K1 i Boks

Terence Crawford slomio Errola Spencea Jr.-a i postao apsolutnim kraljem velter kategorije!

 Terrence Crawford punches Errol Spence Jr.  

 AL BELLO/Getty images/Profimedia
Sjajna izvedba američkog boksača

Konačno smo dobili apsolutnog kralja velter kategorije! Rivalstvo koje godinama traje između 33-godišnjeg Errola Spencea Jr.-a i 35-godišnjeg Terencea Crawforda konačno je razriješeno. Terence Crawford je prekidom u devetoj rundi nakon serije snažnih udaraca natjerao suca na prekid i tako postao pobjednikom najiščekivanijeg meča godine!

Početak meča možemo reći da je okarakteriziralo ‘mačevanje‘ prednjim direktima. Spence je odmah zauzeo sredinu ringa i nametnuo svoj tempo dok je Crawford išao unatrag. Tako su protekle prve dvije runde, sve dok Crawford nije pred kraj druge runde sjajnom kontrom rušio Spencea, koji je ipak uspio preživjeti rundu. Sjajan početak meča za Crawforda!

image

Terrence Crawford punches down Errol Spence Jr.

AL BELLO/Getty images/Profimedia

U trećoj rundi Spence je krenuo silovito naprijed kao da je on bio taj koji je prethodno rušio Crawforda, a ne ovaj njega. Crawford se ponovno probudio u posljednjih pola minute i s nekoliko preciznih udaraca dobro pogodio Spencea. Dok je druga runda sigurno otišla na Crawfordovu stranu s dva boda razlike, prva i treća su bile prilično izjednačene.

U četvrtoj rundi mogli smo primjetiti jednu vidnu razliku među dvojicom; dok je Spence djelovao agresivnije, svi udarci su ipak sjedali u blok Terencea, dok je Terence gotovo sve što je uputio u Spencea je i pogodio. Spence je tu primio puno štete, te po prvi put u karijeri možda dobio i prave batine.

Peta runda i dalje bila ta gdje je Spence zauzeo centar ringa odmah u početku, ali u šestoj je Crawford konačno bio taj koji je krenuo agresivnije. Preciznost i čvrstina s Crawfordove strane izgledale su puno konkretnije nego svježina i agresivnost sa strane mlađeg boksača.

Terence je nanjušio krv u polovici sedme runde i rušio Spencea još jednom, ovaj puta sjajnim prednjim aperkatom iz kontre koji je popraćen još kratkim krošeom. Spence nije pokazao nikakve znakove uzdrmanosti, baš naprotiv, krenuo je još agresivnije prema naprijed, što ga je na koncu runde stajalo još jednog knockdowna prednjim krošeom od kojeg ga je ovaj put spasilo samo zvono od runde. Kakva runda za Crawforda!

Crawford nastavlja istim tempom, opušteno blokira sve udarce mlađeg boksača i polako kreće prema naprijed. Sjajne serije udaraca sjevale su s obje strane, a Crawfordovi promašeni udarci djelovali su kao čista sreća za Errola Spencea s obrzirom na to da je Errola svaki puta po licu zapuhao lagani povjetarac kad bi Crawford promašio. Metaforički rečeno.

U devetoj rundi nakon nakon serije Crawfordovim snažnih udaraca sudac konačno odlučuje prekinuti borbu i spasiti Spencea dodatnih batina. Iako se možda činio kao prerani prekid, sudac ga je vjerojatno spasio od težih ozljeda.

Terence Crawford ovime je postao neprikosnoveni prvak velter kategorije, te s omjerom od 40 pobjeda bez poraza okrunio svoju sjajnu karijeru te pobijedio po mnogima možda najboljeg velteraša u posljednjih nekoliko godina. ‘‘Bud‘‘ Crawford opravdao je status favorita, ali očekivao se puno tijesniji meč i bolji otpor odličnog Spencea. Pobjedom nad Spenceom i ujedinjenjem titula u velter kategoriji, Terence Crawford ispisao je povijest. Prvi puta u povijesti imamo boksača koji je ujedinio četiri titule u dvije različite težinske kategorije. 2017. godine Terence je ujedinio titule u superlakoj kategoriji, a šest godina kasnije to mu je pošlo za rukom i u višoj kategoriji.

Crawford je ovime pokazao svima tko je najbolji velteraš današnjice, te da su preciznost i čvrstina ipak bili presudniji faktor od agresivnosti i svježine.

Linker
29. travanj 2024 10:30