K1 i Boks

Jared Anderson ipak neće boksati protiv Smakićijevog ‘krvnika‘: ‘Big Baby‘ ima novog protivnika

Jared Anderson

 ELSA/Getty images/Profimedia
23-godišnji Anderson u očima mnogih jedan je od najperspektivnijih američkih teškaša u ovom trenutku

Jedan od nauzbudljivijih potencijala u teškoj kategoriji nažalost neće boksati protiv Zhana Kossobutskog (19-0) početkom sedmog mjeseca ove godine. Neporaženi Amerikanac Jared Anderson (14-0, 14 KO) trebao je boksati protiv neporaženog Kazahstanca, ali Kossobutskiy je morao otkazati nastup zbog problema s vizom.

Zhan nije uspio ishoditi vizu za dolazak na gostujući teren u SAD i organizatori eventa brzo su morali potražiti novog protivnika za Jareda Andersona. Srećom, organizatori su odradili dobar posao i novi Andersonov protivnik je Charles Martin (29-3-0, 26 KO).

37-godišnji Martin nije boksač na razini Zhana Kossobutskog, ali radi se o vrlo dobroj zamjeni ako uzmemo u obzir da se event održava za 10 dana. Martin je iskusni američki boksač s jako dobrim omjerom pobjeda i poraza, a ring je dijelio s nekim od najboljih svjetskih teškaša.

Martin je početkom 2016. godine porazio Vyacheslava Glazkova (Glazkov ozlijedio koljeno u trećoj rundi) i postao je IBF-ovim svjetskom prvakom u teškoj kategoriji. Već u sljedećem nastupu ostao je bez pojasa, a izgubio ga je u meču protiv Anthonyja Joshue. Joshua je Martina nokautirao u drugoj rundi borbe.

Boksao je Martin u nastavku karijere i protiv renomiranih teškaša kao što su Luis Ortiz i Adam Kownacki, ali obojica su ga porazili. Gerald Washington vjerojatno je najzvučnije ime koje je Martin porazio u svojoj profesionalnoj karijeri, a Charles ga je nokautirao u šestoj rundi meča.

Novi protivnik Jareda Andersona ove godine nije ulazio u ring, ali tijekom 2022. godine odradio je dva meča. Početkom godine nokautirao ga je Luis Ortiz, a u devetom mjesecu Martin se vratio pobjedama nokautiravši Devina Vargasa u četvrtoj rundi. Prema Boxrecu, Charles Martin trenutno je 39. teškaš svijeta i osmi najbolji američki teškaš. Jared Anderson prema istoj ljestvici zauzima 31. mjesto u poretku svjetskih teškaša i peto mjesto u poretku najboljih teškaša koji dolaze iz SAD-a.

Vratimo se nakratko i na Zhana Kossobutskog. Prava šteta jer 34-godišnji Kazahstanac ne može upisati novi nastup. Meč protiv Andersona bio bi njegova prilika za iskorak ka vrhu teške kategorije. Kossobutskiy je fantastičan boksač sa sjajnim pobjedničkim nizom, ali podosta se muči s ugovaranjem nekog većeg meča. Johann Duhaupas vjerojatno je najzvučnije ime s kojim je Zhan boksao u profesionalnoj karijeri, a Kossobutskiy je Duhaupasa porazio prekidom nakon pete runde. Meč se održao sredinom prošle godine.

Neki Zhana Kossobutskog pamte i kao boksača koji je 2019. godine porazio Agrona Smakićija. Bio je to prvi poraz hrvatskog teškaša, a Kossobutskiy je u tom meču slavio nokautom u prvoj rundi. Nadamo se da ćemo ovog teškaša brzo gledati u velikim mečevima kakve i zaslužuje.

Linker
27. travanj 2024 08:29