K1 i Boks

Sjajni Haney uz dramatičnu završnicu savladao prekasno probuđenog Linaresa

Devin Haney i Jorge Linares
 David Becker/Getty Images/AFP
Svjetska WBC titula i dalje je kod, ovog puta ozbiljno testiranog, 22-godišnjeg Amerikanca,

Najteži dosadašnji izazov Devina Haneya (26-0, 15 KO) uspješno je supertalentirani boksač apsolvirao, no ne uz dodatne testove s kakvima se do sada nije susreo. Protiv sebe je u Jorgeu Linaresu (47-6, 29 KO) imao iskusnog bivšeg šampiona koji je cijelo vrijeme bio kompetitivan te čekao svoju pravu priliku i umalo je dočekao.

Haney je odmah postavio visoki ritam, a lijevi direkt mu je od prve akcije radio gotovo pa savršeno. Odmah je postalo jasno kako će Linares morati proći kroz njega ukoliko želi napraviti neku štetu, ali i da bi se tu mogli sakrivati sudački bodovi potrebni za osiguranje runde. 35-godišnjak iz Venezuele to je prihvatio i postao agresivac, a Haney nije napravio ono što je Linares prije meča najavio, odnosno nije bježao niti u jednom trenutku.

Prvih osam rundi najbolje možemo opisati kao visoki tempo pod kontrolom mladog Amerikanca, no uz izuzetno opasnog i konstantno itekako aktivnog Linaresa. Pogađali su obojica, no Haney ipak konstantno konkretnije pa se može reći da je uzeo svih prvih osam rundi, iako bi sam rezultat od 8-0 na papiru dao potpuno pogrešnu sliku onoga što se gledalo.

image
Devin Haney i Jorge Linares
David Becker/Getty Images/AFP

Najzanimljivije u meču bile su posljednje četiri runde, kao da je Linares ono svoje najbolje čuvao za njih. Tako je sredinom devete runde pogodio vrhunski lijevi aperkat koji je vidno uzdrmao Haneya i doveo do njegovog usporavanja. Uspio se oporaviti u kutu prije desete runde u kojoj je ponovno bio bolji sve do njenog samog kraja, kad je doslovno u posljednjim sekundama Linares pogodio kombinaciju desnog pa lijevog krošea, da bi nakon zvuka zvona rukama pokazao put prema kutu sad već ozbiljnije ugroženom Haneyu. Noge ga nisu slušale, spomenutu kombinaciju itekako je osjetio i sigurno je bilo razloga za zabrinutost.

image
Devin Haney i Jorge Linares
David Becker/Getty Images/AFP

Kao što se nakon onakvog kraja desete runde moglo očekivati, Haney se posljednje dvije runde prebacio u puno defenzivniji mod, s ciljem čuvanja prednosti i izbjegnavanja još koje kombinacije poput spomenute, nakon koje je pitanje bi li uspio ostati na nogama. Uspio se oporaviti dovoljno da može kretnjom anulirati ono najopasnije što Linares može ponuditi, uz pravovremene ulaske u klinč. Dao je "El Nino de Oro" sve od sebe da završi meč i napravi veliko iznenađenje, ali nije uspio. Haney je pokazao šampionski karakter u trenucima kad je bio ugrožen i WBC pojas lake kategorije ostao je kod njega.

Sudačke kartice glasile su dva puta 116-112 i jednom 115-113 u korist Haneya, odnosno dvoje sudaca dodijelilo mu je osam, dok je jedan sudac smatrao kako je uzeo sedam rundi. Većina boksačkih portala smatra kako je to moglo biti i uvjerljivije, odnosno prvih osam rundi mu je gotovo jednoglasno dodijeljeno, a negdje se našla i deveta ili deseta, unatoč tome što je unutar njih bivao ugrožen.

Najbolje trenutke uistinu vrhunskog meča, nakon kojeg su svakako porasle Haneyeve "akcije", pogledajte OVDJE.

image
Devin Haney i Jorge Linares
David Becker/Getty Images/AFP

Linker
26. travanj 2024 22:54