K1 i Boks

Naoya Inoue napušta bantam kategoriju i odriče se statusa apsolutnog svjetskog prvaka

Naoya Inoue

 Kyodo/Newscom/Newscom/Profimedia
29-godišnji japanski borac smatra da više nema izazova unutar te kategorije

Nevjerojatnom lakoćom je Naoya Inoue (24-0, 21 KO) porazio Paula Butlera prije mjesec dana u meču za ujedinjenje svjetskih titula u bantam kategoriji. Butler se od samog početka borbe isključivo branio i dojam je da mu je glavni cilj bio preživjeti do kraja meča, a s porazom se od početka pomirio.

Inoue je bio strpljiv, rastavljao ga je po segmentima i u 11. rundi došao je do pobjede prekidom. Bila je to 21. pobjeda prekidom u 24. nastupu ovog sjajnog Japanca. Ako uzmemo u obzir da se radi o kategoriji do 53,5 kg u kojoj nokauteri nisu toliko izraženi kao u nekim višim težinskim kategorijama, radi se o zbilja impresivnom učinku.

Inoue je tom pobjedom ujedinio sve titule svjetskog prvaka u bantam kategoriji, a ESPN i portal The Ring svrstavaju ga na drugo mjesto u ‘‘P4P‘‘ poretku koji obuhvaća najbolje boksače svijeta neovisno o težinskoj kategoriji.

Sjajni Japanac u svojoj kategoriji očito nema više doraslih konkurenata i u njegovoj karijeri uslijedit će očekivan i logičan potez. Inoue će napustiti svoje titule u bantam kategoriji te će se okušati u višoj kategoriji.

‘‘Želim vas obavijestiti da ću napustiti sva četiri pojasa. Svaki od njih je poseban za mene, ali u 2023. planiram preći jednu kategoriju gore i napasti prvake u super bantam kategoriji. U bantamu nemam više ništa zanimljivo za učiniti i nema protivnika s kojim se želim boriti.‘‘, rekao je Inoue na konferenciji za medije održanoj jučer u Yokohama hotelu.

29-godišnji Naoya prelazi u kategoriju do 55,3 kg (122 ‘lbs‘), a radi se o kategoriji u kojoj dva boksača drže po dvije svjetske titule. Stephen Fulton (21-0) vlasnik je WBC i WBO titule u toj težinskoj kategoriji, dok Murodjon Akhmadaliev (11-0) drži WBA (Super) i IBF svjetske titule u super bantam kategoriji.

Japancu očito trebaju novi izazovi u karijeri, a jedan od razloga povlačenja iz bantam kategorije možda leži i unutar obitelji. Takuma Inoue, mlađi brat Naoye Inouea trenutno je najbolje rangirani WBA-ov izazivač u bantam kategoriji i ovime mu se potencijalno otvara prilika napada na svjetsku titulu koju je dosad držao njegov brat Naoya.

U konačnici, jako zanimljiva, ali i očekivana odluka Inouea, a bilo bi više nego zanimljivo vidjeti protiv neporaženih prvaka kao što su Fulton i Akhmadaliev.

Linker
19. travanj 2024 01:18