K1 i Boks

Potvrđen idući protivnik za sjajnog WBC prvaka Devina Haneya

Jorge Linares
 PAUL ELLIS/AFP
Devin Haney svoju će titulu WBC prvaka lake kategorije braniti 29. svibnja protiv Jorgea Linaresa

Meč o kojem se neko vrijeme špekuliralo i neslužbeno ga najavljivalo napokon je potvrđen. Fenomenalni Devin Haney titulu boksačkog WBC prvaka lake kategorije branit će protiv uvijek opasnog te izuzetno atraktivnog Jorgea Linaresa, a meč će se održati 29. svibnja u Las Vegasu. Ugostit će ga jedna od dvorana unutar Mandalay Bay kompleksa.

22-godišnji Haney (25-0, 15 KO) borac je o kojem se jako puno priča te najveći američki eksponat Eddieja Hearna i Matchroom Boxinga. Do sada je briljantno prošao kroz sve svoje izazove te se iskristalizirao kao jedan od mladih lavova lake kategorije, zajedno uz Ryana Garciju, Gervontu Davise te trenutnog vlasnika tri preostala pojasa, Teofima Lopeza. Vrhunski tehničar sjajne brzine i kretanja, ujedno vrlo atraktivan za pratiti, zbog neobičnih kuteva iz kojih pogađa i neočekivanih kombinacija kakve je sposoban odraditi.

Nažalost, Haney se ovog puta neće boriti protiv Lopeza za ujedinjenje pojaseva, no ispred sebe ima itekako ozbiljan, ali i obožavateljima boksa uzbudljiv ispit.

35-godišnji Linares (47-5, 29 KO) bio je svjetski prvak u tri različite kategorije, a i dalje je vrlo opasan. Mnogi ga pamte po senzacionalom meču protiv Vasyla Lomachenka, održanom u svibnju 2018. godine. Lomachenko ga je savladao nakon udarca u jetro tijekom desete runde, no u trenutku prekida meč je bio u potpunosti izjednačen. Prema jednom sucu Linares je imao dvije runde prednosti, jedan je isto tako bodovao u korist Ukrajinca, dok je kod jednog bilo potpuno izjednačeno. Linares je čak Lomachenka u šestoj rundi poslao na pod, ali ga nije uspio završiti. Ipak, ostao je jedini koji se može pohvaliti da je velikog Lomi to napravio.

Sjajna kategorija tako napokon kreće s ugovaranjima mečeva, no još se čeka ono najvažnije. Teofimo Lopez i dalje je u raznim pregovorima te se sve više čini kako u prvoj obrani tri pojasa neće imati dostojnog protivnika. Ryan Garcia za tako nešto još nije spreman, Lomachenku on nije spreman već sada pružiti revanš, a Gervonta Davis trenutno ima zakonskih problema, no isto tako je najavio za idući meč odlazak u višu kategoriju.

No, meč Haneya i Linaresa svakako je nešto što će vrijediti pogledati. Haney će biti favorit, no opakog momka iz Venezuele nikad ne valjda otpisati unaprijed.

Linker
17. travanj 2024 15:25