K1 i Boks

Prvo zlato za ruske predstavnike, rekorderka iz Finske kući odlazi s broncom

Albert Batyrgaziev
 LUIS ROBAYO Afp
Tri su dana preostala do kraja olimpijskog boksačkog turnira u Tokiju

Samo sedam borbi održano je na današnjem programu boksačkog turnira na Igrama u Tokiju. Vidjeli smo ukupno šest polufinala (ženska kategorije do 60 kg i muške kategorije do 52 i 75 kilograma). Finale smo gledali u muškoj konkurenciji, točnije u perolakoj kategoriji (-57 kg). Zlatnu medalju osvojio je predstavnik Ruskog olimpijskog komiteta (ROC) Albert Batyrgaziev porazivši podijeljenom sudačkom odlukom Amerikanca Dukea Ragana.

23-godišnji Rus u karijeri je odradio i tri profesionalna boksačka meča (3-0), no zlato iz Tokija kruna je njegove kratke dosadašnje karijere. Sva tri protivnika od četvrtfinala pa do zlatne medalje, Batyrgaziev pobijedio je podijeljenom sudačkom odlukom (3-2), no pobjede protiv boraca kao što su Kubanac Alvarez i Amerikanac Ragan velik su uspjeh i iznenađenje. 23-godišnji Ragan također je profesionalni boksač (4-0) tako da smo gledali finale dvojice profesionalaca. Osvajanjem zlatne medalje, Albert Batyrgaziev upisao se u povijest kao prvi profesionalni boksač koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju.

Prva runda donosi nešto agresivniji pristup ruskog boksača dok je Duke Ragan bio previše pasivan da bi došao do osvajanja runde. Četiri od ukupno pet sudaca prvu rundu bodovali su u korist Batyrgaziev dok je sudac iz Azerbajdžana dodijelio rundu Raganu i time nagovijestio kako će borba vrlo vjerojatno ići na podijeljenu sudačku odluku.

Druga runda donosi probuđenog Ragana. Amerikanac je tjerao ruskog predstavnika na promašaje, a desnom rukom sjajno je kontrirao njegove pokušaje. Međutim, četiri suca ponovno vide Alberta Batyrgazieva kao boljeg borca, a ovaj puta je sudac iz Kazahstana bio na strani Ragana.

image
Beatriz Ferreira (crvena) vs. Mira Marjut Johanna Potkonen
LUIS ROBAYO Afp

Borac iz SAD-a trebao je nokaut u trećoj rundi kako bi došao do zlata. Iako je Ragan odboksao svoju najbolju rundu kada je finalna borba u pitanju, daleko je bio od pobjede nokautom. Četiri suca dodijelili su mu treću rundu, no Ragan je na koncu pobijedio rezultatom 29-28 na dvije sudačke kartice (Azerbajdžanac i Kazahstanac), a to mu nije bilo dovoljno s obzirom da je Rus dobio naklonost trojice preostalih sudaca (30-27, 29-28 x2). Ragan nije uspio postati prvi američki boksač s olimpijskim zlatom još od 2004. godine i Andrea Warda. Keyshawn Davies u kategoriji do 63 kilograma te Richard Torrez u superteškoj kategoriji preostali su američki predstavnici u muškoj konkurenciji. Davies je dogurao do polufinala, a Torreza čeka finale protiv favoriziranog Jalolova.

Od preostalih današnjih borbi, valja izdvojiti 40-godišnju Miru Potkonen. Finkinja je ulaskom u polufinale kategorije do 60 kilograma oborila rekord Britanca Richarda Gunna star 113 godina. Naime, Potkonen je osiguravanjem bronce postala najstarija osvajačica olimpijske medalje u boksu. Gunn je međutim osvojio zlatnu medalju na OI 1908. godine u Londonu, a Potkonen kući odlazi s broncom nakon današnjeg poraza od Brazilke Beatriz Ferreire. Favorizirana Irkinja Kellie Anne Harrington biti će protivnica spomenuta Brazilke u finalu turnira. Harrington je podijeljenom odlukom sudaca savladala odličnu Tajlanđanku Sudaporn Seesondee. Podsjećamo kako je Seesondee u četvrtfinalu izbacila talentiranu Caroline Dubois, sestru poznatog britanskog boksača Daniela Duboisa.

image
Beatriz Ferreira (crvena) vs. Mira Marjut Johanna Potkonen
LUIS ROBAYO Afp

Sutrašnji program donosi polufinala muških kategorija do 63 i 75 kilograma, a vrhunac dana biti će finale teške kategorije. Ponajbolji amaterski boksač 21. stoljeća Julio Cesar La Cruz u finalu teške kategorije (91 kg) nastupit će protiv sjajnog Rusa Muslima Gadzhimagomedova. Predstavnik Rusije ima preko 50 pobjeda u nizu i aktualni je svjetski prvak u ovoj kategoriji. Kubanac s druge strane četverostruki je svjetski prvak, no u kategoriji do 81 kilogram. Odlučio se Cruz za prelazak u višu kategoriju i sutra će pokušati doći do svog drugog olimpijskog zlata nakon onog koje je osvojio u Brazilu prije pet godina. Uistinu sjajna borba, na papiru vjerojatno najbolja koju kompletan olimpijski turnir može ponuditi.

Kompletne rezultate i raspored naredna tri dana pogledajte OVDJE

Linker
25. travanj 2024 17:14