UFC

Ngannou čvrst oko novog ugovora: ‘Neću se više boriti za pola milijuna, a boks mora biti uključen‘

Francis Ngannou

 Media Punch/INSTARimages.com/INSTAR Images/Profimedia
Neovisno o ishodu borbu protiv Ciryla Ganea, Francis Ngannou traži od UFC-a novi ugovor

Preostalo je tek nešto više od tjedan dana do borbe Francisa Ngannoua i Ciryla Ganea. Borbe za koju već neko vrijeme znamo kako je posljednja na ugovoru aktualnog UFC prvaka, budući da novi ugovor nije potpisao. A to zašto ga nije potpisao, odnosno zašto se UFC-u ne žuri možemo pronaći u klauzuli istog, koja je odnedavno izašla u javnost. Naime, pobijedi li Francis u ovoj borbi, njegov se ugovor automatski produžuje.

Riječ je o ugovoru koji je potpisao još u prosincu 2017. godine, tik pred prvi napad na titulu i borbu protiv Stipe Miočića. Bio je to ugovor višestruko bogatiji od onog kakav je imao do tog trenutka. No, vjeruje Ngannou kako je u međuvremenu odradio puno toga te da sad vrijedi više. Otvoreno je otkrio kako je ovo posljednja borba koju će pod takvim uvjetima odraditi, neovisno o tome hoće li mu se pobjedom on automatski produžiti.

"Ne, više se neću boriti za 500 ili 600 tisuća dolara. To je gotovo, odradio sam taj posao. Prihvatio sam ovu borbu iz osobnih razloga. Želim vam samo otkriti kako sam bio nepravedno i nepošteno tretiran te želim moći potvrditi da sam kompletirao svoju obavezu od osam borbi. Ali ne mogu", rekao je Francis u razgovoru za MMA Fighting.

Iz cijele priče djeluje kao da niti on sam nije u potpunosti shvatio kako stvari stoje, odnosno kao da je bio uvjeren da će, postane li prvak, već s vremenom dobiti novi ugovor uz bolje uvjete. No, dočekao je kraj ovog u situaciji gdje mu UFC očito nije spreman izaći u susret. U svakom slučaju, pobijedili li Ganea, ugovor mu se produžuje na još godinu dana ili tri borbe, ali on je već potvrdio kako se uz iste uvjete nema namjeru nastaviti boriti.

Potvrdio je kako osim većih primanja očekuje i dozvolu za odlazak u boks te je to nešto bez čega novi ugovor neće potpisivati, neovisno o svim ostalim stavkama koje bi isti donio.

"U pregovorima smo već preko godinu dana i mislio sam da sve ide u dobrom smjeru. Da, želim boksati i volio bih da UFC bude uključen u to. Kad se oni uključe sve bude još veće. Na trenutke bih rekao da su zainteresirani, na trenutke ne pa više ne znam gdje stojimo po tom pitanju", ispričao je, potvrdivši još jednom kako misli da nema nikakve nerealne uvjete:

"Ja sam ovdje gdje jesam jer sam to zaslužio. Nitko mi ništa nije poklonio. Ne znam što će se sutra dogoditi, ali ja znam da ću u svojim namjerama uspjeti. I nastavit ću to raditi. Želim pobijediti ovu borbu, ali izgubim li ju, nikakav problem. Mislim da mi to ništa ne oduzima od onoga što sam napravio. Čak i da je ovo nekakav kraj, mogu reći da sam uspio. Puno ljudi s boljim predispozicijama i prilikama od mene na kraju nemaju ovakvu priču. Ja sam sretan."

Kako je došlo do ove situacije, da je Ngannou od ljubimca Dana Whitea postao netko s kim se ne mogu dogovoriti oko uvjeta ugovora te koga se čekalo deset mjeseci da po prvi put brani titulu prvaka? Realno, to ne možemo zaključiti. Je li Stipe Miočić u njihovoj prvoj borbi toliko utišao "hype" da se on unatoč svim kasnijim nokautima i osvajanju titule nije uspio aktivirati u onoj jednakoj mjeri? Interes za Francisa svakako pada ako se on rjeđe bori, a sam je obećao biti aktivan prvak. Zapravo, ništa od onoga što je obećao nakon pobjede protiv Miočića nije i ostvario. Sad je vrijeme da krene, ali prvo će morati naći zajedničku riječ sa svojim poslodavcem.

Linker
25. travanj 2024 03:40