K1 i Boks

Naoya Inoue jednostavno je nezaustavljiv! Japanac je ispisao povijest i postao apsolutnim prvakom

Naoya Inoue

 Screenshot (youtube, Top Rank Boxing)
Fantastični 29-godišnji boksač nadimka ‘‘Čudovište‘‘ upisao je još jednu uvjerljivu pobjedu

Nevjerojatan, nezaustavljiv i od danas neprikosnoveni prvak bantam kategorije (-53,5 kg). Sve to opisuje sjajnog japanskog boksača Naoyu Inouea (24-0, 21 KO). 29-godišnji Inoue danas je napokon dočekao priliku za ujedinjenje sve četiri svjetske titule (WBA, WBC, IBF i WBO), a Paul Butler (34-3-0) stajao mu je na putu ka WBO titulu koja mu je nedostajala.

Britanac je u meč ušao kao ogromni autsajder i prema koeficijent na njegovu pobjedu iznosio je 15,0 prema Crobet kladionici. Nadao se Butler velikom iznenađenju, jer u meč je ušao nakon osam uzastopnih slavlja, ali Inoue je zaustavio njegov pobjednički niz porazivši ga tehničkim nokautom u 11. rundi.

Poigravao se Naoya od početka do kraja meča, iako je na suprotnoj strani imao svjestkog prvaka. Istini za volju, Paul Butler izdržao je vjerojatno i dulje nego su mnogi očekivali. Inoue od 11. mjeseca 2019. godine nije odradio meč koji je otišao dalje od osme runde, a odradio ih je četiri u tom periodu. Samo triput u karijeri Japanac je slavio na bodove, a u nekim trenucima činilo se da bi Butler mogao izdržati do samog kraja.

Engleski boksač došao je s pristupom kojim je više odavao dojam da samo želi izdržati svih 12 rundi i ne završiti nokautiran. Apsolutno defanzivan bio je Paul Butler kroz cijelu borbu, a Inoue je u određenim fazama borbe na neki način ismijavao i pozivao Butlera da se napokon krene boriti.

Butler je velik dio meča proveo zatvoren u bloku, a prednji direkt i povremeno lijevi kroše bila su neka od oružja s kojima je pokušavao ugroziti Inouea. Japanac je s druge strane kombinirao sve moguće kombinacije, mijenjao je gard, stavljao ruke iza leđa, a puno uspjeha imao je i s lijevim krošeima.

Kulminacija je nastupila prvom polovicom 11. runde. Inoue je dodatno stisnuo gas protiv umornog Butlera, načeo ga je s nekoliko udaraca u tijelo, a brzim i neprekidnim kombinacijama udaraca u glavu (i blok Butlera također) Inoue je poslao engleskog boksača na tlo. Nije se Butler uspio pridići i Naoya Inoue mogao je početi slaviti ujedinjenje titula svjetskog prvaka u bantam kategoriji.

Nikad prije neki boksač nije ujedinio titule u toj težinskoj kategoriji, a Inoue je postao prvim japanskim boksačem koji je ujedinio titule, neovisno o kojoj se kategoriji radi.

Inoue je na ESPN-ovoj i ‘‘The Ringovoj‘‘ ‘‘P4P‘‘ ljestvici uoči ovog meča zauzimao drugo mjesto u poretku. Terence Crawford prvoplasiran je na ESPN-ovoj ljestvici, a Usyk je prvi u poretku časopisa ‘‘The Ring‘‘. Teško je reći hoće li Inoue ovom pobjedom preuzeti prvo mjesto na nekoj od relevantnih ljestvica, ali nije niti bitno. Japancu nitko ne može osporiti da pripada samoj eliti svjetskog boksa, a to potvrđuje status apsolutnog svjetskog prvaka u bantam kategoriji.

Tek mu je 29 godina i još je puno velikih mečeva pred njim. Prelazak u više kategorije vjerojatno je neizbježna budućnost za Inouea, jer dojam je da mu u bantamu apsolutno nitko ne može napraviti ozbiljnije probleme. Inoue se ove godine dvapu borio, a sredinom godine nokautirao je Nonita Donairea već u drugoj rundi. Svjetskim prvakom Inoue je već bio u dvama nižim kategorijama od bantama, a nakon pobjede nad Butlerom, najavio je da će pokušati osvojiti svjetsku titulu i u super bantam kategoriji, što bi bila četvrta težinska kategorija u kojoj bi se okitio titulom svjetskog prvaka.

Linker
23. travanj 2024 16:15