K1 i Boks

Renomirani boksački trener kritizirao Joshuu: ‘On je glavni krivac za loše nastupe, a ne treneri‘

Anthony Joshua

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Shane McGuigan uputio je niz kritika, ali i savjeta u smjeru Anthonyja Joshue

Vjerojatno najtežu i najlošiju fazu dosadašnje profesionalne karijere proživljava Anthony Joshua. 33-godišnji britanski boksač u nizu je od dva uzastopna poraza, a oba su došla od Oleksandra Usyka.

Izgubio je Joshua svoje svjetske titule, njegovo mentalno stanje nakon poraza od Usyka zabrinulo je mnoge, a učestalo mijenjanje trenera također mu ne ide u prilog. Joshua se uoči revanša s Usykom razišao s dugogodišnjim trenerom Robertom McCrackenom i oformio je suradnju s Robertom Garcijom.

Nakon novog poraza od Usyka, Garcia je otvoreno govorio o Joshuinim nedostacima, odnosno nije se ustručavao javno iznositi kritike na ono što nije funkcioniralo. ‘‘AJ‘‘ nije to najbolje podnio i ponovno je u potrazi za trenerom.

Britanski boksački trener, Shane McGuigan smatra da Anthony Joshua treba početi od sebe, a ne konstantno tražiti problem u trenerima koji ga vode, jer na taj način nikad neće ispraviti neke svoje osobne pogreške.

‘‘Činjenica da on konstantno mijenja trenera navodi vas na razmišljanje da on krivi trenere za svoje loše nastupe. Glavni krivac je on sam, on je zadužen za svoju izvedbu. Robert Garcia trener je neokaljanog ugleda, nevjerojatan je i proizveo je nekoliko svjetskih prvaka. Radi se o sjajnom treneru. Ali ukoliko ne slušate njegove savjete, onda je teško okoristiti se taktikom koju vam je pripremio. Mislim da Joshua prolazi kroz krizu i mora prestati propitkivati sebe i svoje kvalitete. Vrijeme je da zapne i krene dalje.‘‘, započeo je McGuigan koji je kroz svoju trenersku karijeru renirao Davida Hayeja, Josha Taylora, Carla Framptona, a trenutno radi s Danielom Duboisom, Lawrenceom Okolijem itd.

Britanski trener u nastavku razgovora za Boxing King Media dao je svoje viđenje onoga što Joshua treba promijeniti u svom pristupu sljedeći put kad se nađe u ringu.

‘‘Koga god odabere za trenera, moraju se fokusirati na agresivan stil borbe, neovisno hoće li protivnik biti ponovno Usyk ili Tyson Fury. On (Joshua) se mora poboljšati u kretanju prema naprijed i mora imati više vjere u sebe onda kad se nalazi unutar dosega udarca. On konstantno izlazi iz dosega, ali potrebno je vrijeme da se to ispravi i nauči. Zapravo je gubitak vremena pričati o svemu tome. Joshua se jednostavno mora pronaći s nekim trenerom i krenuti s radom.‘‘, zaključio je McGuigan, a mnogi će se složiti s njegovom konstatacijom.

2023. godina bit će jako bitna za nastavak Joshuine karijere. Novim porazom, Joshua možda i zaključi svoju karijeru.

Linker
11. travanj 2024 10:52