K1 i Boks

Novi protivnik Jareda Andersona puca na sam vrh: ‘Moram poraziti Andersona da ostvarim svoj cilj‘

Charles Martin

 Yaroslav Sabitov/YES Market Media/Alamy/Alamy/Profimedia
Charles Martin nekoć je bio svjetski prvak, ali ne odustaje od ambicija da ponovno dođe do pojasa

Jučer smo vam pisali o tome kako je perspektivni američki teškaš Jared Anderson (14-0, 14 KO) ostao bez protivnika za meč koji ga čeka 1. srpnja (sedmi mjesec). Anderson je trebao boksati protiv Kazahstanca Zhana Kossobutskog (19-0), a bio bi to uvjerljivo najteži ispit u Andersonovoj dosadašnjoj karijeri.

Nažalost, Kossobutskiy je bio primoran otkazati nastup zbog problema s vizom, a organizatori su reagirali na vrijeme i pronašli su zamjenu. Bivši svjetski prvak uistinu ne zvuči loše kao opcija za zamjenskog protivnika, a upravo takvu zamjenu su organizatori i pronašli.

Charles Martin (29-3-1, 26 KO) pokušat će zaustaviti Jareda Andersona, 23-godišnjaka kojeg Amerikanci vide kao novu veliku zvijezdu američkog boksa. Martin je također američki boksač, ali puno iskusniji od Andersona. Ovaj 37-godišnji teškaš početkom 2016. godine dobio je priliku boksati za upražnjenu IBF-ovu titulu svjetskog prvaka, a protivnik mu je bio tada neporaženi Ukrajinac Vyacheslav Glazkov (21-0-1 uoči meča).

Meč je završio već u trećoj rundi, a pojas se našao oko Martinovog struka. Glazkov se sredinom treće runde poskliznuo u pokušaju da izbjegne kroše Martina. Uspio se Ukrajinac pridići, ali već nakon sljedeće razmjene ponovno je završio na podu, ovaj put u bolovima. Glazkovu je puknuo prednji križni ligament desnog koljena, a nakon teške ozljede Ukrajinac je završio karijeru. Charles Martin postao je svjetskim prvakom te večeri, ali pojas je izgubio već u sljedećem nastupu.

Amerikanac je titulu branio u četvrtom mjesecu 2016. godine, a uparen je s Anthonyjem Joshuom. Joshui je to bio 16. profesionalni meč i prvi za svjetsku titulu. Već u drugoj rundi Joshua je nokautirao Charlesa Martina i preuzeo je IBF-ov pojas. Martin je nakon toga upisao šest pobjeda i dva poraza, ali titula svjetskog prvaka više nije dolazila u njegovo vlasništvo. Iako je danas u poznim boksačkim godinama (37), Martin i dalje ima ambiciju vratiti svjetsku titulu u svoje vlasništvo, a pobjeda nad Andersonom bila bi značajan korak ka novom napadu na titulu.

‘‘Uvijek sam govorio da ću se boriti protiv bilo gdje, bilo kada i protiv bilo koga. Ako imam manje od dva tjedna pripreme za veliku priliku, neka bude tako. Spreman sam. Ako već ne mogu doći do mečeva protiv najboljih boksača moje generacije, borit ću se s najboljim boksačem nove generacije. Moj cilj je postati dvostrukim svjetskim prvakom. Moram poraziti Jareda Andersona da bih postigao taj cilj.‘‘, rekao je Martin.

Bit će ovo zapravo jedan vrlo zanimljiv obračun teškaša. Jared Anderson nije imao protivnika ove kvalitete u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri, a Charles Martin očito je i dalje motiviran te planira napasti sam vrh. Moguće je da ovaj meč ponudi neke dosad nepoznate informacije o Jaredu Andersonu i njegovim kvalitetama.

Linker
27. travanj 2024 16:04