K1 i Boks

Ngannou i Fury večeras predvode vrhunski boksački event! Saznajte sve najbitnije informacije o spektaklu u Rijadu

Tyson Fury (lijevo) i Francis Ngannou (desno)

 Fayez NURELDINE/AFP/Profimedia
Saudijci su uspjeli složiti jako zanimljiv boksački event

Neće ovo biti još jedna uobičajena borilačka subota. Nećemo gledati UFC, niti je u centru pažnje nekakav boksački meč u kojem je ulog svjetska titula.

Sva pažnja večeras će biti usmjerena ka Saudijskoj Arabiji, točnije Rijadu, a u centru pažnje naći će se Francis Ngannou i Tyson Fury. Radi se o meču koji mnogi promatraju kao svojevrsnu egzibiciju, iako se radi o profesionalnom boksačkom meču.

Teško je pridavati veliku ozbiljnost borbi u kojoj će na jednoj strani ringa stajati Tyson Fury (33-0-1), neporaženi teškaš i WBC-ov svjetski prvak, a na suprotnoj strani ringa naći će se Francis Ngannou, borac bez apsolutno ikakvog profesionalnog boksačkog iskustva.

Francis Ngannou proslavljeni je MMA borac i nekadašnji UFC-ov prvak teške kategorije. Boksački meč ishodio je na temelju svoje reputacije koju je izgradio baveći se MMA-om, a gotovo je nemoguće pronaći način na koji Ngannou može ugroziti Furyja. Ali, jedan način ipak postoji, a taj jedan bio je dovoljan da Ngannou ishodi ovaj meč.

Tu aludiramo na Francisovu nokautersku snagu. ‘‘Predator‘‘ posjeduje nevjerojatno razoran udarac kojim je brutalno ‘‘gasio‘‘ većinu svojih protivnika unutar kaveza, a dokle god postoji mogućnost da dohvati Furyja, postoji i mogućnost da ga nokautira. Taj faktor daje određenu draž ovom meču, kao i mogućnost da svjedočimo jednom od najvećih borilačkih iznenađenja u ovom stoljeću.

Porazi li Furyja, Ngannou neće postati WBC-ovim svjetskim prvakom jer ta titula danas neće biti ulog njihovog meča. Međutim, Ngannou pobjedom nad Furyjem može postati ‘‘lineal‘‘ prvak. U pitanju je neslužbena titula koja pripada apsolutnom prvaku ili čovjeku koji je takvog pobijedio. Fury je prvi put došao do tog statusa porazivši Vladimira Klička, kasnije je ostao bez tog statusa, a vratio ga je porazivši Deontayja Wildera.

Događali su se slučajevi gdje bi se ova ‘‘linija‘‘ prekinula ako bi se određeni boksač umirovio neporažen, ali naknadno bi se ustanovio nastavak linije. Jasno vam je zašto se radi o neslužbenoj tituli, ali mnogi u boksačkim krugovima pridaju važnost ‘‘lineal‘‘ statusu prvaka.

Francis Ngannou večeras u Rijadu ima priliku ispisati povijest, a tko zna, možda njegov ubojiti udarac uistinu pronađe svoju metu i dovede nas do ogromnog iznenađenja.

Ostatak eventa nudi prave poslastice za ljubitelje teške kategorije

I dok je glavna borba večeri po mnogima okarakterizirana kao ‘‘cirkus‘‘, ostatak eventa nudi nekoliko odličnih boksačkih mečeva. Martin Bakole (19-1-0) nastavlja graditi svoj put ka vrhu teške kategorije, a sada ga čeka prepreka koju su mnogi vrhunski teškaši morali proći u nekoj fazi svoje karijere. Radi se o prekaljenom veteranu Carlosu Takamu (40-7-1), teškašu koji je ranije ove godine porazio Tonyja Yoku. Time je dokazao da još uvijek može pomrsiti račune novoj generaciji teškaša, a vidjet ćemo može li iznenaditi i Bakolea.

Ruski teškaš Arslanbek Makhmudov (17-0-0) također gradi svoj put ka vrhu, a prvotno je trebao boksati protiv našeg Agrona Smakićija. Nažalost, Smakići ipak neće nastupiti na ovom eventu, a uskočio je 37-godišnji američki teškaš Junior Anthony Wright (20-4-1).

Supertalentirani 18-godišnji Moses Itauma (5-0) još je jedan u nizu teškaša koje ćemo danas imati prilike gledati. Britanca čeka opasni Mađar Istvan Bernath (10-1-0), a ukoliko Itauma želi opravdati svoj potencijal, ovu prepreku ipak će morati proći bez većih problema.

Fabio Wardley (16-0) i David Adeleye (12-0) borit će se za nekoliko ‘‘manjih‘‘ pojaseva, a između ostalog i za WBO-ovu europsku titulu u teškoj kategoriji. Tu nije kraj teškaškim obračunima, jer Joseph Parker (32-3-0) i Simon Kean (23-1-0) također će biti dio ovog spektakla. Stvarno vrhunska večer za sve ljubitelje teškaša.

Kada i kako pogledati ovaj event?

‘‘Goruća‘‘ pitanja prije svakog eventa danas imaju ne tako zadovoljavajuć odgovor. Termin eventa je odličan i tu nemamo zamjerke. Event počinje od 19:00h, a Fury i Ngannou prema procjenama u ring bi se trebali zaputiti oko 23:30h. Naravno, ovo nikada ne možemo znati sa sigurnošću, jer teško je predvidjeti koliko će trajati mečevi i program prije obračuna Furyja i Ngannoua.

Što se prijenosa tiče, koliko nam je poznato, niti jedna domaća TV kuća nije dobila (otkupila) prava na prijenos ovog spektakla. Preostaje vam kupnja PPV-a, a DAZN je izlistao cijenu u iznosu 9,99 eura za kupce iz Hrvatske. Radi se o zbilja dobroj cijeni, ali uvjet je da ste korisnik DAZN-ove pretplate. Dakle, preduvjet je da već plaćate neki od DAZN-ovih pretplatničkih paketa, a zatim morate dodati 9,99 eura kako biste kupili pravo na prijenos boksačkog spektakla u Rijadu.

Za sve vas koji ne uspijete pronaći način za pogledati event, nemojte se brinuti. Fight Site će vam omogućiti tekstualni prijenos borbe!

Kompletan popis mečeva možete pogledati klikom na LINK, a ispod ovog teksta nalazi se službeni ‘‘trailer‘‘ za meč između Furyja i Ngannoua.

Linker
28. travanj 2024 09:36