K1 i Boks

Najperspektivniji američki teškaš nezaustavljivo ide ka vrhu! Rutinski je porazio bivšeg svjetskog prvaka

Jared Anderson

 ELSA/Getty images/Profimedia
23-godišnji američki teškaš upisao je najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri

Velika očekivanja ima američka boksačka javnost od Jareda Andersona (15-0, 14 KO), 23-godišnjeg teškaša iz Ohija. Andersona se još od prvih profesionalnih nastupa etiketira kao ‘‘najvećeg američkog potencijala‘‘ u teškoj kategoriji, a boksač nadimka ‘‘The Real Big Baby‘‘ zasad opravdava očekivanja.

Anderson je sinoć u Ohiju odradio svoj 15. profesionalni nastup u karijeri, a ostao je stopostotan i nakon borbe s bivšim svjetskim prvakom. Charles Martin (29-4-1, 26 KO) uskočio je u ovaj meč na ‘‘short notice‘‘ umjesto Zhana Kossobutskog koji nije ishodio vizu, a bila je to jako dobra zamjena od strane organizatora.

Naime, Charles Martin početkom 2016. godine osvojio je IBF-ovu titulu svjetskog prvaka, a ring je dijelio s nekim elitnim teškašima poput Anthonyja Joshue i Luisa Ortiza. Martin je sada poslužio kao odličan test Andersonovih sposobnosti, a uz nešto manje probleme, Anderson je ponovno položio ispit.

Jednoglasnom odlukom sudaca (99-90, 99-90, 99-91) Anderson je porazio Martina. Prvi puta u karijeri Anderson nije došao do pobjede prekidom i odradio je deset rundi. Osjetio je Jared dosad ‘‘neistraženi teritorij‘‘ u ovom meču, a iskustvo protiv boksača kao što je Martin jako dobro će mu doći u nastavku karijere.

Anderson je u trećoj rundi uspio upisati jedini nokdaun u ovom meču, ali treba istaknuti kako je i Charles Martin imao dobrih trenutaka. To se naročito očitovalo u petoj rundi kada je Martin ljevicom sjajno kontrirao Andersona, a Jared je morao inicirati klinč kako bi se oporavio od tog udarca.

image

Compubox statistika udaraca za meč Jareda Andersona i Charlesa Martina

Boxing Scene

Konačna statistika prema Compuboxu kaže da je Jared Anderson pogodio 157 od ukupno 369 plasiranih udaraca, dok su Martinovi udarci metu pronašli 85 puta (324 pokušaja). Zaslužena pobjeda Andersona koji se nakon meča zahvalio Martinu jer je pristao zamijeniti Kossobutskog.

‘‘Bio sam jako zahvalan jer je Martin prihvatio meč na ‘short notice‘. Pružio je odličan nastup i bio je strašno dobar. Ovo mi je prvi put da sam odradio meč na bodove. Htio sam se uvjeriti da mogu izdržati njegovu moć svih deset rundi. On je bio moćan sve do posljednje runde.‘‘, rekao je Anderson neposredno nakon meča, a Martin je također imao lijepe riječi za Andersona.

‘‘Prihvatio sam ovaj meč 12 dana prije održavanja. Odradio sam ga najbolje što mogu. On (Anderson) je pravi prvak i ponosan sam na njega.‘‘, rekao je Martin.

Charles Martin u ovaj meč nije ušao fizički nepripremljen. Bivši svjetski prvak trebao se 29. srpnja (sedmi mjesec) boriti protiv Gurgena Hovhannisyana (4-0, 4 KO) i bio je u određenoj fazi trening kampa. Priliku za meč protiv Jareda Andersona nije mogao propustiti, ali do pobjede nije mogao.

Jared Anderson tako nastavlja svoj put ka samom vrhu. Boxrec ga svrstava na 17. mjesto u poretku svjetskih teškaša, a WBC, WBA i WBO drže ga unutar top 10 u poretku izazivača. Najbolje kotira na WBA i WBO ljestvicama unutar kojih drži sedmo mjesto.

Za očekivati je da će talentirani američki teškaš ubrzo dobiti šansu boksati u nekom velikom meču, ali budite sigurni da će se njegova karijera graditi planski i oprezno.

Linker
04. svibanj 2024 00:36