K1 i Boks

Po mnogima je najveća ikad: Jeste li znali ovih pet podataka o Laili Ali?

Laila Ali i Muhammad Ali
 PAUL J. RICHARDS / AFP
Laila Ali kći je jednog od najvećih sportaša svih vremena, Muhammada Alija, a po mnogima možda i najveća boksačica koja se ikad borila. Umirovila se 2007. godine bez poraza, a ovo je pet zanimljivih podataka o njoj koje možda niste znali.

Laila Ali rođena je 1977. godine kao osmo od devetoro djece Muhammada Alija rođenog kao Cassius Clay, ujedno i njegovo posljednje biološko dijete. Rođena je u četvrtom od njegovih pet brakova, a jedina je koja je odabrala istu karijeru kao otac. Iako, kroz odrastanje je aktivno bavljenje boksom nije zanimalo. Na kraju je ipak ušla u ring te je njena karijera trajala od 1999. do 2007. godine, tijekom kojim je upisala omjer od 24 pobjede i niti jednog poraza. Ova 178cm visoka boksačila nastupala je većinom u super srednjoj kategoriji, no svjetsku titulu držala je i u poluteškoj.

Ovo gore su samo neki podaci o ovoj velikoj 42-godišnjoj bivšoj boksačici, a WBC je na svom Instagramu otkrio njih još pet. Da ne bi bilo da samo iznosimo iste podatke, mi smo ih još dodatno razradili. Tako je ovo pet vrlo zanimljivih podataka o Laili Ali koje možda niste znali.

Motivaciju za baviti se boksom dobila je tog je gledala ženski meč na uvodnim borbama meča Mikea Tysona

Kako je imala šestero starijih sestara i tek jednog brata, a nitko od njih se nije vidio u boksu, tako nije niti Laila. No, jednom je s ocem pratila priredbu na kojoj se dogodio ženski meč. Kako je jednom sama rekla, akcija u ringu, ali i reakcija publike su je motivirali da već idući dan krene s treninzima. I tu je sve počelo.

Svoj prvi profesionalni meč pobijedila je nokautom

Bilo je to 1999. godine i sve je riješila u prvoj rundi. No, nije to bila iznimka, budući da je do kraja karijere čak 21 od svojih 24 pobjeda ostvarila boksačima i fanovima najdražom metodom. Borila se vrlo agresivno, ali je isto tako posjedovala i veliku snagu udarca. Otac Muhammad u početku nije podržavao njene boksačke ambicije, da bi na kraju postao njen najveći fan. Naime, Laila je otkrila kako on u početku nije razumio njene namjere te da je mislio da će se boriti protiv muškaraca. Na kraju je vidio da ženski boks ipak nije ništa strašno, posebno jer mu je kći bila više nego uspješna u njemu.

Sa 16 godina radila je u salonu za manikuru

Njen otac podržavao je planove svoje djece pa je tako Laili, čim je završila školovanje, pomogao pri otvaranju vlastitog salona za manikuru. Salon je vodila dvije godine, prije nego se s 18 godina odlučila posvetiti boksu. Kasnije je po puno toga postala slična ocu pa je tako i sama stvorila veliku obitelj te je majka petero djece. Dvoje bioloških, sa suprugom Curtisom Conwayem te troje iz njegovog ranijeg braka.

"The "Impossible is Nothing" kampanja donijela je fiktivnu borbu nje i oca Muhammada. Kampanja je djelovala inspirativno na mnoge sportašice diljem svijeta.

Ovdje je riječ o poznatoj Adidasovoj kampanji kojoj je cilj bio inspirirati mlade ljude na bavljenje sportom i savladavanje vlastito postavljenih granica. Kampanja oca i kćeri Ali nastala je 2004. godine i automatski je postigla ogromnu popularnost. Kasnije je ponovljena u još nekoliko verzija uz gostovanje mnogih velikih sportaša. No, niti jedna verzija nije postigla uspjeh kao ova koju možete pogledati u videu ispod odlomka.

2001. godine savladala Jacqui Frazier-Lyde, kći Joea Fraziera

Bio je to Lailin deseti profesionalni meč, a ujedno i prvi ženski boksački meč koji je ikad odrađen kao PPV prijenos. Ali je 16 godina stariju Jacqui savladala većinskom odlukom sudaca nakon osam rundi. Ffanovi su se nadali i njenom meču protiv kćeri Georgea Foremana, Freede Foreman, no do tog okršaja nije došlo. Glavni razlog je taj što je Freeda završila karijeru samo pet mjeseci nakon ovog meča s tek šest odrađenih profesionalnih nastupa.

Laila Ali danas se bavi medijskim aktivnostima, na Instagramu je fitness influecer te pokušava ljude motivirati na zdrav život, a nerijetko se nađe u voditeljskim ulogama na televiziji.

Linker
06. ožujak 2024 19:29