K1 i Boks

Overeem nevjerojatnim preokretom pobijedio Badra Harija: Marokanac najavio umirovljenje!

Badr Hari vs. Alistair Overeem

 ANP/ddp USA/Profimedia
Dvoboj dvojice teškaša pružio je zanimljive tri runde, a Harija smo možda gledali posljednji put

Dugo smo čekali da Glory ponudi velik meč kao što je ovaj između Badra Harija i Alistaira Overeema. Rico Verhoeven ove godine neće nastupiti pod okriljem Gloryja i ovo je zasigurno najzvučniji meč koji Glory trenutno može ponuditi, barem kad je u pitanju popularnost i renome boraca.

Alistair Overeem i Badr Hari ne uživaju najbolje dane svojih karijera. 37-godišnji Marokanac u ovaj meč ušao je sa četiri poraza i dva ‘‘no contesta‘‘ u posljednjih šest nastupa, a pobjedu nije osjetio od osmog mjeseca 2015. godine. Alistair Overeem s druge strane večeras je odradio prvi kickboksački nastup nakon 2010. godine i osvajanja K-1 World Grand Prix Turnira.

Hari i Overeem danas su se susreli po treći put, a svaki je imao po jednu pobjedu do danas. Obojica su te pobjede upisali nokautom u prvoj rundi, a iako između njih više nema animoziteta kao nekoć, obojica su najavljivali da nas čeka sjajan meč.

Svi smo očekivali kako će teškaši od prve sekunde krenuti eksplozivno. Overeem je započeo nešto agresivnije, ali tehnički nije najbolje izgledao u tim napadima. Hari je nešto smirenije otvorio meč i čekao je priliku za nešto konkretnije. Overeem se prvom polovicom runde oslanjao uglavnom na ručne tehnike, a ‘‘kickove‘‘ uopće nije bacao. Dvoranom u Arnhemu čulo se gromoglasno navijanje za Harija, ali Marokanac je odradio podosta rezerviranu rundu, naročito za svoj uobičajeni stil na koji nas je navikao. Pred kraj runde Overeema je pogodio s nekoliko ‘‘low kickova‘‘.

Svih pet sudaca bodovali su prvu rundu u korist Harija, unatoč tome što je Overeem djelovao nešto agresivnije, Marokanac je ipak bio precizniji sa svojim udarcima. Početkom druge runde imali smo kraću pauzu jer je Overeem pogodio Harija u međunožje. Nakon što se meč nastavio, vidjeli smo nekoliko dobrih ‘‘low kickova‘‘ od strane oba borca. Nakon 60-ak sekundi druge runde, Overeem je u jednoj razmjeni završio na podu, ali ne zbog udarca ili nokdauna i tu nije bilo brojanja od strane suca. Dobro je Overeem parirao ako uzmemo u obzir da su mu 42 godine te da gotovo punih 12 godina nije nastupao u kickboksu. Hari je kickovima lijepo pogađao ali 25 sekundi prije kraja runde ‘‘Reem‘‘ sjajno pogađa desnim aperkatom i Hari je nakratko ‘‘zaplesao‘‘ i bio je vidno uzdrman, ali brojanja nije bilo. Hari bi vjerojatno jednoglasno dobio i ovu rundu da se nije dogodio taj desni aperkat Overeema. Badr je kroz rundu lijepo pogađao Overeema ručnim tehnikama u tijelo, ali najkonkretniji udarac i šteta došla je ipak od strane ‘‘Reema‘‘.

Zagrljajem dvojice boraca započela je posljednja treća runda, a sudačke kartice i nakon druge runde otišle su uglavnom na stranu Harija. Jedan sudac bodovao je rundu u korist ‘‘Reema‘‘, a ostala četiri vidjela su Harija kao boljeg. Alistair je u trećoj rundi morao ići po finiš ukoliko je htio pobijediti, a rundu je otvorio s nekoliko udaraca koljenom iz klinča. Sredinom runde ‘‘Reem‘‘ je sjajno pogodio desnicom, zatim i koljenom u tijelo, a onda je uslijedio đestoki napad nakon kojeg je Harija poslao na pod. Sudac je brojao do osam, a Hari se pridigao, ali i dalje vidno uzdrman. Nastavio je ‘‘Reem‘‘ agresivno tražeći prekid i ubrzo se Hariju opet brojalo. Marokanac je imao 40 sekundi da preživi do kraja runde. Overeem kao da je pomalo usporio i Hari je nekoliko puta lijepo pogodio nakon što mu je sudac dvaput brojao. Alistair je pet sekundi prije kraja podigao ruku i odmaknuo se nešto dalje od Harija, vjerojatno misleći da je sigurno dobio ovaj meč. Preostalo je sačekati sudačku odluku, a postojala je mogućnost dodatne četvrte runde. 68 naprema 52 bila je konačna statistika u udarcima nakon tri runde, a više udaraca zadao je Hari.

Iako je Overeem gubio na 2-0 u rundama na četiri sudačke kartice nakon druge runde i gore smo napisali da mu treba finiš, Overeem je do pobjede došao i bez finiša. Suci su bodovali 10-7 treću rundu u korist Overeema i jednoglasnom sudačkom odlukom Alistair je došao do pobjede. Radi se o zbilja nevjerojatnom preokretu na bodove.

Overeem je nakon meča prozvao Rica Verhoevena, a Gloryjev kralj ubrzo se pojavio u ringu vrlo ljutit. Kad je djelovalo da tenzije rastu, Badr Hari preuzeo je mikrofon i zatražio dvojicu boraca da se nakratko smire. Bio je i red da se smire te prepuste riječ Hariju, jer Badr Hari je izjavio kako ozbiljno razmišlja o tome da ovo bude njegov posljednji meč u karijeri

106 pobjeda, 17 poraza i 2 ‘‘no contesta‘‘ njegov su učinak i Marokanca mnogi vide kao jednog od najvećih kickboksača u povijesti. Ako je ovo kraj, bilo je zadovoljstvo gledati ga sve ove godine i želimo mu sretnu i ugodnu mirovinu.

Nakon što se Hari umirovio, Verhoeven i Overeem također su se primirili te su se prijateljski pozdravili uz osmijeh na licu. Nevjerojatan rasplet glavne borbe večeri u nizozemskom Arnhemu. Treba napomenuti kako ovakav ishod ne ide u prilog našem Antoniju Plazibatu koji je prvi izazivač na Gloryjevoj rang ljestvici, ali vrlo vjerojatno će Alistair Overeem dobiti ‘‘title shot‘‘ protiv Verhoevena. Još prošle godine Glory ih je planirao upariti, ali ‘‘Reem‘‘ je tada otkazao nastup zbog ozljede.

Što se ostatka večeri tiče, Glory nam je ponudio večer uistinu vrhunskih mečeva. Vrijedi istaknuti meč Sergeja Maslobojeva i Tarika Khbabeza za upražnjenu titulu u poluteškoj kategoriji. Maslobojev je nakon pet nevjerojatno dobrih rundi slavio podijeljenom sudačkom odlukom, a detaljan izvještaj tog meča možete pročitati OVDJE.

Tyjani Beztati podijeljenom sudačkom odlukom pobijedio je Stoyana Koprivlenskog te je obranio titulu prvaka Gloryjeve lake kategorije. Petchpanomrung Kiatmookao jednoglasnom odlukom sudaca obranio je titulu u perolakoj kategoriji, a porazio je Abrahama Vidalesa.

Tiffany van Soest ostala je prvakinja super bantam kategorije. Jednoglasnom odlukom pobijedila je Francuskinju Sarah Moussaddak. Američka borkinja naišla je na gromoglasne zvižduke publike koja smatra da se radi o krađi te da je Francuskinja zaslužila postati novom prvakinjom.

Kompletne rezultate ove vrhunske Gloryjeve priredbe pročitajte pri dnu ovog teksta.

Glory: Collision 4 - rezultati priredbe:

Alistair Overeem def. Badr Hari via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-26, 28-27, 28-27, 28-27, 28-27)

Tiffany van Soest def. Sarah Moussaddak via jednoglasnom sudačkom odlukom (48-47, 48-47, 48-47, 48-47, 49-46)

Sergej Maslobojev def. Tarik Khbabez via podijeljena sudačka odluka (48-47, 47-48, 49-46, 47-48, 48-47)

Tyjani Beztati def. Stoyan Koprivienski via podijeljena sudačka odluka (48-47, 47-48, 49-46, 49-46, 48-47)

Petch def. Abraham Vidales via jednoglasnom sudačkom odlukom (49-46, 50-45, 50-45, 50-45, 50-45)

Levi Rigters def. Kevin Tariq Osaro via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28, 29-28, 29-28, 29-28, 29-28)

Preliminarni dio priredbe:

Cesar Almeida def. Serkan Ozcaglayan via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-26, 29-26, 29-26, 29-26, 29-26)

Donegi Abena def. Felipe Micheletti via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27, 30-27, 30-27, 30-27, 30-27)

Sergej Braun def. Michael Boapeah via većinskom odlukom sudaca (28-28, 28-28, 29-27, 29-27, 30-26)

Linker
24. travanj 2024 06:45