K1 i Boks

Sestra Daniela Duboisa poručuje: ‘Ispadate glupi ako Danielu ne dajete nikakve šanse protiv Usyka‘

Caroline Dubois i Daniel Dubois

 Instagram (caroline Dubois)
Caroline Dubois smatra da njen brat može ugroziti Usyka više nego Anthony Joshua

Željno smo iščekivali meč između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja, ali dvojica najboljih teškaša na kraju se nisu uspjeli dogovoriti za međusobni obračun i Usyk se okrenuo obveznim izazivačima za pojas.

Prvi na redu je Daniel Dubois (19-1-0, 18 KO), 25-godišnji britanski teškaš iza kojeg je 20 profesionalnih nastupa, a izgubio je samo jednom. Dubois je jedini poraz ubilježio krajem 2020. godine, a nokautom u desetoj rundi porazio ga je Joe Joyce.

Uspio se Dubois vratiti pobjedama nakon toga, zaredao je dvije pobjede i dobio je priliku boksati za WBA (Regular) titulu svjetskog prvaka. Radi se o tituli koja vas zapravo čini prvim izazivačem za WBA pojas svjetskog prvaka, a u slučaju da WBA ostane bez prvaka, nositelj ‘‘Regular‘‘ titule automatski biva promoviran u prvaka. Dubois je za ‘‘Regular‘‘ titulu boksao u prvom mjesecu prošle godine, a Trevora Bryana lakoćom je porazio nokautom u četvrtoj rundi.

Dubois je nakon toga odradio borbu i krajem 2022. godine, a protivnik mu je bio Kevin Lerena. Pregršt problema imao je Dubois na početku tog meča, bio je blizu poraza prekidom, ali izvukao se i porazio je Lerenu tehničkim nokautom u trećoj rundi.

U osmom mjesecu ove godine, najvjerojatnije 26.8., Dubobis će imati priliku za najveću pobjedu u dosadašnjoj karijeri. Protivnik će mu biti Oleksandr Usyk, a osim WBA titule svjetskog prvaka, ulog će biti i Usykove IBF i WBO svjetske titule. Ukrajinac je ogroman favorit prema kladionicama (1,05 - 11,00) i uistinu je malo onih koji vjeruju u pobjedu Duboisa.

Među malobrojnima je Usykova sestra, Caroline Dubois. Caroline je također profesionalna boksačica, a iza sebe ima šest pobjeda i trenutno niti jedan poraz u profesionalnoj karijeri. U razgovoru za Mail Sport, sestra Daniela Duboisa pojasnila je gdje vidi prednosti svog brata nad Usykom.

‘‘Mislim da je ovo 50-50 meč. Ne govorim to samo zato jer je on (Daniel Dubois) moj brat. Uistinu mislim da su im šanse podjednake i ispadate glupi ako ne dajete Danielu nikakve šanse. Morate pogledati njihove prednosti i mane, a mislim da Danielove jače strane mogu napraviti razliku nad Usykovim manama. Oleksandr Usyk je u amaterima uzdrman od strane Artura Beterbieva, gubio je prekidom u amaterima, a uzdrmali su ga i u profesionalnom boksu.‘‘, započela je Caroline, a potom je istaknula kako je Joshua stilski odgovarao Usyku jer nije dovoljno agresivan da ga ugrozi.

‘‘Ako pogledate Joshuine limite, mislim da on nije dovoljno fluidan. Jako je dobar boksač, ali nedostaje mu vještine da poveže udarce i napravi pritisak. Svi smo govorili ‘Ako se Anthony Joshua jednostavno zaleti na njega i ako se bude borio kao da se radi o meču na šest rundi, ima velike šanse‘, ali on to nije mogao učiniti. Mislim da Daniel (Dubois) ima veće mogućnosti za nešto takvo. Mlađi je, svježiji i energičniji, a nije tako mišićav kao Joshua i neće se ‘ispuhati‘. Bude li Dubois pristupio kao da se bore na šest, sedam ili 10 rundi, ne vidim kako će ga Usyk zaustaviti.‘‘, dodala je Caroline.

Mlađa Duboisova sestra smatra da njen brat treba krenuti agresivno od samog početka i da ne treba tempirati snagu za svih 12 rundi. Očito sumnja u pobjedu svog brata bude li se meč razvukao kroz svih 12 rundi, ali daje mu itekako dobre šanse u svim ostalim raspletima.

Sve ćemo saznati kroz nešto više od dva mjeseca.

Linker
19. travanj 2024 12:56