K1 i Boks

Prevelik zalogaj za kontroverznu Alžirku? Imane Khelif tužit će Elona Muska i J.K. Rowling, na meti je i Donald Trump

Imane Khelif (lijevo) | Elon Musk (gore desno) | J.K. Rowling (dolje desno)

 Mohd Rasfan/AFP | Bruno Bebert/Bestimage/Profimedia | Stuart Wallace/Shutterstock Editorial/Profimedia
Boksačica iz Alžira odlučila se suprotstaviti svima koji su ju omalovažavali i pozivali na linč

Ne stišava se buka u vezi Imane Khelif, novopečene olimpijske prvakinje u boksu. Alžirka je došla do zlata u kategoriji do 66 kilograma, a prašina se podigla zbog odluke Svjetskog boksačkog saveza (IBA) koji joj je još prošle godine zabranio nastup u ženskoj konkurenciji.

IBA je tada utvrdila kako Khelif ima ‘‘nepoštenu prednost‘‘ nad ostalim ženama i da je utvrđeno prisustvo određenih muških osobina. Spominjalo se prisustvo XY kromosoma, ali IBA zasad odbija priložiti testove koje su navodno odradili i Međunarodni olimpijski odbor jednostavno ne vjeruje njihovim navodima.

MOO je podržao Khelif, kao i Tajvanku Lin Yu-ting, a obje sporne boksačice došle su do zlatnih medalja u svojim kategorijama. Poseban linč bio je usmjeren prema Khelif tijekom Olimpijskih igara u Parizu, a čini se kako je Alžirka spremna na istjerivanje pravde.

Još prije nekoliko dana pisali smo vam kako je Imane Khelif kontaktirala odvjetnički tim koji će ju zastupati u tužbi protiv svih onih koji su sudjeovali u uznemiravanju putem društvenih mreža, medija i ostalih internetskih kanala.

"Gospođa Khelif kontaktirala je odvjetničku tvrtku koja je jučer podnijela tužbu za teško kibernetičko uznemiravanje preko centra za suzbijanje internetske mržnje u uredu pariškog tužitelja", rekao je njezin odvjetnik, Nabil Boudi, kako prenosi ESPN.

"Kriminalna istraga će utvrditi tko je pokrenuo ovu mizoginu, rasističku i seksističku kampanju, ali će se također fokusirati na one koji su podgrijavali ovaj digitalni linč‘‘, nastavio je Boudi. "Nepravedno uznemiravanje koje je pretrpjela ova boksačka prvakinja ostat će najveća mrlja ovih Olimpijskih igara."

Čini se da Khelif planira ustrajati u ovome, a na meti njene tužbe naći će se nekoliko globalno poznatih i utjecajnih imena. Kako navode svjetski mediji, Elon Musk i J.K. Rowling sigurno će biti pod tužbom ove Alžirke, a trenutno se utvrđuju okolnosti po pitanju Donalda Trumpa koji bi također mogao biti optužen za širenje mržnje prema Khelif.

J.K. Rowling kao jedna od najpoznatijih svjetskih spisateljica (autorica romana Harry Potter) tijekom cijelog trajanja Igara konstantno je putem Twittera pisala i dijelila tuđe objave koje se protive nastupe Khelif.

"Muškarac koji uživa u nevolji žene kou je upravo udario šakom u glavu", jedan je od ‘‘tvitova‘‘ britanske književnice nakon što je Khelif porazila Talijanku Angelu Carini u osmini finala boksačkog turnira.

Elon Musk, trenutno drugi najbogatiji čovjek na svijetu i osoba koja spada među najutjecajnije osobe na svijetu, također je na meti Khelif. Musku se spočitava to što je podijelio objavu plivačice Riley Gaines koja je napisala "muškarcima nije mjesto u ženskom sportu". Musk je podijelio tu objavu i napisao je: "Apsolutno!".

Donald Trump pod istragom je jer je tijekom Igara objavio: "Držat ću muškarce izvan ženskog sporta!"

Kako navodi Nabil Boudi, odvjetnik alžirske boksačice, tužbe će biti usmjerene protiv autora zlonamjernih objava, a ne protiv same društvene mreže.

"Rowling i Musk imenovani su u tužbi. Ako slučaj dođe do suda, sudit će im se. Iako je tužba podignuta u Francuskoj, ista bi mogla ciljati i osobe u inozemstvu. Ured za borbu protiv internetskog govora mržnje ima mogućnost podnijeti zahtjeve za uzajamnom pravnom pomoći u drugim zemljama - rekao je odvjetnik, dodajući da će i Donald Trump biti dio istrage."

Završi li ovaj slučaj na sudu, postoji mogućnost da će Elon Musk, J.K. Rowling, pa čak i Trump morati izaći pred suca. Šanse da se to dogodi ipak su minimalne, a Imane Khelif mogla bi "zagrišti više nego što može prožvakati".

Linker
27. kolovoz 2024 20:17