K1 i Boks

Shawn Porter odlazi u mirovinu: ‘Crawford je najbolji od svih boksača s kojima sam se susreo‘

Terence Crawford vs. Shawn Porter

 Steve Marcus/Getty images/Profimedia
Nakon poraza od ‘Buda‘ Crawforda, Shawn je najavio mirovinu, otkrivši kako ne želi biti ‘gatekeeper‘

Još jedan vrhunski uzbudljivi boksački meč upisan je u sportsku biografiju Shawna "Showtime" Portera. Dokazao je ovaj 34-godišnjak kako se nije slučajno našao u ringu protiv jednog od najboljih boksača današnjice, Terencea Crawforda. Dobro je otvorio meč, prezentirao svoju kvalitetu te je nakon pet rundi čak bio u 48-47 vodstvu na sve tri sudačke kartice. Ipak, Crawford je nakon toga pokazao zašto je neporažen te zašto namjerava postati prvi apsolutni prvak dvije različite kategorije, otkako postoje četiri elitna pojasa. Preuzeo je kontrolu sredinom meča te na kraju slavio prekidom u desetoj rundi, nakon što je Porterov otac ubacio ručnik u ring. Ujedno je "Bud" postao i prvi boksač koji je Portera zaustavio prije potrebe za sudačkom odlukom.

A što se tiče Porterovih protivnika, uistinu se ovaj bivši dvostruki svjetski prvak velter kategorije susretao s gotovo svom elitom koja je posljednjih godina unutar njegovih kategorija nastupala. Osim Crawforda gubio je tek od Kella Brooka, Keitha Thurmana i Errola Spencea Jr., ali je pobjeđivao Paulieja Malignaggija, Andrea Berta, Adriena Bronea, Yordenisa Ugasa, Dannyja Garciju, Adriana Granadosa i Devona Alexandera. Velika, zapravo ogromna karijera, a sad joj je očito došao kraj. Otkrio je to Porter nedugo nakon meča.

"Bio sam spreman obznaniti večeras svoje umirovljenje, neovisno o pobjedi, porazu ili neodlučenom meču. Čak i da je bilo neodlučeno te da su nam dali datum kad sve moramo odraditi još jednom, ja to ne bih napravio. Nemam se namjeru više boriti i ovog trenutka objavljujem svoje umirovljenje", rekao je Porter, koji se proteklih godina iskazao i kao jedan od najboljih te najtraženijih boksačkih analitičara.

Prepoznao je situaciju gdje više ne može biti na samom vrhu, a u takvim okolnostima nema motivaciju i dalje raditi ono što je radio proteklih 13 godina, koliko mu je trajala profesionalna karijera.

"Ne želim biti gatekeeper, to nije život kakvim želim živjeti. Nikad na sebe nisam gledao da na jednog od onih boksača koji nastupaju i u svojim četrdesetima. 34 su mi godina i vrijeme je", potvrdio je, još dodatno pohvalivši svog protivnika:

"Radio je sve ono što je bilo potrebno raditi. Moj tajming nije bio dobar i on mi konstantno nije dozvoljavao da uhvatim ritam. Najbolji je od svih boksača s kojima sam se susreo u ringu. Bio je točan od A do Z. Bio je toliko dobar da ne bih nikad poželio ovo još jednom odraditi. On ima sve što je potrebno, unutar i izvan ringa."

Na najvišoj razini Porter je nastupao od 2012. godine, kad je dogurao do velikih mečeva, dok je godinu dana kasnije uzeo svoju prvu titulu, onu prema IBF-u. Jednom ju je obranio prije nego mu ju je oduzeo Kell Brook. Drugi put je svjetsku titulu uzeo 2018. godine i bila je to ona WBC-ova. Nju je također jednom obranio, prije nego ju je izgubio od Spencea, u sjajnom meču za ujedinjenje iste. Neporaženi prvak savladao ga je podijeljenom sudačkom odlukom, a njihov okršaj na 12 rundi bio je jedan od najboljih mečeva te godine.

Šteta zbog Porterovog odlaska jer će svakako nedostajati boksač takvog stila i srca, ali sjajno je vidjeti kako je vrlo inteligentno prepoznao kad je vrijeme za to. Iako je njegov stil boksa vrlo često izgledao divlje i neartikulirano, gdje bi pokušao u meč uvesti što manje korištenja čiste tehnike, riječ je o jednom vrlo inteligentnom momku. To je već dokazao, a i nastavit će dokazivati izvan ringa, kao analitičar. Ne sumnjamo da je i tamo lijepa zarada u pitanju, bez potrebe napornih treninga i primanja udaraca.

Linker
14. travanj 2024 07:04