Ostalo

(VIDEO) Najbrži nokaut u povijesti MMA-a? Gorostasni Kubanac sjajnim ‘high kickom‘ ekspresno je svladao protivnika

Robelis Despaigne (desno) vs. Stevie Payne

 Screenshot (twitter)
35-godišnji Kubanac nekoć je uspješno nastupao u taekwondou, a sada gradi MMA karijeru

Nerijetko svjedočimo tranziciji olimpijskih hrvača, a ponekad i judaša, a tranziciju rade iz svojih matičnih sportova u MMA. Hrvači poput Daniela Cormiera, Henryja Cejuda, Yoela Romera, Dana Hendersona itd. polučili su velike uspjehe u svijetu MMA-a, a judašice Ronda Rousey i Kayla Harrison također su fantastično odradile svoju tranziciju.

No, ovaj put je u fokusu taekwondo borac koji je prešao u MMA. Radi se o Robelisu Despaigneu, 201 centimetar visokom Kubancu i osvajaču bronce na Olimpijskim igrama održanim 2012. godine u Londonu. 35-godišnji Despaigne sredinom prošle godine odlučio se okušati u profesionalnom MMA-u, a u debiju je nokautirao Katumu Mulumbu, već u prvoj rundi.

Godinu dana Despaigne je čekao na svoj sljedeći nastup, a tehničkim nokautom nakon samo 12 sekundi porazio je Travisa Gragorea. Bila je to ekspresna pobjeda sjajnog Despaignea, ali još ekspresniju pobjedu upisao je proteklog vikenda u Houston. Despaigne je nastupio na Fury Challenger Series 7 eventu, a do pobjede je došao nakon samo 3 sekunde! Da, dobro ste pročitali, Despaigne je trebao tri sekunde za poraziti Steviea Paynea, američkog debitanta.

Već u prvoj sekundi borbe, Despaigne je desnim ‘‘high kickom‘‘ poslao Paynea na tlo, a stigao je zadati još jedan (nepotreban) udarac prije nego je sudac prekinuo meč. Payne je bez svijesti ostao ležati na tlu, a na Twitter profilu UFC-ovog Fight Passa navedeno je da se radi o vjerojatno najbržem nokautu u povijesti Fury FC organizacije.

Zavirite li na Tapology i njihovu ljestvicu najbržih nokauta u povijesti MMA-a, Despaigne će se naći na vrhu te ljestvice. Prema Tapologyjevoj bazi podataka, nikada u profesionalnoj MMA borbi nije zabilježen nokaut za manje od tri sekunde, ali mnoštvo je slučajeva u kojima su borci slavili nakon točno tri sekunde. Tako Despaigne dijeli rekord s nekolicinom boraca, a bit će zanimljivo vidjeti u kojem smjeru će ići karijera ovog zastrašujućeg Kubanca.

Šteta što je prošli mjesec proslavio već 35. rođendan i pred njim je ostalo još samo nekoliko godina nastupanja, ali s još nekoliko ekspresnih pobjeda, Despaigne bi mogao dogurati i do UFC-a.

201 centimetar visok i 120 kilograma težak majstor taekwondoa sigurno bi bio mamac za publiku.

Linker
22. travanj 2024 10:54