K1 i Boks

Overeem otkrio do kada će se boriti i otvorio dušu: ‘Želio sam karijeru završiti u UFC-u‘

Rico Verhoeven i Alistair Overeem
 Marco de Swart/AFP/Profimedia
Nakon čak 11 godina vratit će se Alistair Overeem u kickboxing ring

Tužno je za Alistaira Overeema završilo ono što je on sam nazvao posljednjim pohodom. Poraz koji je u veljači doživio od Alexandera Volkova prekinuo mu je seriju od dvije pobjede i njegov pohod je završio. Ono što nije očekivao je da će s tim pohodom završiti i njegova UFC karijera. Nakon četiri pobjede u posljednjih šest nastupa nije mislio da će doći do rastanka, no UFC-ova odluka bila je mnogima razumljiva.

Uz Overeema je istovremeno promociju napustio i Junior Dos Santos pa je postalo jasno kako UFC namjerava promijeniti sliku teškaškog rostera. Srećom po Alistaira, koji je u međuvremenu proslavio 41. rođendan, njemu ponuda nije nedostajalo. Otvoreno su mu se nudile velike promocije, spominjao se i boks, da bi on odabrao sport u kojem je već postigao velike uspjehe, iako u njemu zapravo nije niti proveo puno vremena. Riječ je o kickboxingu.

23. listopada, na Glory Collision 3 priredbi, Alistaira čeka napad na teškašku titulu trenutno najveće kickboxing promocije i borba protiv Rica Verhoevena. Prilika da pred sam kraj karijere još jednom osjeti što to znači boriti se protiv najboljih, a možda čak i još jednom osjetiti vrh. A kraj je nesumnjivo blizu. Nešto o tome gdje i kada vidi završetak karijere otkrio je u razgovoru za MMA Junkie.

"Moram priznati da me moje godine limitiraju. Realan sam po pitanju toga. Moj kraj dolazi. Bit će ovo moja posljednja godina i kad završi je gotovo. Jedna godina, jedna i pol. Sve ovo mora biti završeno unutar godine i pol dana. 18 mjeseci - to je vrijeme kad će sve završiti, moram biti realan po pitanju toga", otkrio je Overeem, referirajući se na 2022. godinu.

Glory mu je došao kao relativno dobra utjeha nakon razočaranja, a ponuda borbe za titulu bilo je nešto što je sigurno presudilo u njegovom izboru gdje će nastaviti karijeru. Bit će to još jedna prilika da zasja na najvećoj sceni, posebno ako savlada Rica Verhoevena, budući da je to nešto što već godinama nikome ne polazi za rukom.

Ipak, da se njega pitalo, do kraja karijere poslodavca ne bi mijenjao. Razumije UFC-ovu odluku i prihvatio ju je, no to ne znači da ne žali što sve nije moglo biti drugačije.

"Profesionalac sam i gledam realno. To je nešto što UFC može napraviti nakon što doživiš poraz. Imaju pravo na to po pitanju ugovora, mogu te otpustiti. Imao sam jako dobro razdoblje u UFC-u, možda je samo došlo vrijeme za novu generaciju boraca. Ne smijemo zaboraviti da sam navršio 41 godinu i da sam sve stariji. Da sam mogao birati, završio bih karijeru u UFC-u, ali nisam mogao", rekao je, dodavši kako je sam sebi u UFC-u ostao dužan:

"UFC pojas je jedina stvar koja nedostaje na mom zidu. Bio sam blizu, ali što je tu je. Da mogu promijeniti ili dobiti jednu stvar, bio bi to UFC pojas. No, s druge strane, imao sam toliko krasnih pobjeda. Toliko uzbudljivijih trenutaka. Ponosan sam svime što sam tamo napravio."

Alistair je član UFC-a bio deset godina, u promociji upisavši 12 pobjeda i osam poraza. Svojih pet posljednjih nastupa upisao je u glavnim borbama UFC Fight Night priredbi, a dva puta predvodio je i PPV program. Jednom u svom UFC debiju, kad je savladao Brocka Lesnara te onda kad je u Clevelandu poražen od Stipe Miočića.

Što se tiče kickboxinga, Alistair je upisao deset pobjeda i četiri poraza. Dva puta je nastupio na K-1 Grand Prix turniru. 2009. eliminiran je u polufinalu, dok je godinu kasnije isti osvojio. Zbog njegovih ubojitih udaraca koljenima K-1 je čak mijenjao svoja pravila.

Linker
08. travanj 2024 21:17