K1 i Boks

Poznata je zarada Jakea Paula u protekloj godini: Niti jedan boksač ne zarađuje toliko

Jake Paul

 CHANDAN KHANNA/AFP/Profimedia
Jake Paul jako bi dobro kotirao na ljestvici najplaćenijih svjetskih sportaša

Izuzetno uspješnu 2021. godinu, imao je Jake Paul. 24-godišnjak godinama je gradio popularnost preko YouTubea, a slavu koju je stekao preko te platforme, iskoristio je kako bi se okušao u boksu. U profesionalnom boksu, ebitirao je u prvom mjesecu 2020. godine, nokautiravši još jednog YouTubera AnEsonGiba, a krajem 2020. godine, brutalno je nokautirao i bivšeg NBA igrača, Natea Robinsona.

Iako je Jake Paul već nokautom protiv Robinsona privukao veliku pažnju javnosti, 2021. godina bila je još bolja za njega. Tri pobjede u jednako toliko nastupa, upisao je momak iz Clevelanda. Redom su padali Ben Askren, a zatim dvaput Tyron Woodley, bivši UFC-ov prvak velter kategorije. Mnogi nisu očekivali da će Paul pobijediti renomirane MMA borce, no on je to učinio poprilično uvjerljivo.

Nastavio je Jake prozivati UFC borce, počevši od Jorgea Masvidala pa sve do Natea Diaza i Conora McGregora. Unatoč rivalstvu s članovima UFC-ova rostera, Paul se često javno zalaže za njih. Nedavno ste imali prilike čitati o njegovoj javnoj raspravi s Danom Whiteom, predsjednikom UFC-a. YouTuber je tražio da se borcima povećaju minimalne plaće te da im se pruže bolji uvjeti po pitanju zdravstvene i mirovinske skrbi. Paul je i prije znao prozivati Whitea i UFC, navodeći kako borci riskiraju vlastito zdravlje za nevjerojatno male cifre koje zarađuju. Podsjećamo, minimalni honorar za UFC borca, iznosi 12 tisuća dolara po meču. Radi se o bruto iznosu koji nakon poreza i raznih izdataka, iznosi zapravo puno manje.

Stoga ne čudi kako borci u poznim godinama, poput Askrena i Woodleyja, pristaju se okušati u boksačkim mečevima s YouTuberima. Žalosno je što takve borbe donose puno veću zaradu, a poznati magazin Forbes, dao je uvid u prošlogodišnju zaradu Jakea Paula.

Naime, Paul je prema navodima Forbesa, od boksa zaradio oko 40 milijuna dolara u protekloj godini. Radi se o iznosu prije plaćanja poreza. Još pet milijuna dolara, zaradio je YouTuber svojim drugim zanimacijama. Njegova zarada, svrstala bi ga na 20. mjesto najplaćenijih sportaša u proteklog godini. Jedini boksač koji je ušao u top 50 na toj ljestvici, jeste Canelo Alvarez. Meksikanac je zauzeo 48. mjesto, sa zaradom od 34 milijuna dolara. Inače, prvo mjesto na toj ljestvici, zauzeo je Conor McGregor sa zaradom od 180 milijuna dolara.

Dakle, unatoč informaciji kako je revanš između Paula i Woodleyja prodao samo 75 tisuća PPV-ova, čini se kako se Jake izuzetno dobro naplatio za svoje tri pobjede. Nema sumnje kako YouTuber radi odličan posao na financijskom planu, a uzevši u obzir da je neporažen u pet profesionalnih boksačkih mečeva, mora se priznati da mu trenutno dobro ide i na sportskom planu.

Linker
20. travanj 2024 12:07