Regija

Badr Hari izgubio je od ‘Reema‘, ali Antonio Plazibat najveći je gubitnik u cijeloj ovoj priči

Antonio Plazibat

 Screenshot (youtube, Glory Kickboxing)
Hrvatski kickboksač sada će dodatno morati pričekati na ‘‘title shot‘‘

Iako smo svi nestrpljivo čekali i s uzbuđenjem pogledali sinoćnji meč između Alistaira Overeema i Badra Harija, radi se o meču koji fanove Antonija Plazibata zapravo ne bi trebao pretjerano radovati.

Naime, Alistair Overeem sinoćnjom pobjedom nad Badrom Harijem vrlo vjerojatno je osigurao napad na titulu prvaka koja je u vlasništvu Rica Verhoevena. Da, na prvu nema smisla da Overeem nakon pobjede nad osmorangiranim Harijem zasluži napad na titulu.

Smisla je još manje kad dodamo činjenicu da Hari nije pobijedio od osmog mjeseca 2015. godine, a Overeemu je sinoćnji nastup bio prvi kickboksački nastup još od 2010. godine. Unatoč tome, Alistair Overeem dobit će ‘‘title shot‘‘ i bit će veliko iznenađenje ako ga ne dobije.

Još u desetom mjesecu prošle godine, Alistair Overeem i Rico Verhoeven trebali su se obračunati za titulu prvaka Gloryjeve teške kategorije. ‘‘Reem‘‘ je dakle već u prvom meču nakon potpisa dobio ‘‘title shot‘‘, ali nastup je otkazao zbog ozljede. Rico Verhoeven ove godine uzeo je nekakvu pauzu i neće nastupiti pod okriljem Gloryja sve do sljedeće godine.

Overeem je stoga odradio meč protiv Harija u međuvremenu. Ako je Overeem dobio ‘‘title shot‘‘ prije nego je odradio ikakav meč, zasigurno će ga dobiti i nakon pobjede nad Harijem. Dodatno mu u prilog ide činjenica da je prozvao Verhoevena neposredno nakon meča, a Rico se vrlo ljutit pojavio u ringu. Situacija se ipak primirila jer je Badr Hari preuzeo mikrofon i odlučio je najaviti povlačenje iz sporta.

Još neke stvari govore nam da će Overeem dobiti ‘‘title shot‘‘. Naime, Antonio Plazibat prvotno se trebao na ovom eventu boriti protiv Jamala Ben Saddika za titulu privremenog prvaka Gloryjeve teške kategorije, ali obojica su odbili taj nastup. U razgovoru za naš portal, Plazibat je otkrio zašto su odbili boriti se.

‘‘Što se tiče borbe s Jamalom...nismo mi odbili borbu jer se ne želimo boriti jedan protiv drugoga. Logično je da ćemo se kad-tad boriti ako obojica nastavimo pobjeđivati i ostanemo pri vrhu. Rekli smo da je logičnije da se zasad ne borimo, nego da prvo pobijedimo Rica (Verhoevena). Onda kad pobijedimo Rica, ako ćemo se boriti, borit ćemo se za titulu. Trenutno taj meč nema smisla niti s financijske strane, niti iz borilačke perspektive. Pobjedniku tog meča ne bi bila zajamčena borba za titulu protiv Rica. Rico se na kraju može boriti s Badrom (Harijem) ili Alistairom (Overeemom), a može se boriti i s Levijem Rigtersom, njega sada guraju. Rico će donijeti odluku s kime će se boriti.‘‘, započeo je Plazibat s objašnjenjem, a zatim je dodatno pojasnio.

‘‘Privremena titula trenutno ništa ne znači. Jamal (Ben Saddik) i ja smo svjesni ako obojica nastavimo pobjeđivati, budemo pri vrhu na prvom i drugom mjestu te nokautiramo sve, u konačnici ćemo se boriti. Ali ako ćemo se već boriti, onda to treba imati financijskog smisla, a osim financijskog smisla, treba imati i općenito smisla. Što će se dogoditi, borimo li se za pravu titulu? Hoćemo li pobijediti Rica, maknuti ga s trona i onda da se nas dvojica borimo da vidimo tko je najbolji i gotovo. Ruka tebi, ruka meni, idemo dalje, vidimo se za tri mjeseca, saznat ćemo tko je bolji i gotovo. Tada bi to imalo smisla. Trenutno mislimo da ta borba nema smisla, nego bi ju odradili samo da ju odradimo. Zato smo odbili borbu, a najveći je problem što ta borba ne donosi ništa. Privremena titula ne donosi apsolutno ništa, jer nakon toga opet si prvorangiran ili drugorangiran. Dakle ništa ne dobivamo. U konačnici, Jamal i ja ćemo se boriti ako nastavimo pobjeđivati, ali neka to bude za titulu, onako kako treba biti. Zasad pomažemo jedan drugome da skinemo Rica s trona, a nakon toga možemo odraditi tu borbu.‘‘, dodao je najbolji hrvatski kickboksač.

Dakle i sam Plazibat potvrdio je kako čak niti status privremenog prvaka ne jamči napad na titulu, jer u konačnici, Verhoevenova će biti zadnja. Overeem je bez ikakve dileme veće ime od našeg Plazibata u ovom trenutku, a veće je ime od vjerojatno cijelog Gloryjevog rostera izuzev Badra Harija kojeg je upravo porazio. Rico će vidjeti puno veći marketinški i financijski potencijal u borbi protiv Overeema, a realnost je kako 42-godišnji ‘‘Reem‘‘ u ovom trenutku nije opasan protivnik kao naš Plazibat. Kako god se okrene, Overeem je pogodniji protivnik za Verhoevena. Prije svega jer je financijski isplativiji, a vjerojatno pruža i lakši izazov od Plazibata koji je u naponu snage.

Ako ste pogledali Gloryjev video u kojem je Antonio Plazibat intervjuirao aktere sinoćnje Gloryjeve priredbe, sigurno vam nije promakao trenutak u kojem Plazibat postavlja pitanje Alistairu Overeemu.

‘‘Jesi li svjestan da mi kradeš napad na titulu?‘‘, bilo je pitanje Plazibata još prije ‘‘Reemova‘‘ meča protiv Harija, a Overeem je odgovorio da se radi o ‘‘neugodnom‘‘ pitanju i pritom se dobro nasmijao. Plazibat bi se definitivno borio protiv Ben Saddika da mu pobjeda u tom meču garantira ‘‘title shot‘‘, ali očito je kako je i hrvatski borac svjestan da će mu Overeem uistinu ukrasti ‘‘title shot‘‘.

Plazibat je na prvo mjesto ljestvice izazivača u teškoj kategoriji skočio još u desetom mjesecu prošle godine nakon što je porazio Benjamina Adegbuyija. Mogao je Antonio već tada uzeti pauzu sve do napada na titulu, ali u petom mjesecu upustio se u veliki rizik. Prihvatio je Plazibat meč protiv Tarika Khbabeza iako pobjedom nije dobivao ništa po pitanju rang ljestvice, a porazom je mogao izgubiti poziciju prvog izazivača. Pobijedio je Plazibat i Khbabeza te je zadržao prvo mjesto u poretku.

Nažalost, Plazibat će vrlo vjerojatno morati upisati barem još jednu pobjedu prije napada na titulu, a za pojas će se u međuvremenu boriti Alistair Overeem. Ostaje nada da Plazibat neće u međuvremenu izgubiti meč i ostati bez prvog mjesta. Tada bi uistinu postao najvećim gubitnikom u cijeloj situaciji.

Dobra je stvar kako našeg najboljeg kickboksača ovakve stvari ne zabrinjavaju pretjerano. On je željan borbe protiv gotovo bilo koga i svjestan je da mora biti u mogućnosti pobijediti bilo koga ako želi biti prvakom.‘‘Zli jezici‘‘ reći će kako Plazibat nije voljan boriti se sa svakim jer se ne želi boriti protiv Ben Saddika. Antonio je ipak jasno objasnio kako neće odbiti niti taj meč, ali ulog mora biti pravi. Ben Saddik njegov je timski kolega i nema smisla da se međusobno bore dok ih Alistair Overeem nezasluženo preskače. Ono što Overeemu donekle ne ide u prilog jeste činjenica da je u meču protiv Harija izgledao podosta loše, ali s obzirom na godine, Alistair će kako vrijeme bude odmicalo izgledati sve lošije i lošije. Glory će ga dakle pokušati iskoristiti što je prije moguće, jer upare li ‘‘Reema‘‘ s gotovo bilo kojim drugim top 5 teškašem u ovom trenutku, Overeem će gotovo sigurno izgubiti.

Dakle, Antonio Plazibat u ovom trenutku zapravo najviše gubi sinoćnjom pobjedom Alistaira Overeema, ali najveći krivci za ovo su svakako čelnici Gloryja koji svoje i Ricove interese stavljaju ispred rang ljestvice i sportskih zasluga. To zapravo nije nešto novo i neviđeno u svijetu borilačkog sporta, ali još nas više zasmeta kad se radi o domaćem borcu.

Mnogi smatraju da je Badr Hari sinoć pokazao Verhoevenu i Overeemu kako biti gospodin. Marokanac je prekinuo njihove nepotrebne trzavice, a situacija se primirila nakon njegovog govora. Nadamo se kako će i Antonio Plazibat dobiti priliku pokazati kako zaslužuje ‘‘title shot‘‘, a onda kada ga dobije, neka mu se isplati svo ovo čekanje zbog razloga koji nemaju veze sa sportom i neka postane novim Gloryjevim prvakom teške kategorije.

Linker
14. travanj 2024 16:53