K1 i Boks

Napokon je dogovoren meč Furyja i Whytea: Obojicu čeka najveći honorar u karijeri

Tyson Fury i Dillian Whyte

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia/Nick Potts/PA Images/Profimedia
Quensberry Franka Warrena dobio je prava na organizaciju meča za WBC-ovu titulu svjetskog prvaka

Čini se kako napokon imamo veliki pomak ka ugovaranju meča između Tysona Furyja i Dillana Whytea. Već nekoliko puta, odgađana je licitacija honorara za ovaj meč. Dvojica boksača trebali bi se obračunati za WBC-ov pojas svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, no već i prije samih dogovora, naišlo se na probleme.

Naime, WBC je odredio kako će podjela honorara ići 80:20 u korist Furyja. Naravno da Whyte i njegov tim nisu bili zadovoljni time, jer se radi o postotku koji izlazi van WBC-ovog pravilnika. Dillian je izuzev toga i privremeni prvak, a WBC-ov pravilnik nalaže da bi u tom slučaju podjela honorara trebala iznositi 55:45. Ipak, WBC ima pravo na promjene, ukoliko je jedan od boksača osjetno veća zvijezda, no 80:20 podjelu Eddie Hearn i ljudi uz Dilliana Whytea nisu htjeli potpisati.

Nakon nekoliko odgoda, danas se ponovno pristupilo licitaciji (''purse bidu''). Radi se o sastanku gdje više promotora ima priliku dati svoju novčanu ponudu, odnos iznos koji će borci raspodijeliti u dogovorenom postotku. Frank Warren pobjednik je licitacije i njegov Quensberry zakupio je prava na organizaciju tog meča. Sada borci u dogovoru s organizatorima, mogu preći na proces dogovaranja meča, datuma i svih ostalih tehnikalija koje ne bi trebale predstavljati velike probleme.

Što se Warrenove ponude tiče, prema navodima poznatog boksačkog reportera Dana Rafaela, radi se o najvećem ''purse bidu'' u povijesti boksa. Naime, Fury i Whyte podijelit će honorar koji iznosi 41.025 milijuna američkih dolara. Ukoliko Fury dobije 80 posto tog iznosa, pripast će mu 32.82 milijuna američkih dolara, a to bi bio najveći honorar koji je zaradio u svojoj dosadašnjoj karijeri. Dillian Whyte s 20 posto, postat će bogatiji za 8.2 milijuna dolara, a radi se o rekordnom honoraru i za njega. Naravno, u ove iznose nisu uračunate dodatne zarade poput one od prodaje PPV-a.

Eddie Hearn jučer je najavio kako će njegov Matchroom agresivno pristupiti licitaciji, u nadi da će upravo oni dobiti prava na organizaciju tog meča. Dan Rafael navodi kako je i Matchroomova ponuda bila rekordna, ali ipak su Frank Warren i Quensberry dali izdašniju ponudu. Sve u svemu, nadamo se kako će sada uistinu i doći do ovog meča, kao i do revanša između Joshue i Usyka. Bilo je krajnje vrijeme da se nešto konkretno počne događati u pregovorima između svih tih boksača, a Fury i Whyte moraju biti zadovoljni ovakvim ishodom.

Linker
20. travanj 2024 17:31