K1 i Boks

‘Ne daju nam istu priliku kao muškarcima!‘: Jedna od najvećih boksačica svih vremena odrekla se WBC-ovog pojasa

Amanda Serrano

 Ian Hodgson/PA Images/Profimedia
35-godišnja Amanda Serrano odlučila je započeti bitku za ‘‘jednakost prava‘‘ u boksu

Portorikanka Amanda Serrano bez dileme jedna je od najvećih boksačica svih vremena. Nije lako nabrojati sva njena postignuća, ali pokušat ćemo navesti neka od najvažnijih.

Serrano je odradila 49 profesionalnih boksačkih mečeva, a upisala je 46 pobjeda, dva poraza i jedan remi. Gubila je od Fride Wallberg još 2012. godine i tijesno je izgubila meč koji je prošle godine odradila protiv velike Katie Taylor.

Amanda je do sinoć bila apsolutna svjetska prvakinja u perolakoj kategoriji (-57 kg), ali to je samo mali dio njene kolekcije. Serrano je upisana u Guinessovu Knjigu rekorda kao jedina boksačica koja je držala svjetsku titulu u čak sedam različitih težinskih kategorija. Ukupno devet svjetskih titula osvojila je Serrano kroz tih sedam kategorija. Usporedbe radi, Manny Pacquiao uspio je osvojiti svjetsku titulu u čak osam različitih težinskih kategorija, a osvojio je ukupno 12 titula svjetskog prvaka.

Godinama je Amanda Serrano pri vrhu svake relevantne ‘‘P4P‘‘ ljestvice, a s obzirom da joj je 35 godina, sigurno će upisati još nekoliko značajnih nastupa do kraja svoje karijere. No, Amanda Serrano odlučila je napustiti WBC-ovu titulu svjetske prvakinje u perolakoj kategoriji.

Ono što je zasmetalo sjajnu Portorikanku, jest WBC-ovo pravilo kojim ne dopuštaju boksačicama mečeve na 12 rundi po tri minute. Prema WBC-u, boksačice maksimalno mogu boksati mečeve na 10 rundi, a runde traju dvije minute. Serrano je krajem desetog mjeseca boksala protiv Danile Ramos u meču na 12 rundi po tri minute, ali nije mogla braniti WBC-ov pojas u toj borbi. Nešto više od mjesec dana kasnije, Serrano je napravila konkretan potez i odrekla se WBC-ovog pojasa.

‘‘WBC odbija popratiti evoluciju sporta koja ide u korist jednakosti. Stoga se odričem njihove titule. Ako nadležno tijelo ne želi dati meni i kolegicama borkinjama istu šansu kakvu daju muškarcima, onda se neću boriti pod tim nadležnim tijelom. Ja sam jedina boksačica, neovisno o spolu, koja dolazi iz Portorika i koja je došla do statusa apsolutne svjetske prvakinje. Jedina sam ženska boksačica koja je osvajala titule u sedam različitih težinskih kategorija. Prva sam ženska boksačica, uz Katie Taylor, koja je predvodila event u Madison Square Gardenu. Prva sam boksačica koja je zaradila sedmeroznamenkasti iznos u jednoj borbi i isto toliko od sponzora. Također sam i prva apsolutna ženska prvakinja koja je boksala 12 rundi po tri minute.‘‘, poručila je Serrano u svojoj objavi na Instagramu.

Očito Amandu Serrano boli činjenica da WBC odvaja muški boks od ženskog čak i po pitanju samih pravila. Kako bi potaknula na promjenu, učinila je taj drastičan potez.

Serrano je ranije ove godine potpisala za PFL i planira paralelno graditi i MMA karijeru. Određeno iskustvo već posjeduje, jer iza nje su tri profesionalna MMA nastupa, a pobjedu je upisala u sva tri (ne pod okriljem PFL-a). Što se boksa tiče, Serrano je u razgovoru za ESPN pojasnila kako više ne planira braniti titule u mečevima koji nisu ugovoreni na 12 rundi po tri minute.

‘‘Nakon sjajne borbe protiv Danile Ramos, dokazale smo svijetu koliko nevjerojatan može biti ženski boks i da smo sposobne za iste stvari koje muškarci čine u ringu. Zaslužujemo da nas tretiraju jednako. Odlučila sam i moj izbor je da se nastavim boriti samo u mečevima na 12 rundi po tri minute, do kraja moje karijere. Jednom kad srušite barijere, ne vraćate se natrag. Žene mogu što god požele, a nadam se da će svi poštovati napredak koje smo napravile, kao i moju odluku da boksam pod istim pravilima pod kojima moji muški kolege boksaju u svojim mečevima za svjetsku titulu.‘‘, objasnila je Amanda.

Još u desetom mjesecu ove godine, Serrano je s nekolicinom boksačica pozivala na promjene, a WBC-ov predsjednik Mauricio Sulaiman nedavno se oglasio putem Twittera s odgovorom.

‘‘Ženski tenis igra se na tri seta. U košarci, koš je na nižoj razini i lopta je manja, a to čak nisu kontaktni sportovi. Pridržavat ćemo se sigurnosti i dobrobiti borkinja.‘‘, stav je WBC-ovog predsjednika.

Vidjet ćemo hoće li ostale velike boksačice popratiti potez Amande Serrano. Katie Taylor sigurno bi imala najsnažniji utjecaj, ali Irkinja nije sigurna radi li se o dobroj odluci. Katie se u 11. mjesecu ove godine osvrnula na tu temu u razgovoru za Independent.

‘‘Nemam neke osobne preference. Runde na dvije minute nude stvarno brz tempo. Neki govore da bi runde na tri minute ponudile više nokauta, ali mislim da to nije istina. Nisam sigurna ima li ženski boks snagu i dubinu za runde koje traju tri minute. Mene osobno nije briga hoće li runda trajati dvije ili tri minute. Na sparinzima konstantno odrađujem runde po tri minute. Postoje prednosti i mane za obje strane.‘‘, rekla je Taylor, a to je znak da se ona vjerojatno neće pridružiti inicijativi Amande Serrano.

Hoće li Serrano dobiti ovu bitku, vrijeme će pokazati.

Linker
19. travanj 2024 10:03