K1 i Boks

Predsjednik WBC-a odgovorio Bivolu: ‘Mi se borimo za mir i protiv zlouporabe moći‘

Mauricio Sulaiman

 Luis Barron/Eyepix Group/Shutterstock Editorial/Profimedia
Mauricio Sulaiman ostaje pri zabrani za ruske i bjeloruske boksače

Jučer smo vam pisali o Dmitryju Bivolu i njegovim žalopojkama vezanim za WBC-ovu zabranu koju su izrekli ruskim i bjeloruskim boksačima. Jedna od četiri najveće boksačke organizacije ne planira dopustiti Rusima i Bjelorusima mogućnost za osvojiti WBC-ov pojas, sve dok traje ruska invazija na Ukrajinu.

Time je Dmitryju Bivolu onemogućen meč za WBC-ove titule u poluteškoj, ali i u supersrednjoj kategoriji. Bivol trenutno drži WBA titulu svjetskog prvaka, a rado bi se borio protiv Artura Beterbieva koji drži preostala tri pojasa, uključujući i WBC-ov. Ruski boksač morao bi tražiti posebno dopuštenje od strane WBC-a, a zapravo nisu niti poznati kriteriji koje bi morao ispuniti da mu WBC omogući nastup za njihov pojas.

Bivol je također zainteresiran i za meč protiv Canela Alvareza, ali pod uvjetom da se meč održi u super srednjoj kategoriji. Time bi Bivol imao priliku postati svjetskim prvakom u još jednoj težinskoj kategoriji, a pobjedom nad Canelom odmah bi postao apsolutnim prvakom. Meksikanac drži sve četiri titule u toj težinskoj kategoriji, ali opet dolazi do problema jer je u igri i WBC-ov pojas.

‘‘Naravno da to nije fer. Kako netko može reći da je prvak svijeta, ako postoje boksači iz određene države kojima nije dozvoljeno boriti se za taj pojas? Moguće je da je taj tip bolji od vas i to nije fer. Tip iz te države možda samo trenira, provodi svoje vrijeme u dvorani, ali nije mu dozvoljeno boriti se. Taj tip isti je poput vas, ali jednostavno živi na drugom mjestu. No taj tip radi isto ono što vi radite. Trenira, bori se, sličnog je mentaliteta. Zašto mu nije dopušteno boriti se? To jednostavno nije pošteno.‘‘, rekao je razočarani Bivol u razgovoru za ‘‘Seconds Out‘‘.

Ruski boksač nije dugo morao čekati na odgovor WBC-ovog predsjednika Mauricia Sulaimana. Sulaiman i dalje ostaje pri svojoj odluci, a Bivolu je poručio:

‘‘Naše stajalište nije osobno i jako nam je žao jer pogađa neke. Mi smo sankcionirajuće tijelo koje se bori za mir i protiv zlouporabe moći. Prava je šteta jer je on (Bivol) žrtva u ovoj situaciji.‘‘, odgovor je WBC-ovog predsjednika.

Sulaiman i WBC nailaze na određene kritike zbog miješanja politike u sport, ali i zbog činjenice da je Artur Beterbiev nositelj njihovog pojasa u poluteškoj kategoriji. Beterbiev je rođen na teritoriju Dagestana, a vuče čečenske korijene. Ipak, osim ruskog državljanstva, Beterbiev posjeduje i kanadsku putovnicu, a već dugi niz godina stanuje u Kanadi. Sulaiman i WBC gledaju ga kao kanadskog boksača i zato nemaju ništa protiv Beterbieva kao WBC-ovog prvaka.

Linker
30. travanj 2024 05:32