K1 i Boks

Nije kriv! Dillian Whyte oslobođen je svih optužbi za doping, dobio je dopuštenje za nastavak karijere

Dillian Whyte

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
35-godišnji britanski teškaš rodom s Jamajke istjerao je pravdu i dokazao je ono što je tvrdio neposredno nakon pada na doping

Boksačka javnost razapinjala je Dilliana Whytea u osmom mjesecu prošle godine. Iskusni britanski teškaš trebao je 12. kolovoza (osmi mjesec) boksati protiv Anthonyja Joshue, ali samo tjedan dana ranije zabranjen mu je nastup zbog pozitivnog testa na doping.

Antidopinška agencija VADA izvijestila je javnost kako je u Dillianovom organizmu pronađena nedozvoljena supstanca, a bio je to Whyteov drugi pad na doping. 2012. godine zaradio je dvogodišnju suspenziju, a sredinom 2019. godine Whyte je također imao sumnjive rezultate antidopinškog testa nakon meča protiv Oscara Rivasa. Nakon prošlogodišnjeg pada na doping, neki poput Dereka Chisore zazivali su 10-godišnju suspenziju za Whytea nakon drugog pada na doping.

No, Dillian Whyte tražio je od medija i javnosti da ga ne razapinju dok se ne završi istraga. Isticao je Dillian kako je test odradio dobrovoljno i da ne vidi zašto bi pristao na takav test znajući da će pasti. Unatoč Whyteovim pojašnjenjima, boksačka javnost ismijavala je Whytea, a istovremeno su ga i ‘‘razapinjali‘‘.

Gotovo punih sedam mjeseci kasnije, dobili smo rasplet ove situacije. Dillian Whyte nije kriv! 35-godišnji engleski teškaš oslobođen je svih optužbi i dobio je dozvolu za nastavak boksačke karijere. Potvrđeno je kako je kontaminirani suplement bio uzrok Whyteovog pada na doping, a na deklaraciji proizvoda očito nije bilo navedeno da suplement sadrži spornu nedozvoljenu supstancu.

Sky Sports je došao do dokumentacije u kojoj je navedeno kako je ‘‘Gospodin Whyte žrtva kontaminiranog suplementa na čijem pakiranju nije navedeno da sadrži nedozvoljenu tvar u svom sastavu i Whyte nije namjerno konzumirao tu supstancu.‘‘

Dakle, Dillian Whyte bio je u pravu, a sada slijede sudski procesi u kojima će netko morati nadoknaditi štetu koju je Whyte pretrpio. Prije svega, ostao je bez meča protiv Anthonyja Joshue u kojem bi zaradio nekoliko milijuna američkih dolara, a pobjeda bi mu otvorila vrata ka novim velikim mečevima. Također, narušen je njegov ugled i onemogućeni su mu boksački nastupi u periodu dok je trajala istraga. Whyte je nakon presude istaknuo kako je ovo bio itekako težak period.

‘‘Bilo je jako teško, jer znao sam da sam nevin, ali nisam imao dopuštenje govoriti, ništa nisam mogao reći. Morate ostati profesionalac i vjerovati procesu, odvjetnicima i ljudima oko vas. Bilo je teško, ali teška vremena stvaraju snažne muškarce.

Prije svega, osjećam olakšanje više od ičeg drugog, ali naravno da sam i ljut jer ovo me koštalo jako puno. Najviše me koštalo prilike da porazim ‘AJ-a‘ (Joshuu). Sve nakon toga je sporedno, ali radi se o pomiješanim emocijama. Ljut sam i razočaran jer ljudi u ovoj igri ne daju vam priliku da dokažete nešto. Svi su odmah počeli govoriti ‘Da, da, da...‘, umjesto da pruže ljudima šansu.‘‘, rekao je Whyte za Sky Sports i dodao je kako će potraživati odštetu od kompanije koja je kriva za kontaminirani suplement.

U svakom slučaju, jako nezgodna i teška situacija za Dilliana Whytea, ali priča sretno završava po njega. Teška kategorija dobiva dobro pojačanje u vidu Whyteovog povratka, a ne sumnjamo da će Dillian uskoro ugovoriti povratnički nastup. Nismo ga gledali od 11. mjeseca 2022. godine i pobjede nad Jermaineom Franklinom.

Linker
18. travanj 2024 18:57