K1 i Boks

Devin Haney odrekao se i preostale tri svjetske titule; Gervonta Davis novi je svjetski prvak?

Devin Haney

 William WEST/AFP/Profimedia
Donedavno apsolutni prvak lake kategorije napustio je svoje pojaseve i posvetit će se višoj kategoriji

Devin Haney (30-0) u petom mjesecu ove godine porazio je Vasyla Lomachenka na boksačkom spektaklu u Las Vegasu, a tom pobjedom drugi put u karijeri obranio je sve četiri najrelevantnije svjetske titule u lakoj kategoriji.

Najavio je Haney mogućnost prelaska u višu kategoriju nakon tog meča. Nekoliko mjeseci kasnije ugovorio je meč protiv Regisa Prograisa za WBC-ovu svjetsku titulu u superlakoj kategoriji, a borba je na rasporedu 9. prosinca (12. mjesec). Time je Haney dao do znanja da želi napasti titule u višoj kategoriji, ali nije bio u potpunosti siguran napušta li laku kategoriju.

WBC je napravio prvi potez tako što su mu oduzeli pojas, a Shakur Stevenson nedavno ga je naslijedio na tronu, porazivši Edwina De Los Santosa. Ostali pojasevi i dalje su bili u vlasništvu Haneyja, ali u kasnim sinoćnjim satima došla je vijest kako Haney definitivno napušta laku kategoriju.

Boxing Scene portal objavio je vijest o Haneyjevom napuštanju sva tri ostala pojasa (IBF, WBO, WBA), a Haney je vijest potvrdio ESPN-ovom Mikeu Coppingeru.

Haneyjeva odluka donosi niz promjena, a Gervonta Davis ponajviše će profitirati njegovim potezom. Gervonta je dosad držao WBA (Regular) titulu, dok je WBA (Super) titula bila u vlasništvu Haneyja. WBA planira postepeno ukidati ‘‘Regular‘‘ titulu, ali ovaj put će im dobro poslužiti. Radi se o svojevrsnoj tituli koja najveću svrhu ima u ovakvim situacijama kada organizacija ostane bez prvaka. WBA sada ne mora ugovarati meč za upražnjenu titulu, nego će ‘‘Regular‘‘ prvak biti promoviran u ‘‘Super‘‘ prvaka, odnosno u svjetskog prvaka prema WBA organizaciji. Dakle, Gervonta Davis bit će novi svjetski prvak u lakoj kategoriji prema WBA organizaciji.

Shakur Stevenson već je preuzeo WBC-ovu titulu svjetskog prvaka, a nove prvake trebat će IBF i WBO. Te dvije organizacije morat će organizirati borbu za prvaka, a donekle je poznato koji mečevi nas čekaju.

George Kambosos i Vasyl Lomachenko najbolje su rangirani izazivači prema IBF-u, a proteklih dana širi se vijest o pregovorima za njihov međusobni obračun. Ugovore li njih dvojica meč za IBF-ov pojas, Lomachenko ispada iz kombinacija za WBO-ovu upražnjenu titulu. Ukrajinac je prvorangirani izazivač na njihovoj ljestvici, ali WBO će očito morati upariti drugorangiranog i trećerangiranog izazivača (ako obojica pristanu).

Denys Berinchyk (18-0) drugi je u poretku izazivača, dok je Isaac Cruz (25-2-1) trećeplasiran. Isaac Cruz prvi je u poretku izazivača prema WBA organizaciji i možda se više fokusira na revanš s Gervontom Davisom koji ga je porazio krajem 2021. godine. Tada bi Angel Fierro dobio pravo napasti titulu u meču protiv Denysa Berynchika.

Sve u svemu, Haney je nekolicini boksača otvorio put ka napadu na svjetsku titulu, a vjerujemo da će sve upražnjene titule biti popunjene tijekom sljedeće kalendarske godine.

Linker
20. travanj 2024 06:04