K1 i Boks

Otac Teofima Lopeza optimistično najavljuje: ‘Nakon ovog meča, moj sin postati će zaštitno lice boksa!‘

Teofimo Lopez

 AL BELLO/Getty images/Profimedia
Teofimo Lopez Sr. možda je i preoptimističan u svojim najavama

Interesantan boksački meč čeka nas ovaj vikend u New Yorku. Teofimo Lopez (18-1-0) i Josh Taylor (19-0) borit će se za WBO titulu svjetskog prvaka u superlakoj kategoriji (-63,5 kg). Taylor je jedno vrijeme bio nositelj sve četiri svjetske titule u toj težinskoj kategoriji, ali prošle godine je napustio sve titule osim WBO-ove, jer previše iscrpljujuće bilo mu je braniti sve četiri titule.

Ovaj vikend čeka ga vrlo težak protivnik u vidu Teofima Lopeza. 25-godišnji Lopez najpoznatiji je po onome što je napravio 17. listopada (10. mjesec) 2020. godine. Američki boksač tog je datuma dominantno porazio velikog Vasyla Lomachenka, a do pobjede je došao jednoglasnom odlukom sudaca (117-111, 119-109, 116-112). Kao što vidite po sudačkim karticama, bila je to jedna vrlo uvjerljiva pobjeda, a Lopez je nakon toga držao WBA, WBO i IBF titule svjetskog prvaka u lakoj kategoriji.

Već u sljedećem nastupu Lopez je pojaseve izgubio od Georgea Kambososa Jr.-a koji ga je porazio podijeljenom sudačkom odlukom. Bio je to podosta iznenađujuć poraz Lopeza, a Lopez je nakon toga prešao u višu kategoriju. Dvije pobjede u dva nastupa upisao je Lopez u superlakoj kategoriji i brzo je izborio novi napad na svjetsku titulu. Pobjedom nad Taylorom, Lopez bi opet privukao veliku pažnju na sebe, a njegov otac i trener Teofimo Lopez Sr. ima jako velika očekivanja od svog sina.

‘‘Vrijeme je da preuzmemo boks. Nakon ove borbe, moj sin će postati kralj boksa. Canelo je trenutno zaštitno lice boksa, ali nakon 10. lipnja (šesti mjesec), to će biti Teofimo Lopez.‘‘, rekao je Lopezov otac za BoxingScene.com

Optimističan stav Teofima Lopeza starijeg, ali možda i nepotreban pritisak na leđima njegovog sina. Teofimo Lopez mlađi nije izgledao naročito impresivno u svom posljednjem nastupu koji je odradio krajem prošle godine. Podijeljenom sudačkom odlukom porazio je Sandora Martina, a Josh Taylor predstavlja ipak osjetno ozbiljniji izazov.

Taylor je prema kladionicama favorit (1,50 - 2,60) u ovom meču, ali čak i u slučaju Lopezove pobjede, nerealno je očekivati da će Lopez postati ‘‘glavna faca‘‘ među boksačima, odnosno zaštitno lice boksa. Puno toga će Teofimo morati napraviti u svojoj karijeri da bi došao do tog statusa, ali pobjeda nad Taylorom svakako bi bila dobar korak ka samom vrhu.

Linker
22. travanj 2024 06:18