traje sve dok je na snazi ruska invazija na Ukrajinu.

WBC-ova titula u vlasništvu je Artura Beterbieva, a mnogi su uočili nelogičnost Sulaimanovih izjava, jer i sam Beterbiev zapravo je ruski boksač. Naravno, Sulaiman igra ‘‘na kartu‘‘ da Beterbiev posjeduje kanadsko državljanstvo, a pojas je držao još prije ruske invazije na Ukrajinu.

Kad je u pitanju Bivol, on bi morao tražiti posebno dopuštenje od strane WBC-a, a nisu niti poznati kriteriji koje bi morao ispuniti za dozvolu nastupa. Vjerojatno bi se tu radilo o zabrani predstavljanja svoje države ili nečem sličnom, ali menadžer Dmitryja Bivola smatra da WBC više neće biti prepreka ka ugovaranju meča između njega i Beterbieva.

‘‘Borba s Beterbievim mogla bi se održati u trećem ili četvrtom mjesecu sljedeće godine. Beterbieva prvo čeka meč protiv Calluma Smitha u siječnju (1. mjesec). Ako dođe do pobjede, mislim da neće biti nikakvih prepreka od strane WBC-a, niti ikog drugog. Sankcionirajuća tijela (federacije) sigurno će htjeti biti dio ovako velike borbe. S naše strane, malo je toga što može spriječiti održavanje tog meča. Kad je u pitanju Beterbiev, sve ovisi o borbi protiv Smitha i njegovim uvjetima.‘, rekao je Vadim Kornilov koji očito smatra da će WBC pogaziti svoju zabranu zbog novca koji bi uprihodili sudjelovanjem u organizaciji ovog velikog meča. Vjerojatno je u pravu.

Treći ili četvrti mjesec možda zvuče prerano, jer Beterbieva 13. siječnja (1. mjesec) čeka meč protiv Smitha. Čak i u slučaju pobjede, Beterbiev će trebati odmor i novi pripremni kamp, ali pozitivna je stvar što se aktivno priča o ovom meču i nadamo se da će sljedeća kalendarska godina ponuditi tu borbu. Beterbiev za manje od mjesec dana slavi 39. rođendan i sljedeće godine prolazi vjerojatno zadnji vlak kad je u pitanju meč između njega i Bivola. Ako već nije prošao...

Linker
25. travanj 2024 21:56