K1 i Boks

Preživio je metak u glavu, a sada ima priliku upisati se u povijest: Večeras nas čeka epski boksački meč!

Errol Spence Jr. (lijevo) i Terence Crawford (desno)

 JP Yim/Shutterstock Editorial/Profimedia
Terence Crawford i Errol Spence Jr. u ranim nedjeljnim satima trebali bi ponuditi spektakl za pamćenje

Osim odličnog UFC 291 eventa, večeras nas čeka i boksački spektakl za pamćenje. Errol Spence Jr. (28-0, 22 KO) i Terence Crawford (39-0, 30 KO) obračunati će se za apsolutnu titulu svjetskog prvaka u velter kategoriji (-147 ‘lbs‘, -66,68 kg).

33-godišnji Errol Spence Jr. u meč ulazi kao nositelj WBA, WBC i IBF titula svjetskog prvaka, dok je WBO pojas u vlasništvu Terencea Crawforda. Prema ESPN-ovoj ‘‘pound-for-pound‘‘ ljestvici, Terence Crawford prvorangirani je boksač svijeta, dok Spence zauzima četvrto mjesto u poretku najboljih boksača na svijetu. To vam dovoljno govori o kakvoj kvaliteti boksača se ovdje radi, a obojica su neporaženi u dosadašnjim karijerama.

Nakon solidne amaterske karijere, uslijedio je pravi ‘‘boom‘‘ u profesionalnim vodama

Spence je svoju profesionalnu karijeru započeo 2012. godine, nakon relativno uspješne amaterske karijere u kojoj je upisao 135 pobjeda i 12 poraza. Triput je Spence osvajao državno prvenstvo u SAD-u, a 2009. godine osvojio je i ‘‘Golden Gloves‘‘ titulu. Najveći uspjeh na međunarodnoj amaterskoj sceni postigao je 2011. godine plasiravši se u četvrtfinale Svjetskog amaterskog prvenstva.

Puno više uspjeha ostvario je u profesionalnim vodama. Još kao 22-godišnjak debitirao je nokautiravši Jonathana Garciju u trećoj rundi. Prva tri profesionalna meča Spence je okončao pobjedivši nokautom, a sredinom 2017. godine dobio je prvu priliku boksati za svjetsku titulu. Bio je to 22. profesionalni nastup za Spencea, a na suprotnoj strani ringa dočekao ga je Kell Brook. Brook je tada bio na omjeru 36-1, a jedini poraz upisao je u višoj kategoriji gdje ga je nokautirao Gennady Golovkin. Unutar velter kategorije, Brook je bio neporažen, sve do borbe s 27-godišnjim Spenceom. Talentiran Errol Spence nokautirao je Brooka u 11. rundi borbe i osvojio je IBF-ovu svjetsku titulu.

Errol Spence Jr. dvaput se našao u teškim prometnim nesrećama

Tri puta branio je Spence taj pojas, a 2019. godine dobio je priliku osvojiti i WBC-ovu titulu svjetskog prvaka. Shawn Porter pokazao se jako teškim zalogajem, ali Spence je došao do pobjede podijeljenom sudačkom odlukom. Nedugo nakon te pobjede, Spence je gotovo izgubio svoj život.

U desetom mjesecu 2019. godine, Spence je upravljao svojim Ferrari 488 Spider automobilom, a bio je pod utjecajem alkohola. Brza vožnja i utjecaj alkohola kombinacija su za prometnu nesreću, a Spence je to iskusio na svojoj koži. Prema izvještaju policije, Spenceov automobil nekoliko puta se prevrnuo, a Spence je ispao iz automobila, vjerojatno jer nije bio vezan zaštitnim pojasom. Snimka prometne nesreće izgledala je zastrašujuće, ali Spence je čudesno prošao bez ijedne slomljene kosti.

‘‘Niti jedna slomljena kost, ja sam divljak!‘‘, napisao je Spence nešto kasnije na Instagramu, ali objavu je ubrzo obrisao zbog mnoštva kritika javnosti koje je snosio jer je vozio pod utjecajem alkohola. Sjajni boksač izbjegao je zatvorsku kaznu i završio je na uvjetnoj s rokom kušnje. Činjenica da je ostao živ i bez težih posljedica ipak je najbitnija u cijeloj toj priči. Inače, Spence je i krajem 2022. godine preživio podosta tešku prometnu nesreću, ali tada je krivac bio 14-godišnjak koji se odlučio provozati u automobilu svojih roditelja, a prometnu nesreću skrivio je prolaskom kroz crveno svjetlo na semaforu. Spence je u toj prometnoj nesreći zadobio lakšu ozljedu noge.

Povratak za pamćenje

Spence se u ring vratio krajem 2020. godine i jednoglasnom odlukom sudaca porazio je Dannyja Garcija, obranivši WBC-ovu i IBF-ovu titulu svjetskog prvaka. Novi nastup čekao je do četvrtog mjeseca 2022. godine, a to mu je trenutno posljednji nastup koji je odradio. Tehničkim nokautom u desetoj rundi Spence je porazio Yordenisa Ugasa i dodao je WBA titulu svjetskog prvaka u svoju kolekciju. Terence Crawford bit će mu zasigurno najteži protivnik u dosadašnjoj karijeri.

Terence Crawford također nije blistao u amaterima, ali izrastao je u ponajboljeg boksača 21. stoljeća

35-godišnjem Terencu Crawfordu vjerojatno će Errol Spence također biti najteži ispit u karijeri. Sjajni ‘‘Bud‘‘ svoj profesionalni boksački debi odradio je u petom mjesecu 2008. godine, a već nakon 26 sekundi borbe nokautirao je Briana Cummingsa.

Nešto slično kao i Spence, Terence Crawford nije imao pretjerano uspješnu amatersku karijeru. 58 pobjeda i 12 poraza upisao je Crawford u svojoj amaterskoj karijeri, a srebro na ‘‘Golden Gloves‘‘ turniru 2006. godine najznačajniji je njegov amaterski uspjeh. Ususret Olimpijskim igrama 2008. godine, Crawford je kotirao kao glavni favorit za plasman na OI, ali poraz od Sadama Alija u kvalifikacijama za OI ugasio je Crawfordov olimpijski san.

Problematični Crawford pogođen je metkom u glavu, ali čudesno je preživio

Ono što je kočilo Crawforda da napravi veću amatersku karijeru, vjerojatno je bila i problematična osobnost. Terence Crawford družio se s dečkima koji su nerijetko upadali u probleme, a on sam također je bio vrlo temperamentan u mlađoj dobi.

‘‘Dok sam bio mlađi dečko, ljudi bi govorili da sam problematičan. Kad sam upao u američku reprezentaciju, često sam se sukobljavao s publikom, kao i sa svojim timskim kolegama i trenerima. Jednostavno sam bio taj tip dečka i priskrbio sam si takvu reputaciju. Nosio sam taj teret na ramenu, ali to me činilo gladnijim uspjeha. Znao sam u srcu da nitko nije bolji od mene, a nakon što sam izgubio u kvalifikacijama za OI, bio sam smiren. Bio sam svjestan da ću neke od tih boksača sresti u profesionalcima i sve se odvilo onako kako je trebalo.‘‘, rekao je Crawford gostujući u ‘‘The Pivot podcastu‘‘.

Ipak, Crawford nije mogao nastaviti kao problematično dijete, a situacija koja se dogodila 2008. godine promijenila je njegov način razmišljanja i pogled na svijet. Terence Crawford iza sebe je imao četiri profesionalne pobjede, a njegov peti meč nosio je veliku čast. Crawford je prvi puta u karijeri trebao nastupiti u meču koji će se prenositi na TV-u (na ESPN-ovom kanalu), ali možda i najveću bitku u karijeri Crawford je dobio krajem osmog mjeseca 2008. godine, prije nego je odradio taj peti profesionalni nastup.

‘‘Bud‘‘ je na ulicama Omahe odlučio zaigrati popularnu igru sličnu jambu. Bacao je Crawford kockice u toj uličnoj igri, a igralo se za novce. Crawford je pobjeđivao i osvojio je ponešto novca. U jednom trenutku odlučio se povući iz igre i napustiti mjesto na kojem se igra odvijala, ali ulaskom u automobil napravio je pogrešku. Zadržao se Crawford nešto dulje brojeći novac koji je osvojio, ali u jednom trenutku upucan je u glavu.

‘‘Dobro se sjećam što se dogodilo. Brojao sam novce...20, 40 dolara, a zatim se začulo ‘POW‘‘‘, prepričavao je Crawford u razgovoru za World Boxing News.

Bog je imao plan za Terencea Crawforda

Metak je prošao kroz staklo automobila, a Crawforda je pogodio u desnu stranu glave, ispod uha, a nešto iznad vrata. Crawford je u jednom od intervjua otkrio kako ga je spasila činjenica da je metak djelomično promijenio putanju nakon što je prošao kroz stražnje staklo automobila. Osoba koja ga je upucala ciljala je u stražnji dio njegove glave, a da ga je uspješno pogodio u mozak, Crawford bi vjerojatno preminuo. Ovako ga je metak okrznuo s desne strane glave i Terence se izvukao bez velikih posljedica.

‘‘Kroz Božju milost, nije mi bilo određeno da umrem. Moja svrha nešto je drukčija. Bog mi je dao drugu i treću šansu da iskoristim svoje talente i postanem svjetskim prvakom.‘‘, rekao je Crawford u intervjuu za WBO.

‘‘Besmrtni‘‘ Crawford dovezao se u bolnicu nakon što je ranjen u glavu, a putem do bolnice čak je uspio nazvati svoju sestru kako bi joj javio da je ranjen hicem iz pištolja.

‘‘Bila sam u šestom ili sedmom mjesecu trudnoće tada i spavala sam. On me nazvao i rekao mi je da je pogođen hicem iz pištolja. Govorila sam mu: ‘Kako misliš da si pogođen u glavu? Nemoguće da si pogođen u glavu, a razgovaraš sa mnom na telefon‘. On se izderao da je ustrijeljen i prekinuo je poziv.‘‘, prepričala je Leticia Crawford, Terenceova sestra.

Nedugo nakon ovog incidenta, Crawfordu je njegov ujak u službi pastora odlučio pojasniti neke stvari.

‘‘Pozvao me sa strane i rekao mi je da Bog ima puno toga u planu za mene, a ovo je bilo samo upozorenje. Tada je sve dobilo svoj smisao.‘‘, rekao je Crawford.

Trener Brian McIntyre bio je jedan od prvih koji se pojavio u bolnici nakon što je Crawford ranjen, a nekoliko sati nakon što je rana zašivena, Crawford je molio svog trenera da ipak nastupi u meču koji se trebao prenositi na ESPN-u.

‘‘Govorio mi je da ne želi otkazati meč koji će se prenositi na ESPN-u za par tjedana. Govorio sam mu da je lud i da se to neće dogoditi.‘‘

Timothy Bradley među prvima je prepoznao Crawfordov potencijal

Crawford se uistinu uspio vratiti jako brzo u ring. Nešto više od dva mjeseca nakon što je ranjen hicem iz pištolja, Crawford je odradio svoj peti boksački meč, ali nije to bio onaj meč koji se trebao prenositi na ESPN-u. Crawford je nokautirao Michaela Williamsa u drugoj rundi borbe, a važan trenutak u karijeri ‘‘Buda‘‘ Crawforda dogodio se 2010. godine. Crawford je tada završio u trening kampu Timothyja Bradleyja koji se spremao za meč protiv Davona Alexandera i trebao je poslužiti kao kvalitetan sparing partner boksaču s kojim je dijelio istog menadžera, Camerona Dunkina.

‘‘Nazvao sam Camerona i rekao sam mu: ‘Camerone, ovaj tip (Crawford) nije sparing partner‘. Cameron me pitao ‘Trebamo li ga poslati kući?‘, a ja sam mu odgovorio: ‘Ne, to nije ono što ti pokušavam reći. Ja ti pokušavam reći da ovaj tip nije sparing partner, nego materijal za svjetskog prvaka. Zašto mu ne ugovaraš velike mečeve? Ako ga ne želiš iskoristiti, ja ću otkupiti njegov ugovor i bit ću mu menadžer. Ovaj tip se zna boriti‘. Cameron mi objašnjavao da se nitko ne želi boriti protiv njega, ali da će se potruditi kako bi mu ugovorio bolje mečeve.‘‘, pojasnio je Bradley za WBO Boxing.

‘‘Bud‘‘ Crawford večeras bi se mogao upisati u povijest

Karijera Terencea Crawforda krenula je uzlaznom putanjom nakon toga. Sve češće je ‘‘Bud‘‘ dobivao mečeve, a 2014. godine boksao je za WBO titulu svjetskog prvaka u lakoj kategoriji. Jednoglasnom odlukom sudaca Crawford je porazio Rickyja Burnsa, a Burns nakon meča nije tražio nikakve izlike.

‘‘Bolji čovjek je pobijedio.‘‘, bila je Burnsova kratka izjava.

Dvaput je Crawford obranio taj pojas prije prelaska u višu kategoriju (superlaka kategorija). Crawford je u višoj kategoriji nastavio redati pobjede, 2017. godine nokautirao je Juliusa Indonga u trećoj rundi i ujedinio je sve četiri svjetske titule u superlakoj kategoriji. Nije imalo smisla zadržavati se u toj kategoriji i Crawford se podigao među velteraše.

Odmah u debiju unutar velter kategorije nokautirao je Jeffa Horna i osvojio je WBO titulu svjetskog prvaka. Šest puta je branio taj pojas, a u svakom od tih šest nastupa nokautirao je svoje protivnike. Boksači poput Kella Brooka, Shawna Portera, Josea Benavideza Jr.-a i Amira Khana nisu uspijevali dočekati kraj 12. runde, ali Errol Spence nešto je drugo i Crawforda čeka jako težak meč večeras. Porazi li Spencea, Crawford će ispisati povijest i postati će prvim muškim boksačem u povijesti koji je ujedinio četiri svjetske titule u dvije različite težinske kategorije.

image

Errol Spence Jr. i Terence Crawford

JP Yim/Shutterstock Editorial/Profimedia

Kladionice favoriziraju ‘‘Buda‘‘, a Crawford će i zaraditi nešto više od Spencea

Prema mišljenju kladionica, Crawford je očekivano favorit, ali ne pretjerano velik. Koeficijent na njegovu pobjedu uglavnom iznosi oko 1,65-1,70 dok se koeficijent na pobjedu Spencea kreće od 2,20 do 2,40. Teško je uistinu procijeniti tko će slaviti u meču dvojice gotovo pa savršenih boksača.

Kad je u pitanju zarada ove dvojice boksača, obojica će u džep pospremiti nekoliko milijuna američkih dolara. Prema neslužbenim informacijama koje donosi Sports Payouts, Spenceu će dobiti zagarantiranih 2,5 milijuna američkih dolara, a u slučaju dobrih PPV brojki, njegova zarada mogla bi se popeti do 6 milijuna dolara ili čak i nešto više. Terence Crawford dobiti će minimalno četiri milijuna američkih dolara, a dosegnu li PPV brojke barem 800 tisuća prodanih prijenosa, Crawford bi trebao zaraditi oko 10 milijuna dolara.

Paprena cijena PPV-a, ali ne i za publiku u Hrvatskoj

Cijena PPV-a za ovaj meč u SAD-u iznosi čak 84,99 američkih dolara. Srećom, publika u Hrvatskoj ne mora platiti PPV, jer prijenos ove borbe bit će vam dostupan putem Arena Sport 1 kanala, kao i putem Arena Fight kanala. Prijenos na Arena Sport 1 kanalu započinje u nedjelju od 3:00h ujutro, a Spence i Crawford prema nekim procjenama trebali bi se zaputiti prema ringu oko 5:00h ujutro. Meč bi trebao započeti u 5:30h, ali sve ovisi o trajanju programa uoči njihovog meča.

Priredba će se održati u T-Mobile Areni u Las Vegasu, a očekuje se oko 20 tisuća gledatelja na tribinama T-Mobile Arene.

Što dodati, osim da ne propustite ovaj boksački meč, jer teško se u ringu istovremeno mogu naći dva kvalitetnija boksača od Terencea Crawforda i Errola Spencea Jr.-a.

Linker
30. travanj 2024 23:32