K1 i Boks

Rico Verhoeven se izvukao iz velikih problema i nakon pravog rata obranio titulu Glory prvaka

Rico Verhoeven vs. Jamal Ben Saddik
 Remko de Waal/AFP/Profimedia
Nizozemac je još jednom opravdao svoj nadimak, Kralj kickboxinga

Fantastičan meč odradili su Rico Verhoeven i Jamal Ben Saddik, predvodnici Glory Collision 3 priredbe, a nakon nje je pojas prvaka teške kategorije najveće svjetske kickboxing organizacije ostao kod Verhoevena. Velikog prvaka koji je prošao kroz teške trenutke, ali se uspio izdići iz problema, vratiti se i preokrenuti meč te po jubilarni deseti put obraniti titulu. Osim toga, 32-godišnji Nizozemac došao je do 15. pobjede u nizu te 22. unutar 23 nastupa u Gloryjevom ringu. Uistinu senzacionalan rezultat.

Senzacionalna je bila i sama borba, jedna od najboljih koje smo posljednjih godina mogli gledati u nerijetko više nego uzbudljivom Gloryjevom ringu. No, ovo je bilo još jednu stepenicu iznad posljednjih spektakala kakve je ova promocija donijela. Tri i pol runde pravog rata u kojem su obojica dali apsolutno sve od sebe.

Akcijom pretrpanu prvu rundu oba su borca obilježili napadima i jako dobrim pogođenim kombinacijama, a tenzije su se jako dobro mogle potvrditi time što nakon znaka za kraj runde niti jedan nije osjećao potrebu otići u svoj kut, nego su obojica htjeli nastaviti. To što su tri suca bodovali prvu rundu za Rica, a dvojica za Jamala samo je dokaz toga kakav okršaj smo gledali u prve tri minute. Drugu rundu agresivnije, a automatski time i bolje otvara Jamal. Pogodio je neke jake udarce i nakon samo dvadesetak sekundi dolazi do pauze zbog velike posjekotine ispod Ricovog lijevog oka. Sudac mu je brojao, no prvak je bez problema nastavio meč, no vrlo brzo završava na koljenima i na redu je novo brojanje. Naravno, još jednom se Rico vratio u meč. Jamal je pokušavao završiti posao, gađao je mjesto odakle je Verhoeven krvario, no dobro se prvak kretao. Sredinom runde sve bolje počinje raditi Ricov direkt i vidjelo se da on počinje rezultirati Jamalovim usporavanjem. Ricu su do kraja runde još jednom brisali krv, ali procjena je bila da može nastaviti borbu. Zbog svega što se vidjelo, 10:8 pripala je ova runda izazivaču, koji je tako bio u velikoj prednosti.

Osim velike prednosti za Jamala, Ricova lijeva strana lica izgledala je neprepoznatljivo, no vrlo brzo je dokazao kako je odluka da mu se dozvoli nastavak bila dobra. Počeo je sve bolje raditi i pogađati Ben Saddika koji nije mogao sakrivati umor, posebno jer je Rico sve više podizao tempo. Kako je vrijeme prolazilo tako je sve manje snage imao izazivač, no i dalje je otvoreno tražio udarac kojim bi mogao završiti borbu. Iako je i Rico bio vidno umoran, ovo je sredinom treće runde postala borba kakva njemu odgovara, ona u kojoj diktira tempo i polako radi sve veću štetu. Ta se šteta akumulirala već nakon samo jedne minute četvrte runde. Rico je serijom udaraca naveo suca na prekid i brojanje, a tijekom istog je Jamal pokazao kako više nema snage nastaviti borbu, odnosno odgovarati onome što je kondicijski spremniji prvak u tim trenucima radio. Dao je sve od sebe, no Rico je s razlogom na poziciji koju već toliko dugo drži.

Verhoeven sad može gledati prema novim izazovima, a tri imena nekako dolaze u prvi plan. To je prije svih Alistair Overeem, s kojim se već na ovoj priredbi prvobitno trebao boriti, dok su druga dvojica Levi Rigters i Antonio Plazibat. Jedan od njih bit će mu idući protivnik. Također nije isključena opcija borbe protiv Overeema, dok bi se Rigters i Plazibat, dva mlada lava, međusobno borili za poziciju izazivača. Čeka nas svakako uzbudljiva teškaška budućnost Glory kickboxing promocije.

Linker
16. travanj 2024 15:59