K1 i Boks

Naoya Inoue vraća se među konopce! Evo gdje, kada i protiv koga će japansko ‘čudovište‘ braniti svoje titule

Naoya Inoue

 YUICHI YAMAZAKI Afp
Jedan od najboljih boksača današnjice u ring će ući s pomalo iznenađujućim protivnikom

Jedan od najboljih boksača današnjice, Naoya Inoue, vraća se u ring! Apsolutni prvak superbantam kategorije (do 55 kilograma) odmjerit će snage s TJ Dohenyjem 3. rujna u Ariake Areni u Tokiju.

Irski boksač u razdoblju od 2019. do 2023. godine ostvario je neuvjerljiv učinak izgubivši četiri od šest mečeva u kojima je sudjelovao te se nalazio na svojevrsnoj prijelomnici karijere, razmišljajući o vješanju rukavica o klin, no potom je vezao tri pobjede (Kazuki Nakajima, Japhethlee Llamido i Bryl Bayogos), sve tri tehničkim nokautom, i izborio se za priliku da, u 37. godini, boksa s japanskim "čudovištem" za sve četiri svjetske titule.

Doheny je sve tri navedene pobjede ostvario u Tokiju i stekao solidnu popularnost među japanskom publikom, a upravo je ta činjenica najvjerojatnije odigrala važnu ulogu u ugovaranju ovog poprilično iznenađujućeg meča. Trenutno je rangiran kao deveti boksač superbantam divizije prema WBC-u, odnosno 10. po IBF-u, dok ga Ring svrstava na osmo, a BoxRec na 14 mjesto.

Dohenyjev uspjeh karijere je držanje IBF-ovog naslova u superbantamu između 2018. i 2019. godine, a sada, u svom novom naletu, čeka ga daleko najveći izazov do sada u vidu neprikosnovenog vladara divizije.

Inoue je, sredinom prosinca 2022. godine ujedinio, pojaseve u bantamu nokautiravši Paula Butlera, a potom prešao u superbantam i, krajem srpnja 2023., osvojio WBC i WBO naslove dominantnom pobjedom tehničkim nokautom nad Stephenom Fultonom. Prošlu godinu zaključio je nokautom u 10. rundi protiv Marlona Tapalesa za dodavanje IBF i WBA naslova svojoj kolekciji, a u svom posljednjem meču, početkom svibnja 2024., nokautirao je Luisa Neryja u šestoj rundi i tako obranio svoje IBF, WBA, WBC i WBO pojaseve, odnosno status apsolutnog prvaka.

"Inoue je generacijski talent i svaki put kad se bori, boksački svijet zastane kako bi gledao majstora na djelu", rekao je predsjednik Top Ranka, Bob Arum, nakon ugovaranja borbe pa dodao: "TJ Doheny je veteran kojeg se nikada ne može otpisati jer je mnogo puta prkosio izgledima boreći se u Japanu".

Linker
01. rujan 2024 08:57