K1 i Boks

Slovenija ima svjetsku prvakinju u boksu! Ema Kozin osvojila je WBC i WBO titule svjetske prvakinje

Ema Kozin

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
27-godišnja slovenska boksačica na priredbi u Manchesteru došla je do najveće pobjede u svojoj karijeri

Još jedan povijesni dan za slovenski boks sinoć je je ispisala Ema Kozin (24-1-1), jedna od najuspješnijih boksačica u našoj regiji. 27-godišnji Kozin jučer je boksala na velikoj priredbi u Manchesteru, a kući dolazi s dva svjetska pojasa!

Kozin i domaća predstavnica Hannah Rankin (13-7-0) boksale su za upražnjene WBC i WBO titule svjetske prvakinje u super velter kategoriji (-69,6 kg/-154 ‘lbs‘). Nakon 10 napetih rundi, Kozin je slavila podijeljenom sudačkom odlukom (96-94, 98-92, 94-96).

Rankin je dobro otvorila meč, razbijala je ritam Eme Kozin i navodila je Slovenku na brojne promašaje. Međutim, nije ni Rankin bila puno uspješnija s pronalaskom mete, a najviše uspjeha imala je plasirajući udare u tijelo.

Kako je meč odmicao, Kozin je sve bolje osjećala distancu, a njezin prednji direkt iz kontragarda počeo je raditi probleme engleskoj boksačici. Taktika Hannah Rankin bila je skraćivati distancu i napadati tijelo, dok je Ema Kozin preferirala boks s distance i kontrolu prednjim direktom.

Suci su na koncu vidjeli slovensku boksačicu kao bolju i efektivniju u ovom meču. Kako navodi portal Boxing Scene, poraz više neće biti najslavniji meč Eme Kozin. Naime, Slovenka je u drugom mjesecu prošle godine boksala protiv Claresse Shields za WBA, WBC i IBF svjetske titule u srednjoj kategoriji (-72,6 kg), ali fantastična Shields bila je previše za Kozin i Slovenka je izgubila jednoglasnom odlukom sudaca.

Više od godinu i pol dana kasnije, Ema Kozin u nižoj kategoriji došla je do dva svjetska pojasa i do najupečatljivije pobjede u dosadašnjoj karijeri. 2020. godine došla je do statusa WBC-ove privremene prvakinje u srednjoj kategoriji, ali ovo što je ostvarila sinoć, osjetno je veće postignuće od privremene titule prvaka.

Kozin se u budućnosti može okrenuti i potencijalnom ujedinjenju titula u super velter kategoriji. Terri Harper (14-1-2) drži WBA pojas, dok je IBF titula u vlasnštvu Femke Hermans (17-4-0).

Što dodati, osim čestitati Slovenki koja boksa pod nadimkom ‘‘Princeza‘‘ (‘The Princess‘). Dva svjetska pojasa u profesionalnom boksu impresivno su postignuće, a nadamo se da će dugo ostati u njenom vlasništvu.

Linker
05. svibanj 2024 20:04