K1 i Boks

‘Ngannou me natjerao da pojedem svoje riječi. Hrgović? Uzdigao se u nebo, no ako dođe do meča s Joshuom - pobijedit će‘

Alen Babić

 Screenshot/Youtube (Seconds Out)
‘Savage‘ je govorio o svojoj karijeri, planovima za budućnost, ali i brojnim aktualnostima iz boksačkog svijeta

Nakon što je u travnju prošle godine izgubio od Lukasza Rozanskog u borbi za svjetsku titulu WBC-ove "bridger" kategorije, Alen Babić dobrim se dijelom povukao iz javnog prostora. Ako izuzmemo povremenu komunikaciju s fanovima putem društvenih mreža i nedavnu izjavu koju je dao za Fight Site u kontekstu suradnje s Lukom Plantićem, "Savage" praktično nije javno istupao i za medije govorio o aktualnom stanju u kojem se njegova karijera nalazi, kao ni o daljnjim planovima za budućnost. Svojevrsnu medijsku šutnju u nedjelju je prekinuo velikim intervjuom koji je dao za Seconds Out.

"Bilo je to čudno razdoblje. Imao sam četiri godine predivne karijere, sve se razvijalo savršeno za mene i zato je bilo toliko teško doživjeti taj pad, prvenstveno u mentalnom smislu. Još uvijek nisam u potpunosti izašao iz toga, još uvijek se tražim, no mislim da sam blizu da izađem iz te katastrofe. Teško je, boks je cijeli moj život, i ako ne uspijem u boksu, nemam plan B", osvrnuo se Babić na protekli period, pa govorio o trenerskom pitanju i tome kada će ponovno zakoračiti među konopce:

"To je bio glavni problem jer sam praktično cijelu karijeru bio sa svojim trenerom, ali nije bilo dobro u posljednjih nekoliko godina. Prema van je to izgledalo savršeno, ali iznutra smo propadali. U svakoj novoj borbi je bilo gore nego u prethodnoj, na osobnoj razini smo izgubili povezanost i nismo mogli nastaviti. Tražio sam novog trenera i nisam znao koliko je to teško, našao sam se na novom i nepoznatom teritoriju. Kliknuo sam s trenerom u Dublinu, Paschalom Collinsom, mislim da ćemo nastaviti raditi zajedno. Još uvijek nisam siguran ni u što jer sam trebao razgovarati s njim u subotu, no on se nalazi u Americi i još se nismo čuli, ali mislim da ću u Dublinu raditi jednomjesečni pripremni kamp, a onda ću biti spreman za bilo koga. Imam neke ponude za mečeve i sigurno ću biti u ringu do kraja ožujka".

Pojasnio je Babić i na što točno misli kad kaže da je "kliknuo" s Paschalom Collinsom.

"Tražio sam sve ono što sam izgubio sa svojim starim trenerom. Imali smo stvarno dobre stvari, svi su to vidjeli, imali smo 11-0, deset nokauta, do ovog poraza. Tražio sam nekoga tko će me gurati i govoriti mi što da radim. Jako sam opasan kad znam što trebam raditi, a kad ne znam što trebam raditi u ringu, onda sam jadan, kao što ste mogli vidjeti u mojoj posljednjoj borbi kad nisam imao trenera u kutu. Tip koji je bio tamo, bio mi je više poput prijatelja, a tako ne možete ući u ring. Tražio sam to vođenje i usmjeravanje, a on (Collins) je ponosan čovjek, rekao mi je: ‘Siguran sam da možemo napraviti nešto, idemo‘. Želim nekoga tko će vjerovati u mene kao što ja sam vjerujem. Pretpostavljam da sam to našao, radi se o dobroj ekipi, dobroj dvorani, već imam mnogo prijatelja tamo i mislim da ćemo surađivati i dalje", rekao je 33-godišnji Rovinjanin, pa odgovorio na pitanje koje se ticalo potencijalnih budućih protivnika:

"To je zanimljivo, uvijek govorimo o tome s kim bih se ja htio boriti, ali sada su se stvari promijenile. Više nisam u poziciji da biram s kim ću se boriti, nemam tu privilegiju. Razgovarao sam s Dillianovom ekipom, oni kažu da je sve dobro, ali vidim da više nemam kontrolu. Izgubio sam, prihvatit ću taj poraz kao muškarac, oni će mi vjerojatno dati teškog protivnika, nekoga tko gradi svoj put, a sada je vrijeme da ja pokvarim nečije planove. To mi se sviđa, još više volim tu poziciju, to nije ništa preloše, ali više ne mogu birati protivnike. Moram se vratiti s dobrim pobjedama ove godine i onda ćemo moći ponovno birati".

U drugom dijelu razgovora, Babić je prokomentirao recentna događanja u boksačkom svijetu, s naglaskom na nedavno ugovoreni okršaj između Anthonyja Joshue i Francisa Ngannoua, odnosno rezultate mečeva koje smo u prosincu gledali na velikoj priredbi u Rijadu.

"Svi čekamo tu borbu. Posljednji sam put rekao da će se Tyson Fury poigrati s njim, što na kraju nije bio slučaj, zato ovaj put neću ništa govoriti jer ću vjerojatno ponovno pogriješiti. Ngannou je opak čovjek, svi smo to vidjeli, natjerao me da pojedem svoje riječi i želim mu sreću. Ponovno bih dao prednost Joshui, mislim da će boks prevladati. Fury je pobijedio tako da je boks prevladao i mislim da će opet prevladati, ali neću reći ništa više od toga", rekao je Babić, pa se okrenuo "Danu obračuna":

"Očekivao sam da će Joshua pobijediti Wallina, nisam impresioniran jer je ‘AJ‘ pravi profesionalac i prvak, uvijek sam to govorio. Znao sam da će pobijediti, bio bih začuđen da je Wallin slavio. Wilder je izgledao kao g**no protiv Parkera, ne znam što mu se dogodilo. Jedan od najrazornijih udarača u boksačkoj povijesti doista je izgledao užasno, ali Parker je sjajan boksač i bio je bolji od Wildera.

"Savagea" je za kraj razgovora novinar Ayman Khan pitao je li mu Filip Hrgović i dalje "meta"?

"Znaš što mislim o njemu...nemoj da počinjem. Kada sam pao, on se uzdigao u nebo, ponaša se kao bog koji hoda zemljom, ali prije ili kasnije ljudi će vidjeti tko je on. To se dogodilo i ranije, a dogodit će se opet", rekao je Babić pa zaključno govorio o potencijalnom sudaru Hrgovića i Joshue, te ipak dao prednost svom sunarodnjaku i nekadašnjem klupskom kolegi: "O toj borbi se u Hrvatskoj govori posljednje četiri godine. Ne pratim ga toliko i nisam zainteresiran, ali on je moj sunarodnjak, volio bih da pobijedi ‘AJ‘-a i da postane prvak, doista bih to volio, no hoće li do tog meča ikada doći... Ako se Hrgović bude borio protiv Joshue, vjerujem da će pobijediti, ali mislim da se ta borba vjerojatno neće dogoditi. Vidjet ćemo, mislim da je veće pitanje hoće li se borba uopće dogoditi, a ne kako će završiti".

Linker
05. svibanj 2024 08:23