K1 i Boks

Najbolji hrvatski vozač stao u obranu Hrgovića: ‘Bijes, sram i tuga zbog ‘piskarala‘ koji sebe nazivaju novinarima!‘

Filip Hrgović (lijevo) | Martin Kodrić (desno)

 Screenshot (dazn, Podcast Inkubator)
Poznati hrvatski vozač automobilskih utrka, Martin Kodrić, oštro se obrušio na ‘‘zle jezike‘‘ koji kritiziraju Hrgovića

Dobar dio profesionalne karijere, Filip Hrgović trpi kritike zbog svoje osobnosti i odnosa s medijima i fanovima. ‘‘El Animal‘‘ u širokom je luku izbjegavao ‘‘trash talk‘‘, nije se previše medijski eksponirao i fokusirao se samo na ono što pruža unutar ringa.

Takav pristup nailazio je na kritike i mnogi su isticali kako je Hrgović direktan krivac jer je marginaliziran i ne dobiva priliku protiv najboljih boksača na svijetu. Današnji svijet boksa ne iziskuje samo kvalitetu unutar ringa. Gotovo jednako bitno je i ono što se događa izvan borilišta.

Pratitelji na društvenim mrežama, pregledi, marketinška isplativost, sve su ovo faktori koji su jako značajni promotorima, jer ipak se radi o čimbenicima koji imaju direktnu korelaciju s financijskom isplativošću i zaradom koju donose određeni boksači.

Hrgović je nizao pobjede unutar ringa, bilo je tu i spektakularnih nokauta, ali brojke koje je ostvarivao izvan ringa nisu bile zadovoljavajuće. Dugo je Filip morao čekati priliku za veliki meč, a nekako je Hrgović i prihvaćao da ipak mora promijeniti svoj pristup.

Ususret meču protiv Daniela Duboisa, gledali smo i slušali drukčijeg Filipa Hrgovića. ‘‘El Animal‘‘ bio je oštar prema Duboisu, zabavljao je fanove svojim izjavama i često se ‘‘bez dlake na jeziku‘‘ obraćao medijima. Postao je Hrgović sve ono što su fanovi zazivali, ali pomalo licemjerno od strane fanova, Hrga se našao na udaru zbog takvog pristupa.

Filipa se počelo nazivati ‘‘bahatim, arogantnim‘‘ te se isticalo kako nema poštovanja prema svom protivniku. Dojam je kako Hrgović nikako ne može ugoditi boksačkim fanovima, a brojni kritičari došli su na svoje nakon Hrgovićevog teškog poraza u meču protiv Daniela Duboisa.

Hrvatski teškaš ostao je bez goriva nakon šeste runde i uslijedila je runda u kojoj je Dubois uspostavio veliku dominaciju. Britanac je nemilosrdno pogađao umornog Hrgovića, a našeg boksača vjerojatno je zvono za kraj runde spasilo da ne završi barem u nokdaunu. Sljedeća runda donijela je prekid borbe nakon intervencije liječnika, a Filip Hrgović napustit će Rijad s jako gorkim okusom poraza.

Već jutro nakon Hrgovićevog poraza, uslijedila je ‘‘teška paljba‘‘ u smjeru našeg trenutno najboljeg boksača. Mediji i fanovi vraćali su se na Hrgovićeve izjave uoči meča, prisjećali su se kako je Hrgović najavljivao povlačenje iz sporta u slučaju poraza i nevjerojatno je da mnogi sada zazivaju Hrgovića da se uistinu povuče.

Istovremeno, mnoštvo je fanova koji uživaju u svakom intervjuu Tysona Furyja i Conora McGregora, u svakoj njihovoj izjavi i ‘‘trash talku‘‘. Fury i McGregor osobe su za koje bi neki rekli da čak pate od bipolarnog poremećaja, a nebrojeni su primjeri gdje su obojica davali svakakva obećanja koja na kraju nikada nisu ispunili. Jasno je kako su njihove izjave dio ‘‘showa‘‘ kojim se privlače šire mase, a dugo se pozivalo i Hrgovića da se upusti u nešto takvo. Iako je Filip prihvatio pristup kakav iziskuje moderni boks i fanovi okupljeni oko tog sporta, to mu se brzo obilo o glavu.

Filip jučer i danas trpi kritike i torturu možda i veću od one koju je pretrpio Alen Babić nakon svog poraza u meču za svjetsku titulu. Jedan poraz bio je dovoljan da se zaboravi sve ono što su ova dvojica boksača učinila prije prvih poraza u svojim karijerama. U pitanje se dovode svi raniji uspjesi, a o Hrgoviću se priča kao da je poražen od nekog nižerazrednog boksača na lokalnoj boksačkoj priredbi.

Da, Hrgović je razočarao svojom izvedbom, ali Hrgović je boksao protiv top 10 svjetskog teškaša. Daniel Dubois vrhunski je boksač i jedan od pretendenata na sam svjetski vrh. Poraz od takvog boksača nikako ne može biti sramota, već isključivo lekcija za ono što slijedi, kao i motivacija za napretkom.

Imao je Hrgović dobrih trenutaka u tom meču. Vodio je nakon prvih šest rundi i nije bio podređen boksač, sve dok ga nije izdala kondicijska sprema. Negdje se pogriješilo u pripremama, ali radi se o problemu koji može biti ispravljen već do sljedećeg nastupa. Nema razloga za otpisivanjem Hrgovića već nakon prvog poraza.

Među rijetkima koji su stali u obranu našeg najboljeg boksača našao se Martin Kodrić. Možda vam ime Martina Kodrića nije pretjerano poznato, jer ipak smo na portalu o borilačkom sportu. No, Martin Kodrić jedan je od najboljih vozača koje je Hrvatska dala, a iza njega brojni su veliki uspjesi u auto-moto sportu. Kodrić je kao i svi pratio što mediji i fanovi pišu nakon Hrgovićevog poraza, a to ga je navelo da se javno oglasi.

‘‘Crna strana Hrvatskog sporta. Iako postoje mnogi trenuci u ogromnog ponosa u mom životu zbog sportskih uspjeha naše nacije, nažalost, nakon sinoćnjeg Hrgovićevog meča za svjetsku titulu, imam podijeljene osjećaje.‘‘

‘‘Prvi je neizmjeran ponos na Hrgu koji je iz naše male nacije, svojim trudom, talentom i hrabrošću došao u poziciju da se bori za titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, 26 godina nakon našeg boksačkog šampiona Željka Mavrovića. Drugi osjećaj je bijes, sram i tuga zbog ‘naših‘ piskarala koji sebe nazivaju novinarima, a nisu ništa drugo nego maliciozne sitne duše koje samo čekaju da svojim otrovnim i zlim jezicima maksimalno popljuju, omalovažavaju i obezvrijede svaki uspjeh koji ima hrvatski predznak.‘‘, pisao je Kodrić, ali tu nije kraj.

‘‘Čitajući novinske natpise nakon sinoćnje borbe, nevjerojatna mi je činjenica da ti isti dupelisci u trenucima uspjeha postaju suci i najgori krvnici s ciljem totalne eliminacije na sportskoj i ljudskoj razini. S obzirom da većina tih kvazinovinara u životu nikad nisu odricanjem i trudom napravili nešto pozitivno osim trovanja perom na sigurnoj udaljenosti i pod zakonskom zaštitom slobode medija, mogu samo žaliti njihove male i jadne živote koje će provesti u pokušaju da na tuđem uspjehu ili padu, sebi daju smisao. Iako je utopija, volio bih da ti pojedinci nađu nešto što se zove ‘muda‘ i uđu u ring oči u oči s bilo kime, a kamoli s čovjekom i ogromnim sportašem kojeg danas zdušno pljuju te mu pokažu kako se osvaja svjetska titula. A za kraj, dežurnim kritičarima poručujem da ne znaju sve što se događalo u pripremi prije borbe i tijekom borbe te da se nauče pogledati nešto što se zovu činjenice u boksu, a nalaze se u ‘scorecardu‘. Jer očito je da ti kritičari ne razumiju borbe!‘‘, oštra je poruka Martina Kodrića.

image

Instagram story Martina Kodrića

Instagram (martin Kodrić)

Na kraju krajeva, najveća je šteta što jedan poraz našeg boksača u meču za svjetsku titulu dovodi do podjele javnosti. Često bivamo ogorčeni jer naši boksači nisu cijenjeni na svjetskom tržištu i kritiziramo povlastice koje dobivaju britanski boksači.

Kako ikome zamjeriti zbog toga, kad je prvi poraz Filipa Hrgovića dovoljan razlog za podjelu nacije?

Linker
21. lipanj 2024 11:01